Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Volendam

De maand juli en dus ook de voorbereiding, is alweer voorbij en het echte werk staat voor de deur. Met een gedeeltelijke nieuwe staf (Theo Bos tekende na zijn korte avontuur in Polen een jaarcontract aan de Krommedijk als opvolger van de naar FC Utrecht vertrokken Henny Lee en oud goaltjesdief van de Schapenkoppen, Virgil Breetveld is de nieuwe assistent-trainer) en flink wat nieuwe spelers gaat FC Dordrecht het competitieseizoen openen in eigen stadion tegen FC Volendam.

De samenwerking met ADO Den Haag is nog verder zichtbaar geworden door het huren van Giorgio Achterberg, Roderick Gielisse en Serhat Koksal, terwijl eerder al Santi Hulst naar Dordrecht toekwam (hij heeft een contract tot 2013). Verder heeft technisch manager Marco Boogers de hoop nog altijd niet opgegeven om ook dit seizoen Tom Beugelsdijk te kunnen huren van de club uit de Hofstad. Naast de spelers van ADO werd ook de ervaren Wilmer Kousemaker aangetrokken (FC Den Bosch) en kwamen ook de talenten Casper van Beers en Josimar Lima (beiden Willem II), Danny Post en Jeffrey Rijsdijk (beiden FC Groningen) naar FC Dordrecht. Dat de jeugd ook in Dordt de toekomst heeft, blijkt wel uit het feit dat Kevin Patijn, Jermaine van Pijkeren en eerder al Mawouna Amevor overgeheveld zijn naar de hoofdmacht.

Dat Theo Bos vooral beschikt over een jong team, bleek wel in de voorbereiding. Goede helfden werden afgewisseld met matige, zo waren ook de resultaten te benoemen. Maar wat jong is, kan alleen maar beter worden en pas vanaf nu gaan de resultaten tellen. Zo vlak voor de eerste competitiewedstrijd moet er altijd nog een hoop duidelijk worden. Over twee dingen zal er in ieder geval geen twijfel bestaan: Cecilio Lopes is de aanvoerder en Stef Doedee zal tijdens de seizoensouverture onder de lat staan.

FC Volendam speelde in de voorbereiding 10 oefenduels en kwam daarin in totaal tot 51 doelpunten. Opvallend is dat “het andere Oranje” slechts twee aansprekende tegenstanders had. Van het Duitse Alemannia Aachen werd met 3-0 verloren, de wedstrijd tegen Jong Ajax eindigde in een 1-1 gelijkspel. Met name Robert Mühren, Michiel Kramer en Kees Tol vonden de nodige keren het net in de maand juli.

Trainer van de Volendammers is natuurlijk Gert Kruys. De oefenmeester uit Utrecht is begonnen aan zijn tweede seizoen als trainer van FC Volendam. Vorig seizoen eindigde hij met het team op de zesde plaats en was ook deelnemer aan de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Natuurlijk zal het behalen van de play-offs ook voor dit seizoen weer de doelstelling zijn. En FC Volendam heeft er zeker het team voor. Belangrijke krachten als Dominique van Dijk, Henny Schilder, Rick Kruys, Olaf Lindenbergh, Barry Opdam, Jack Tuyp en Theo Zwarthoed zijn gebleven. De laatste lijn is met Gerry Koning (is weer terug in Volendam), Leon Tol (RKAV Volendam) en Lorenzo Piqué (overgekomen van ADO Den Haag) bijna compleet nieuw. Verder springt met name Achmed Ahahaoui in het oog als nieuwe speler van de ploeg. De aanvaller heeft de nodige (Eredivisie)ervaring en liet in het verleden bij Haarlem en Go Ahead Eagles zien een neusje voor de goal te hebben.

Vorig seizoen was FC Volendam drie keer de tegenstander van FC Dordrecht waarvan twee keer aan De Krommedijk. Met twee zeges kwam FC Volendam het beste uit de strijd.

Aan Dordtse zijde hebben Marco Boogers en Cecelio Lopes een verleden bij FC Volendam. Andersom was Gert Kruys liefst vier seizoenen trainer van de Schapenkoppen.

Internationaal-scheidsrechter Björn Kuipers moet het duel in goede banen gaan leiden. Hij zal hierbij worden geassisteerd door E. de Vree en B. Simons. Vierde official is C. Berden.

Historie FC Dordrecht – FC Volendam, de laatste 10 duels

14-02-2011: FC Dordrecht – FC Volendam: 4 – 1
09-11-2010: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 2 (beker)
23-04-2010: FC Dordrecht – FC Volendam: 3 – 2
19-10-2007: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 1
23-10-2006: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 0
25-10-2005: FC Dordrecht – FC Volendam: 0 – 4 (beker)
02-09-2005: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 2
13-05-2005: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 0
04-04-2003: FC Dordrecht – FC Volendam: 0 – 1
09-11-2001: Dordrecht’90 – FC Volendam: 1 – 0

De historische wedstrijd

Seizoen 2010-2011: FC Dordrecht-FC Volendam: 4-1

Scoreverloop:
0-1 Melvin Platje
1-1 Marcel van der Sloot
2-1 Moussa Kalisse
3-1 Santi Hulst
4-1 Cecilio Lopes

Het verhaal van destijds:

In de eerste helft hadden de bezoekers het duel in handen. Kansen waren er ook wel voor FC Dordrecht, maar de ruststand werd door Melvin Platje bepaald op een 1-0 voorsprong voor FC Volendam.

Onder aanvoering van een ontketende Moussa Kalisse (hij begon op de bank, maar viel na rust in voor Renaldo Jongebloet) zagen de toeschouwers een heel andere tweede helft. Binnen de vijf minuten zette Marcel van der Sloot (assist Kalisse) zijn ploeg naast Volendam, enkele minuten later bekroonde Kalisse zijn goede invalbeurt met het scoren van de 2-1. Santi Hulst en Cecilio Lopes zorgden vervolgens voor de vernedering: 4-1.

Van alle doelpuntenmakers aan Dordtse zijde spelen alleen de laatste twee nog voor FC Dordrecht. Doelpuntenmaker voor FC Volendam in dat duel, Melvin Platje, komt sinds dit seizoen uit voor NEC.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.