Voorbeschouwing FC Zwolle – FC Dordrecht

Hoe schiemilig je kan verliezen bewezen de Schapenkoppen afgelopen zondag tegen RKC Waalwijk. Maar natuurlijk had het duel nooit meer verloren mogen worden. Dat het toch gebeurde, was dan ook zuur. Want na de verliespartij in Maastricht, leden de Dordtenaren alweer hun tweede nederlaag op rij.

Nog altijd is er van alles mogelijk en is FC Dordrecht in de race voor een plaats in de play-offs. Met de zware uitwedstrijd tegen FC Zwolle in het verschiet, hadden de drie punten echter mooi van pas gekomen.

Maar gedane zaken nemen geen keer en dus ging het vizier aan het begin van de nieuwe week op de koploper in de Jupiler League. Henny Lee zal in ieder geval niet kunnen beschikken over Didi Lonquet. De verdediger kreeg geel tegen RKC en is daardoor geschorst.

FC Zwolle-trainer Art Langeler zat zondag op de tribune om de aanstaande tegenstander van zijn team te bekijken en natuurlijk in de hoop dat die aanstaande tegenstander zijn concurrent RKC Waalwijk zou verslaan. Dat laatste gebeurde bijna. De voorsprong van FC Zwolle op RKC Waalwijk blijft zodoende negen punten.

De ploeg uit Overijssel is bezig aan een prima seizoen. Slechts 3 van de 26 duels gingen verloren, met 63 gemaakte goals is Zwolle het meest trefzekere team in de competitie en doelman Diederik Boer kreeg tot nu toe pas 19 tegentreffers te verwerken. Dat betekent dat Boer, die al sinds 2000 onder contract staat in Zwolle, slechts 0,73 doelpunten tegenkrijgt per duel. En om even bij de statistieken te blijven, voorin loopt er een spits waar geen maat op staat. Zijn naam is Sjoerd Ars. Hij kwam dit seizoen 25 keer in actie en in al die duels kwam hij tot scoren. De teller staat alweer op 25 doelpunten. Daarmee loopt hij dus één-op-één. Ars is een fenomeen. Hij speelde tot nu toe voor De Graafschap, FC Omniworld, Go Ahead Eagles, RBC Roosendaal en FC Zwolle en wist in 222 duels liefst 110 keer het net te vinden. Ars is echter niet de enige die kan scoren, zijn collega Danny Schreurs heeft er dit seizoen ook al 15 gemaakt. En met Nassir Maachi, in de winterstop overgekomen van SC Cambuur, hoopt men nog meer goals te kunnen maken.

Er wordt vaak gezegd dat het goed moet zitten met “de balans” in een elftal. Als dat echt een criteria is voor het behalen van het kampioenschap, dan zit het met FC Zwolle wel goed. Want naast scorend vermogen hebben ze talenten (onder meer Erik Bakker, Frank Olijve en Etiënne Reijnen) en ook creatieve en ervaren krachten in de ploeg (Arne Slot, Said Bakkati en Albert van der Haar). Laatstgenoemde speelt al bijna zijn hele leven voor FC Zwolle. Slechts in de seizoenen 2004-2005 en 2005-2006 kwam Van der Haar uit voor Willem II. De teller staat momenteel op 498 duels in het betaald voetbal.

Op papier mag FC Zwolle dan altijd een zware tegenstander zijn voor FC Dordrecht, van de laatste zeven edities in Overwijssel, verloren de Schapenkoppen er echter maar één.

Natuurlijk herinneren we ons nog de mooie 5-3 overwinning van vorig seizoen. Hier wordt dan ook in de historische wedstrijd nog even aandacht aan besteed.

Aan de kant van FC Zwolle vinden we in Nassir Maachi een speler die voorheen uitkwam voor FC Dordrecht. Dat was in het seizoen 2007-2008 (38 duels – 11 goals). Maachi wordt momenteel gehuurd van SC Cambuur. Aan de kant van de Schapenkoppen heeft Dave Huijmans een verleden bij FC Zwolle. De Amsterdammer speelde in het seizoen 2008-2009 31 duels voor de huidige koploper van de Jupiler League en wist daarin 8 maal doel te treffen.

Pieter Vink is door de bond aangesteld om dit duel in goede banen te leiden. Hij zal hierbij worden geassisteerd door de grensrechters Arie Brink en Peter Janson. Vierde official is de Heer Oostrom.

Historie Zwolle-Dordrecht, de laatste 10 duels

24-08-2009: FC Zwolle-FC Dordrecht: 3-5
19-12-2008: FC Zwolle-FC Dordrecht: 2-1
16-11-2007: FC Zwolle-FC Dordrecht: 1-1
01-05-2007: FC Zwolle-FC Dordrecht: 0-1 (play-offs)
18-08-2006: FC Zwolle-FC Dordrecht: 1-1
16-12-2005: FC Zwolle-FC Dordrecht: 0-1
08-10-2004: FC Zwolle-FC Dordrecht: 1-1
22-02-2002: FC Zwolle-Dordrecht’90: 6-1
17-12-2001: FC Zwolle-Dordrecht’90: 1-1
08-05-2000: FC Zwolle-Dordrecht’90: 4-0

Stand vooraf
01. FC Zwolle 26 gespeeld, 60 punten (63-19 + 44)
10. FC Dordrecht 26 gespeeld 34 punten (40-46 – 6)

De historische wedstrijd

Seizoen 2009-2010: FC Zwolle-FC Dordrecht: 3-5

Scoreverloop:
0-1 Sven Delanoy
1-1 Eldridge Rojer
2-1 Ruud Kras
3-1 Albert van der Haar (strafschop)
3-2 Género Zeefuik
3-3 Johan Versluis
3-4 Guy Ramos
3-5 Juanito Sequeira

Het verhaal van destijds:

Wat een bizarre avond! In ondertal zorgde FC Dordrecht voor een memorabel huzarenstukje in Zwolle tegen de plaatselijke FC. Met tien man scoorde de formatie van trainer Gert Kruys viermaal in de tweede helft, waardoor een 3-1 achterstand werd omgebogen in een 3-5 overwinning.

De memorabele avond was voor FC Dordrecht nog met een domper begonnen. Marcel van der Sloot, in de vorige wedstrijd geblesseerd uitgevallen, doorstond de test niet en kon niet aan de aftrap verschijnen. De Schapenkoppen begonnen goed en kwamen via een treffer van Delanoy aan de leiding. Bij rust was de stand echter 3-1 voor Zwolle en inmiddels stonden de Dordtenaren met tien man na het wegsturen van keeper Nick van der Ploeg.

Na rust zette FC Dordrecht de wedstrijd, met een man minder, naar zijn hand. Met schitterende treffers, waarbij de vrije trap van Johan Versluis het summum vormde, werd een weergaloze ommekeer bewerkstelligd. Het kwam de gasten op een staande ovatie te staan van niet alleen de eigen aanhang, maar ook die van FC Zwolle.

Van alle Dordtse doelpuntenmakers spelen alleen Johan Versluis en Juanito Sequeira nog voor FC Dordrecht. FC Zwolle eindigde vorig seizoen als vierde, FC Dordrecht als dertiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.