Voorbeschouwing FC Dordrecht – SC Telstar

FC Dordrecht behaalde vorige week vrijdag in- en tegen Zwolle een verdienstelijk punt tegen de koploper van de Jupiler League. De winst van deze wedstrijd was, dat het de Schapenkoppen ditmaal wel lukten om de stand zoals die op dat moment op het bord stond, over de streep te trekken.

Voor wat betreft het treffen met Telstar, heeft trainer Henny Lee een ruime keus tot zijn beschikking. Alle geblesseerde spelers van de voorbije periode zijn hersteld, niemand is geschorst en ook Cecilio Lopes maakt, na een onderhoud met de trainer en technisch manager, weer deel uit van de groep. Zo stond er van de week dus eindelijk weer eens een complete spelersgroep op het trainingsveld. En natuurlijk is dat weer een positief gegeven. De concurrentie zal immers alleen maar weer toenemen.

Telstar is de volgende tegenstander aan De Krommedijk. Na de winterstop boekten “de witte leeuwen” wisselende resultaten, zo ook op vreemde bodem. Bij BV Veendam, FC Eindhoven en FC Den Bosch werd verloren, de punten werden meegenomen naar Velsen na bezoeken aan GA Eagles, AGOVV Apeldoorn en Sparta Rotterdam. Op de ranglijst neemt het team de veertiende plaats in met 27 punten uit 27 duels, het gemiddelde is dus precies een punt per gespeeld duel.

Trainer Jan Poortvliet is bezig aan zijn tweede periode als trainer van de club. Tussen 2002 en 2005 stond de geboren Zeeuw ook al langs de lijn als trainer en dat resulteerde toen in twee twaalfde plaatsen en een zevende. Johan Plat, die in het seizoen 2009-2010 elf duels uitkwam voor FC Dordrecht, heeft het vizier na de winterstop op scherp staan. Hij schoot dit seizoen tien keer raak, waarvan drie keer voor de winterstop en zeven na de winterstop. Plat heeft met tien doelpunten tevens zijn persoonlijk record verbeterd. Voorheen kwam hij niet verder dan zes goals in een seizoen (2009-2010, eentje voor FC Dordrecht en vijf voor Top Oss). Naast Plat springt ook Wouter de Vogel in het oog met zes gemaakte doelpunten. Veel scoren doet Telstar echter niet. Met 33 doelpunten zijn ze, samen met FC Eindhoven, op RBC Roosendaal en hekkensluiter Almere City FC na, de minst scorende ploeg in de Jupiler League.

Een nadere analyse wat betreft Telstar, geeft aan dat Jerold Promes en doelman Cor Varkevisser tot nu toe in alle gespeelde competitieduels binnen de lijnen kwamen en dat Anthony Correia, de meest ervaren speler in de selectie en ook de speler met de meeste duels voor “de witte leeuwen”, geschorst is nadat hij tegen FC Den Bosch alweer zijn negende gele kaart van het seizoen ontving. Een opvallende verschijning in de ploeg is Jacob Walcott. Het neefje van Arsenal-speler Theo Walcott wordt tijdelijk gehuurd van Reading. En wellicht niet bij iedereen bekend, maar met Ilias Haddad heeft Telstar een speler in huis die geboren is in Dordrecht. Spelen in de hoofdmacht voor de BVO uit zijn geboortestad deed de middenvelder echter nooit.

Telstar zal met een prima gevoel terugkijken op de laatste twee bezoeken aan De Krommedijk. Op 28 november 2008 werd middels een 1-1 gelijkspel voor het eerst sinds 1979 weer eens een periodetitel gewonnen en op 23 oktober 2009 werd er met 3-0 gewonnen van FC Dordrecht.

De wedstrijd moet in goede banen geleid worden door S. Tulleners. De assistent-scheidsrechters zijn de heren R. Bluemink en T. Hoekstra, terwijl J. Te Kloeze als vierde official zal fungeren.

Historie Dordrecht-Telstar, de laatste 10 keer

23-10-2009: FC Dordrecht – Telstar: 0-3
28-11-2008: FC Dordrecht – Telstar: 1-1
14-03-2008: FC Dordrecht – SV Telstar: 1-0
25-08-2006: FC Dordrecht – SV Telstar: 4-2
03-10-2005: FC Dordrecht – SV Telstar: 0-0
06-05-2005: FC Dordrecht – SV Telstar: 0-1
05-12-2003: FC Dordrecht – SV Telstar: 1-3
28-02-2003: FC Dordrecht – SV Telstar: 1-1
15-03-2002: Dordrecht’90 – SV Telstar: 2-2
10-03-2001: Dordrecht’90 – Telstar: 5-0

Stand vooraf
10. FC Dordrecht, 27 gespeeld, 35 punten (40-46 – 6)
14. Telstar, 27 gespeeld, 27 punten (33-42 – 9)

De historische wedstrijd

Seizoen 2000-2001: Dordrecht’90-Telstar: 5-0

Scoreverloop:
1-0 Michel van Zundert
2-0 Marco Boogers
3-0 Mark de Vries
4-0 Rogier Molhoek
5-0 Hans van der Woude

Het verhaal van destijds:

Dordrecht’90 heeft vanavond tegen Telstar een goed vervolg gegeven aan de eerste zege sinds een aantal wedstrijden die vorige week werd geboekt bij VVV. In het eigen GN Bouw stadion werden “de witte leeuwen” met een nederlaag van liefst 5-0 weer huiswaarts gestuurd.

In de eerste helft was er van vertrouwen in de ploeg van Harry van den Ham nog niet veel te merken, wel bracht Michel van Zundert Dordrecht’90 halverwege het eerste bedrijf op voorsprong en konden de bezoekers nauwelijks gevaarlijk worden. Na de rust gingen alle remmen los bij de Schapenkoppen. Het tempo ging omhoog en er ontstonden vele kansen waarvan er vier werden benut. De ruime zege moet het elftal een flinke duw in de rug hebben gegeven met het oog op de resterende duels in de competitie en met de vierde periode nog voor de boeg.

Van alle Dordtse doelpuntenmakers van destijds, zijn Marco Booges, Mark de Vries (SC Cambuur) en Rogier Molhoek (Vitesse) ook vandaag de dag actief in het betaald voetbal.

Dordrecht’90 liep dat seizoen net de vierde periode mis, maar haalde dankzij een mooie eindsprint nog de twaalfde plaats terwijl de ploeg bijna het hele seizoen onderin stond. Telstar eindigde als zevende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.