Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Den Bosch

Teleurgestelde blikken op tweede paasdag in Deventer. FC Dordrecht had de tweede uitwinst van het seizoen voor het grijpen, maar vergooide die in een kwartier. Vooral Mawouna Amevor trok het boetekleed aan. De verdediger veroorzaakte twee strafschoppen waaruit Go Ahead wist te scoren.

Gelukkig duurt het nooit lang eer de volgende wedstrijd gespeeld moet gaan worden. De teleurstelling van de verloren wedstrijd tegen Go Ahead Eagles werd verwerkt en het vizier ging op FC Den Bosch.

Want ondanks het feit dat de prestaties op vreemde bodem uitblijven, zijn de Schapenkoppen nog altijd in de race voor de play-offs. Nog slechts drie wedstrijden zijn er te gaan in de reguliere competitie. De komende twee duels zijn in eigen stadion. Op het eigen vertrouwde veld zou de slag geslagen moeten worden. Daarom telt niets anders dan de winst tegen FC Den Bosch.

Virgil Breetveld kan niet beschikken over de geblesseerde Kevin Tano en Wilmer Kousemaker en Jessy Meyele zijn vraagtekens. Kousemaker is nog niet geheel hersteld van de ziekte van Pfeiffer en Meyele heeft nog wat klachten aan de hamstring.

De tegenstander

Als winnaar van een periode, is FC Den Bosch al zeker van de play-offs. Het team van de vertrekkende trainer Fons Groenendijk (Jan Poortvliet die nu nog Telstar onder zijn hoede heeft volgt hem op), staat momenteel vijfde met 51 punten (7 meer dan FC Dordrecht). Wat vooral opvalt, is dat de Bosschenaren de minst gepasseerde defensie hebben van de Jupiler League.

FC Den Bosch haalde na de winterstop uit de eerste zes duels zestien punten. Sinds maart presteren de Brabanders wisselvallig (laatste acht duels – acht punten). Over heel het seizoen gezien, presteert FC Den Bosch constant. Want in zestien thuisduels werden ongeveer net zoveel punten behaald als in vijftien duels op vreemde bodem.

Tom van Weert (elf goals), Danny Verbeek (tien doelpunten), Paco van Moorsel (negen treffers) en Jeffrey Vlug (acht assists waaruit een treffer ontstond) zijn de meest waardevolle spelers van de Bosschenaren. FC Den Bosch is een team met maar weinig ervaren krachten en overwegend jonge spelers. Doelman Kevin Begois heeft meer dan 200 duels achter zijn naam staan, verder hebben alleen Jordens Peters, Jeffrey Vlug, Paco van Moorsel en Benjamin van den Broek meer dan 100 duels gespeeld in het betaald voetbal. Of Peters in het GN Bouw stadion binnen de lijn zal verschijnen, was begin deze week nog onduidelijk. Geen talenten meer te noemen, maar ook geen ervaren krachten zijn Ralf Seuntjes, Tim Hofstede, Bart van Brakel en Kees van Buuren. Vaste waardes met ook al de nodige belangrijke inbreng dit seizoen (zo maakte Seuntjes zes doelpunten en Van Brakel scoorde er drie).

FC Den Bosch wist de laatste drie edities in de competitie in Dordrecht te winnen. Met zes overwinningen in de laatste tien duels, zijn ze op basis van de resultaten in het verleden in het voordeel.

FC Den Bosch was voor Theo Bos de eerste profclub waar hij bij het eerste elftal op eigen benen stond. Hij was er werkzaam tussen 2005 en 2009. Wilmer Kousemaker speelde de voorbije twee seizoenen voor FC Den Bosch, terwijl doelman Stef Doedée voorheen uitkwam in de jeugdopleiding van de Bosschenaren. Jeffrey Fortes speelde in het seizoen 2008-2009 twee duels in de hoofdmacht van FC Dordrecht. Sinds vorig seizoen is hij bij FC Den Bosch, maar minuten maakte de verdediger nog niet in de hoofdmacht.

De KNVB heeft Rob Dieperink aangesteld als scheidsrechter. De assistent-scheidsrechters zijn J. Balder en J. Schiphorst. Vierde official is S. Berben.

Historie Dordrecht-Den Bosch, de laatste 10 duels

19-09-2010: FC Dordrecht – FC Den Bosch: 3 – 4
01-03-2010: FC Dordrecht – FC Den Bosch: 1 – 3
07-11-2008: FC Dordrecht – FC Den Bosch: 0 – 1
18-04-2008: FC Dordrecht – FC Den Bosch: 1 – 0
16-02-2007: FC Dordrecht – FC Den Bosch: 0 – 4
10-02-2006: FC Dordrecht – FC Den Bosch: 2 – 2
22-03-2004: FC Dordrecht – FC Den Bosch: 1 – 1
29-11-2002: FC Dordrecht – FC Den Bosch: 1 – 0
28-10-2000: Dordrecht’90 – FC Den Bosch: 1 – 3
25-09-1998: Dordrecht’90 – FC Den Bosch: 1 – 4

Stand vooraf
05.FC Den Bosch, 31 gespeeld, 51 punten (49-26, +23)
10.FC Dordrecht, 31 gespeeld, 44 punten (48-55, -7)

De historische wedstrijd
Seizoen 2010-2011: FC Dordrecht-FC Den Bosch: 3-4
Scoreverloop: 1-0 Bart van Hintum, 1-1 Danny Verbeek, 2-1 Erik Quekel, 2-2 Tom van Weert, 2-3 Tom van Weert, 3-3 Renaldo Jongebloet, 3-4 Danny Verbeek

Het verhaal van destijds:
FC Dordrecht heeft de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch in de extra tijd verloren. De Brabantse bezoekers kwamen in de 93e minuut langszij.

FC Dordrecht kwam op voorsprong door een hard afstandsschot van Bart van Hintum, maar zag Danny Verbeek namens de bezoekers de gelijkmaker scoren. Spits Erik Quekel zette de Schapenkoppen andermaal op voorsprong, waarna Tom van Weert met twee doelpunten binnen vijf minuten FC Den Bosch voor het eerst in de wedstrijd aan de leiding bracht.

Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd, leek Renaldo Jongebloet met de 3-3 een punt te gaan redden voor zijn team. Opnieuw Danny Verbeek zorgde echter in de blessuretijd voor de Bossche winst.

Bart van Hintum speelt nu voor FC Zwolle, Erik Quekel voor Helmond Sport en Renaldo Jongebloet is door FC Dordrecht verhuurd aan FC Emmen.

FC Den Bosch werd vorig seizoen 8e, FC Dordrecht 11e.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.