Voorbeschouwing FC Oss – FC Dordrecht

Na een weekend vol interlands, gaat de Jupiler League weer verder. Speelronde vijf staat voor de deur. De afgelopen tijd stond vooral in het teken van transfers. Technisch manager Marco Boogers deed weer goede zaken, de selectie is op orde en klaar om goede resultaten neer te gaan zetten. De meest opvallendste transfer was toch wel die van Moussa Kalisse. De aanvaller is voor een seizoen gehuurd van Excelsior.

Na overwinningen in- en tegen Den Bosch en voor eigen publiek tegen SC Veendam, vinden we de formatie van interim-trainer Harry van den Ham terug op de zesde plaats. Een goed resultaat in Oss zal ongetwijfeld een plaats in de top van de ranglijst betekenen.

Op Johan Versluis na, werd er met een fitte spelersgroep toegewerkt naar de wedstrijd in Brabant.

De tegenstander
Na vijf jaar Hans de Koning en twee jaar Dirk Heesen voor de groep, heeft FC Oss in de persoon van Anton Janssen sinds dit seizoen een nieuwe trainer/coach. Veel spelers vertrokken uit Oss, daartegenover stond de komst van vooral jonge spelers, maar ook ervaren krachten. Zo kwam doelman Rein Baart na een avontuur in Canada naar Oss, tekende Joep van den Ouweland voor een jaar en van De Graafschap werd Muslu Nalbantoglu aangetrokken. De ervaring van Bart van Muyen, Angelo Simone en Marcel van der Sloot is gebleven. Tim Nelemans, vorig seizoen goed voor elf doelpunten, keerde onlangs weer terug bij FC Oss en is speelgerechtigd voor de wedstrijd tegen FC Dordrecht.

FC Oss begon de competitie prima door rivaal FC Den Bosch met 2-1 te verslaan. Na twee nederlagen (2-0 bij MVV en 1-4 tegen Go Ahead Eagles) werd er de voorbije speelronde gewonnen bij Almere City FC (2-3).

Het verschil tussen beide teams op de ranglijst is slechts een punt. Terwijl FC Dordrecht een goed resultaat wil neerzetten, zal FC Oss de derde zege van de competitie willen boeken om zo te kunnen stijgen in de stand.

Bij FC Oss zijn er drie personen die een verleden hebben in Dordrecht. Mischa Rook (nu directeur) was in de jaren negentig speler van FC Dordrecht, in een korter verleden waren de nu FC Oss spelers Marcel van der Sloot en Bart van Muyen actief voor de Schapenkoppen. Van Muyen maakte namens FC Dordrecht zijn debuut in het betaald voetbal en zou uiteindelijk negen seizoenen actief zijn aan De Krommedijk. Voor Harry van den Ham is de wedstrijd tegen FC Oss ook speciaal. De Utrechtse oefenmeester was tussen 2002 en 2005 trainer in Oss.

Een uitwedstrijd in- en tegen Oss is doorgaans lastig voor FC Dordrecht. Toch is het alweer acht jaar geleden dat er voor het laatst met een nederlaag weer huiswaarts gekeerd werd. Vorig seizoen was de confrontatie doelpuntrijk: 3-3.

De KNVB heeft Merlijn Gerritsen aangesteld als arbiter voor dit duel. De assistent-scheidsrechters zijn C. Dobre en E. Kleinjan. Vierde official in Oss is S. Berben.

Historie FC/Top Oss-Dordrecht, de laatste 10 duels

07-11-2011: FC Oss – FC Dordrecht: 3 – 3
08-03-2010: FC Oss – FC Dordrecht: 0 – 1
07-08-2009: FC Oss – FC Dordrecht: 0 – 1
03-10-2008: Top Oss – FC Dordrecht: 0 – 0
29-02-2008: Top Oss – FC Dordrecht: 1 – 1
24-09-2006: Top Oss – FC Dordrecht: 2 – 2
12-08-2005: Top Oss – FC Dordrecht: 1 – 2
13-08-2004: Top Oss – FC Dordrecht: 5 – 1
13-12-2003: Top Oss – FC Dordrecht: 3 – 2
20-09-2002: Top Oss – FC Dordrecht: 3 – 1

Stand vooraf
06. FC Dordrecht, 4 gespeeld, 7 punten (8-6, +2)
10. FC Oss, 4 gespeeld, 6 punten (6-9, -3)

De historische wedstrijd
Seizoen 2007-2008: Top Oss-FC Dordrecht: 1-2
Scoreverloop: 1-0 Guillermo Zschusschen, 1-1 Moussa Kalisse en 1-2 Cecilio Lopes

Het verhaal van destijds:
In de eerste helft ging het moeizaam aan Dordtse zijde. De thuisploeg had lange tijd de overhand en de Schapenkoppen kwamen tot slechts een aantal kansen. Beide teams gingen aan de thee met een stand van 1-0 op het bord.

Trainer Jurrie Koolhof veranderde in de rust zijn strijdplan en dat hielp. Middels goed voetbal werden er veel kansen gecreëerd. Invaller Moussa Kalisse tekende voor de gelijkmaker, vele kansen later (Top Oss doelman Wilko de Vogt stond met goed keeperswerk verschillende keren een treffer in de weg) zorgde Cecilio Lopes voor de 1-2, hetgeen uiteindelijk ook de eindstand zou zijn. En op basis van de tweede helft was dat terecht.

In het seizoen 2005-2006 eindigde FC Dordrecht op de negende plaats en Top Oss op de elfde. Het verschil tussen beide teams aan het einde van de competitie was slechts een punt.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.