Voorbeschouwing FC Dordrecht – VVV Venlo

Om alvast in de stemming te komen voor de wedstrijd tegen VVV Venlo op vrijdag 18 september plaatsen we alvast de voorbeschouwing die ook te vinden is in het programmaboekje wat morgen gratis wordt uitgedeeld bij de ingang. Er zijn nog kaarten te koop voor de wedstrijd, u kunt hiervoor onder andere terecht bij de administratie of een uur voor de aftrap bij de kassa. U heeft geen clubkaart nodig.

De vlaaientrilogie is goed gestart. Met overtuigende cijfers ontdeed ons FC Dordrecht zich van het kansloze Fortuna Sittard (0-5). Maar, zoals trainer Harry zich dikwijls laat ontvallen: ‘op de wind van gister kun je vandaag niet zeilen’. Dat is ook wel een beetje zo, want met VVV-Venlo staat er vrijdag een Limburgse club van een geheel ander kaliber op het programma. Met een late 2-1 van Vito van Crooy tegen degradant Go Ahead Eagles boekten de Venloërs afgelopen weekend hun eerste overwinning in De Koel, waardoor zij zich met negen punten op de zesde plek hebben genesteld. Wij weten hoe het is om negen punten te hebben, dus wordt The good old aan de Duitse grens slechts op doelsaldo achter de hielen gezeten door de Schapenkoppen.

Over negen gesproken, de gemeente Venlo kent de laatste jaren een opzienbarende opmars met als resultaat de annexatie van negen weerloze dorpjes. Zo vielen de kerkdorpen ‘t Ven, Hout, Blerick, Boekend, Steyl, Belfeld, Arcen, Velden en Lomm ten prooi aan de veroverende Venloërs, die sindsdien hun woonplaats omdoopten tot Groot-Venlo. Een naar Dordtse smaak pretentieuze naam, want met krap 40.000 inwoners komt Venlo nog niet eens op de helft van het aantal bewoners van ons eiland. Wat dat betreft voert de Republiek Dordrecht haar annexatieprogramma beter uit dan de broeders uit Groot-Venlo. Op voorhand dus al een 1-0 voorsprong te pakken.

Wat betreft communicatie met het uitvak zal het echter een moeilijke avond gaan worden. Groot-Venlo ligt in het zogeheten mich-kwartier, hetgeen simpelweg betekent dat er daar alles behalve Nederlands wordt gesproken. Wat bij ons ‘ik stond onder een boom bij de school’ is, kan daar verduitsen tot: ich sjting ónger einen boum beej de sjoeël of ik stónd ónder einen boum beej de schoeël of ik stóng ónger einen boum beej de schoeël of ik stónd ónder ieënen boeëm beej de schoeël.

De patriotten van het Groot-Venlo zijn blijkbaar in staat van iets heel simpels, iets heel moeilijks te maken. Zo zijn wij niet. Wij houden dingen graag simpel. ‘4-3-3, aanvallend voetbal en de restverdediging moet goed staan’ aldus trainer Harry. Dat gaat de ploeg van Harry van den Ham doen tegen een elftal dat zich goed ingekocht heeft. Zo is de sterke targetman Ralf Seuntjens na veel getouwtrek overgekomen van SC Telstar en zijn vooral de buitenspelers Resida (FC Emmen) en Hunte (FC Eindhoven) een lust voor het oog. Het Venlose middenveld blinkt uit met linkshalf Nijholt, die beschikt over een ‘Van Nieff-achtige trap’, en de nummer 10 Opoku (FC Oss). VVV-Venlo heeft afgelopen zomer goed zaken gedaan en geldt als outsider voor de titel in de Jupiler League. Ach, hoe kan dat ook anders als zij ook een heuse Marco Bo(o)gers op de burelen rond hebben lopen?

We verwelkomen vanavond twee Groot-Venloërs met een groen-wit hart. Oud-aanvoerder Danny Post keert voor de tweede keer terug aan de Krommedijk en hij doet dit in gezelschap met onze Belgische verdediger Haagen.

Het belooft een leuke pot te worden aan de Krommedijk, die hopelijk zal resulteren in drie overheerlijke Groot-Venlose vlaaienpunten onder luid geschal van ons Republikeins Dordts volkslied: “Een Dordtenaar zal altijd blijven zingen”.

Tekst: Rolin Den Heijer
Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.