Voorbeschouwing FC Emmen – FC Dordrecht

Het nieuwe FC Dordrecht gaf vorige week in de seizoensouverture meteen haar visitekaartje af. FC Volendam, toch een kandidaat om bij de eerste vijf te eindigen en wellicht zelfs een kampioenskandidaat, werd op eigen helft vast gezet en had de handen vol aan de fris en gretig spelende Schapenkoppen.

Het goede spel had oefenmeester Theo Bos en technisch manager Marco Boogers positief verrast. Het enige wat er aan ontbrak was de winst. Vooraf teken je wellicht voor een punt tegen FC Volendam, wie het duel heeft gezien, weet dat de winst zeker verdiend was geweest. Het is nu zaak om deze lijn door te zetten en de kansen te promoveren tot doelpunten. Dat moet dan gaan gebeuren in Drenthe tegen FC Emmen.

FC Emmen kreeg bij de opening van de competitie meteen een grote nederlaag te verwerken. In het Jan Louwers stadion werd er met 3-0 verloren van FC Eindhoven. Een nog niet intact zijnde selectie, die zeker nog aangevuld moet worden met kwalitatief en betaalbare spelers, zou een goede conclusie kunnen zijn van de verliespartij in Brabant zo viel op het digitale huis te lezen van FC Emmen.

Inmiddels telt de selectie van trainer René Hake negentien spelers. Tegenover een grote uittocht van spelers stond de komst van doelman Harmen Kuperus (Willem II), Jorrit Kunst (FC Groningen), Michal Mravec (Sporting Kansas City, VS), Randy Wolters (vorig seizoen al gehuurd van FC Utrecht), Mike Koenders (SC Heerenveen), Shkodran Metaj (FC Groningen) en Elson do Almeida (FC Utrecht). De twee meest recente nieuwelingen zijn Marijn Sterk (FC Volendam) en Matthieu Bemba (een 23-jarige Fransman die vorig seizoen uitkwam voor de Cypriotische eerste divisie club Ermis Aradippou).

Ondanks het feit dat de ploeg nog niet compleet was, zette FC Emmen goede resultaten neer in de voorbereiding. Van zowel Ajax als Jong PSV werd met slechts1-0 verloren, titelkandidaat FC Zwolle werd op 2-2 gehouden en van SC Veendam werd met 3-1 gewonnen. Doelman Harm Zeinstra, Sander Fischer, Ruud ter Heide, Eldridge Rojer en Jeffrey de Visscher vormen een belangrijke kern van spelers die behouden zijn gebleven voor FC Emmen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat aanvaller Rojer (vorig seizoen goed voor dertig duels en tien treffers) in Eindhoven de gehele wedstrijd langs de kant bleef.

Winnen in Emmen is doorgaans een lastige opgave voor de Dordtenaren. De laatste zege dateert alweer van vijf jaar geleden.

Het duel zal worden geleid door arbiter Allard Lindhout. De assistent-scheidsrechters zijn C. Dobre en C. Droste. P. Hut zal optreden als vierde official.

Historie FC Emmen – FC Dordrecht, de laatste 10 duels

17-01-2011: FC Emmen – FC Dordrecht: 2 – 2
22-01-2010: FC Emmen – FC Dordrecht: 1 – 1
22-08-2008: FC Emmen – FC Dordrecht: 2 – 1
04-04-2008: FC Emmen – FC Dordrecht: 1 – 0
20-10-2006: FC Emmen – FC Dordrecht: 1 – 1
24-03-2006: FC Emmen – FC Dordrecht: 2 – 5
29-04-2005: Emmen – FC Dordrecht: 1 – 4
21-03-2003: Emmen – FC Dordrecht: 3 – 2
14-11-2003: Emmen – FC Dordrecht: 0 – 0
08-02-2002: Emmen – Dordrecht’90: 2 – 2

Stand vooraf
10. FC Dordrecht, 1 gespeeld, 1 punt (0-0 +/- 0)
18. FC Emmen, 1 gespeeld, 0 punten (0-3 – 3)

De historische wedstrijd

Seizoen 2005-2006: FC Emmen-FC Dordrecht: 2-5

Scoreverloop:
1-0 Mourad Mghizrat
1-1 Moussa Kalisse
1-2 Cecilio Lopes (strafschop)
2-2 Ruslan Valeev
2-3 Nick van der Velden (strafschop)
2-4 Cecilio Lopes
2-5 Moussa Kalisse

Het verhaal van destijds:

In de eerste helft had de thuisploeg nog wel wat in de melk te brokkelen, na de onderbreking was FC Dordrecht de bovenliggende partij alhoewel FC Emmen via Ruslan Valeev nog wel op 2-2 kwam na een kleine tien minuten spelen.

De tweede benutte penalty van de Schapenkoppen (deze keer door Van der Velden) bezorgde FC Emmen een nieuwe achterstand die ze niet meer te boven kwamen. Na de 2-4 van Lopes en 2-5 van Kalisse, bleven meer goals en een afstraffing voor FC Emmen uit. Dit terwijl er nog zeker een kwartier te spelen was.

Mourad Mghizrat komt tegenwoordig uit voor topklasser Haaglandia, Ruslan Valeev keerde na zijn periode bij Emmen terug naar zijn geboorteland Oekraïne. Moussa Kalisse verdiend nu zijn brood in Roemenie, terwijl Nick van der Velden het shirt draagt van NEC.

FC Emmen werd dat seizoen zesde, FC Dordrecht negende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.