Voorbeschouwing FC Dordrecht – Willem II

FC Dordrecht maakte indruk in- en tegen Emmen, kreeg opnieuw veel kansen op de winst, maar wederom bleef het bij een punt. Ditmaal was de doelman van FC Emmen, Harm Zeinstra, de sta in de weg. De oude voetbalwet ging in Drenthe gelukkig niet op. Want ook aan de andere kant werd er niet gescoord.

Als je goed speelt, goed staat en kansen creëert, wat wil je dan als trainer en team nog meer? Het antwoord is natuurlijk simpel: de winst. Na twee gelijke spelen gaan de Schapenkoppen tegen het sterke Willem II dan ook voor de winst. Het elftal van Theo Bos heeft een mooie gelegenheid om zichzelf te promoten, want het duel wordt live uitgezonden op Eredivisie Live. Niettemin hopen we natuurlijk op een volgepakt GN Bouw stadion.

Willem II degradeerde afgelopen seizoen uit de eredivisie en daarom spelen de Brabanders voor het eerst sinds het seizoen 1986-1987 weer in de eerste divisie. Het seizoen destijds werd afgesloten op een tweede plaats, dit seizoen zien veel mensen Willem II toch als de grote titelkandidaat.

De Tricolores begonnen goed aan de competitie middels een 3-1 overwinning in- en tegen Veendam, afgelopen week kwam men in eigen stadion tegen Go Ahead Eagles echter niet verder dan 1-1.

Een grote uittocht aan spelers had afgelopen seizoen plaats in Tilburg. Ook was de positie van hoofdtrainer vacant nadat assistent-trainer John Feskens de honneurs tijdelijk had waargenomen na het ontslag van Gert Heerkes. Met ingang van dit seizoen zwaait Jurgen Streppel de scepter in het Koning Willem II stadion. Streppel was tussen 2008 en 2011 succesvol bij Helmond Sport door er een aantal keer de nacompetitie te bereiken. Wat spelers betreft, heeft de club ook goed ingekocht. De doelmannen David Meul en Arjan Christianen kwamen over van respectievelijk SC Cambuur en RBC Roosendaal, Donny de Groot en Hans Mulder werden aangetrokken van RKC Waalwijk, Robbie Heamhouts verhuisde met Streppel mee naar Tilburg, Danny Guijt kwam van SC Cambuur, Stephan Keller (eerder actief voor RKC Waalwijk en De Graafschap) speelde vorig seizoen nog voor Sydney FC in Australië en van FC Zwolle werd Danny Schreurs overgenomen, vorig seizoen goed voor zestien treffers in de Jupiler League. Bovendien haalde Willem II met Joonas Kolkka een hoop ervaring binnen. De Fin die in de jaren negentig al drie seizoenen uitkwam voor de Tilburgers, heeft inmiddels dik vierhonderd duels achter zijn naam staan. Waar veel spelers Willem II afgelopen zomer de rug toekeerden, daar bleef boegbeeld Arjan Swinkels zijn club trouw.

Het laatste bezoek van De Tricolores aan Dordrecht, kende geen goede afloop. Op 24 maart 1995 won Dordrecht’90 namelijk met 3-0. Na al die jaren treffen beide teams elkaar weer eens in een officieel duel.

Aan Dordtse zijde hebben de verdedigers Josimar Lima, Johan Versluis en Casper van Beers een verleden bij Willem II. Lima kwam tot drie duels in de hoofdmacht, Versluis en Van Beers speelden er in de jeugdopleiding. Dirk-Jan Derksen is nu assistent-trainer van Willem II. Tussen 1995 en 1998 kwam de spits uit voor Dordrecht’90. In 52 duels scoorde hij 20 keer.

Het duel moet in goede banen worden geleid door Rogier Honig. De arbiter zal hierbij geassisteerd worden door de heren M. Hoksbergen en J. Mulder. Vierde official is I. Oostrom.

Historie Dordrecht-Willem II, laatste 5 keer

24-03-1995: Dordrecht’90 – Willem II: 3 – 0 (eredivisie)
12-09-1992: SVV/Dordrecht’90 – Willem II: 0 – 2 (eredivisie)
11-01-1992: SVV/Dordrecht’90 – Willem II: 0 – 3 (eredivisie)
27-09-1987: DS’79 – Willem II: 1 – 2 (eredivisie)
05-04-1987: DS’79 – Willem II: 0 – 1 (eerste divisie)

Stand vooraf
08. Willem II, 2 gespeeld, 4 punten (4-2 +2)
14. FC Dordrecht, 2 gespeeld, 2 punten (1-1 +/- 0)

De historische wedstrijd

Seizoen 1994-1995: Dordrecht’90-Willem II: 3-0 (eredivisie)

Scoreverloop:
1-0 Ronald Hoop, 2-0 en 3-0 Romeo Wouden

Het verhaal van destijds:

Een van de vijf zeges die de Schapenkoppen dat seizoen boekten, was tegen Willem II. Een week voor het treffen met de Tilburgers, had Dordrecht’90 in eigen stadion ook al afgerekend met Sparta (3-1). Willem II verkeerde in die fase (maart 1995) juist even in een wat mindere vorm. Iets waar de Dordtenaren ten volle van wisten te profiteren.

Zonder enige schroom legden de Schapenkoppen fris en aanvallend voetbal op de mat. In de eerste helft leidde dat tot een goal van Ronald Hoop, Romeo Wouden maakte na rust met twee goals het karwei af: 3-0.

John Feskens (nu assistent-trainer van Willem II), Jean-Paul van Gastel (assistent-trainer van Feyenoord) en Martin van Geel (nu technisch directeur van Feyenoord) stonden toen in de basis bij Willem II aan De Krommedijk.

De goede reeks die Dordrecht’90 in het voorjaar van 1995 had, mocht niet baten. Met een achttiende plaats moest er na een seizoen alweer afscheid genomen worden van de eredivisie. Willem II werd zevende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.