Voorbeschouwing FC Den Bosch-FC Dordrecht

De lastige bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels werd door de spelers van Theo Bos goed doorstaan. Door doelpunten van Johan Versluis en Jeffrey Rijsdijk, voor beiden hun eerste deze competitie, plaatsten de Schapenkoppen zich voor de volgende ronde in het KNVB beker toernooi. Daarin zal AZ nu de tegenstander zijn, een mooi affiche, zeker omdat de ploeg van Gert-Jan Verbeek naar Dordrecht komt. Maar ondanks het feit dat met spanning naar de loting werd uitgekeken, ging het vizier al snel na de bekerwedstrijd in Spakenburg weer op de competitie. Daarin wacht FC Den Bosch. En nog uit ook. Daar heeft FC Dordrecht het altijd lastig en de statistieken wijzen dat uit.

Josimar Lima raakte tegen IJsselmeervogels geblesseerd en kan in Den Bosch niet spelen. Hetzelfde geld voor Danny Post en Renaldo Jongebloet. Tommie Beugelsdijk en Donny van der Dussen haalden het einde van de afsluitende training niet en het is dan ook twijfelachtig of zei kunnen spelen.

De tegenstander

Ook FC Den Bosch plaatste zich voor de volgende ronde in het bekertoernooi waarin buurman FC Oss de tegenstander zal zijn. Het team van Fons Groenendijk won in Emmen met 2-1 van WKE. De Brabanders zijn de competitie met zes gespeeld, zeven punten, matig begonnen. Liefst vier van de tot nu toe gespeelde zes competitieduels, eindigden in een gelijkspel.

Niet de minste spelers vertrokken afgelopen zomer uit Den Bosch. Met John Verhoek (vertrok tijdens het afgelopen seizoen naar Frankrijk), Istvan Bakx (Racing Genk) en Niels Vorthoren (Excelsior) leverde FC Den Bosch 26 doelpunten in. Theo Lucius en Brahim Zaari vertrokken naar FC Eindhoven, Steef Nieuwendaal naar Sparta Rotterdam en Samuel Scheimann naar Excelsior, terwijl Wilmer Kousemaker voor FC Dordrecht koos. Met Kevin Begois (VVV Venlo) werd een hoop ervaring binnen gehaald, andere bekende namen die dit seizoen nieuw zijn in Den Bosch, zijn Bart van Brakel en Jeffrey Vlug (beiden overgekomen van FC Eindhoven), Joey Brock en Ralf Seuntjes (RBC Roosendaal) en Benjamin van den Broek (Shrewsbury Town, Eng). Jeffrey Fortes werd overgeheveld vanuit het eigen Beloftenteam. In het seizoen 2008-2009 speelde de Rotterdammer twee duels in de hoofdmacht van FC Dordrecht.

Tom van Weert (drie doelpunten), Benjamin van den Broek (twee goals) en Jeffrey Vlug (drie assists) zijn op dit moment de meest waardevolle spelers van de Brabanders. FC Den Bosch heeft een overwegend jonge ploeg. Buiten de al genoemde keeper Kevin Begois, hebben alleen Jordens Peters (al sinds 2005 spelend voor FC Den Bosch), Jeffrey Vlug en Paco van Moorsel, meer dan honderd duels achter hun naam.

FC Den Bosch is in eigen huis ijzersterk. Vorige week werd er tegen Sparta Rotterdam voor het eerst sinds 21 januari weer eens een thuisduel verloren. Dat betekent dus dat er ook voor FC Dordrecht, zoals in ieder duel, kansen liggen op de winst. Winnen is echter niet bepaald een gemakkelijke opgave voor de Schapenkoppen op bezoek bij FC Den Bosch.

Voor Theo Bos is dit een speciale wedstrijd. De oefenmeester stond bij FC Den Bosch voor het eerst op eigen benen als trainer na jaren jeugdtrainer te zijn geweest bij Vitesse. Van 2005 tot begin 2009 stond Bos voor de groep in Den Bosch. Wilmer Kousemaker speelde de afgelopen twee seizoenen voor FC Den Bosch, en Stef Doedée kwam voorheen uit in de jeugdopleiding van de Bosschenaren.

De wedstrijd staat onder leiding van een Belgisch trio. Jonathan Lardot is de scheidsrechter, de assistent-scheidsrechters zijn M. Coeck en D. Gilon. Vierde official is J. van Spinhoven.

Historie Den Bosch-Dordrecht, de laatste 10 duels

01-04-2011: FC Den Bosch – FC Dordrecht: 0 – 0
06-11-2009: FC Den Bosch – FC Dordrecht: 2 – 1
01-05-2009: FC Den Bosch – FC Dordrecht: 1 – 2
26-10-2007: FC Den Bosch – FC Dordrecht: 2 – 1
17-11-2006: FC Den Bosch – FC Dordrecht: 1 – 0
21-10-2005: FC Den Bosch – FC Dordrecht: 2 – 2
14-10-2003: FC Den Bosch – FC Dordrecht: 1 – 0
09-05-2003: FC Den Bosch – FC Dordrecht: 3 – 1
26-05-2001: FC Den Bosch – Dordrecht’90: 2 – 0
06-02-1999: FC Den Bosch – Dordrecht’90: 2 – 0

Stand vooraf
09. FC Dordrecht, 6 gespeeld, 9 punten (9-10, -1)
13. FC Den Bosch 6, gespeeld, 7 punten (7-7, 0)

De historische wedstrijd

Seizoen 2008-2009: FC Den Bosch-FC Dordrecht: 1-2

Scoreverloop:
0-1 Cecilio Lopes
1-1 Adnan Barakat
1-2 Rihairo Meulens

Het verhaal van destijds:

In Den Bosch sloot FC Dordrecht een fantastische competitie af. Voor het eerst sinds lange tijd werd er weer eens gewonnen in Brabant. De ploeg van Gert Kruys die na de winterstop alleen verloor van Excelsior, won ook ditmaal verdiend.

Al na vier minuten bracht Cecilio Lopes zijn team aan de leiding, de ruststand werd door Barakat bepaald op 1-1. In de tweede helft werd een van de vele kansen die FC Dordrecht kreeg, door Rihairo Meulens omgezet in de 1-2, wat later ook de eindstand zou zijn.

De Dordtenaren gaan zich nu opmaken voor de play-offs, waarin Top Oss de eerste tegenstander zal zijn.

Cecilio Lopes is ook dit seizoen actief voor FC Dordrecht, terwijl Rihairo Meulens vandaag de dag het shirt van het goed presterende Almere City FC draagt. Adnan Barakat vertrok na zijn periode in Den Bosch, naar Azerbeidzjan.

FC Dordrecht beëindigde de competitie op de achtste plaats en werd in de tweede ronde van de play-offs uitgeschakeld door Roda JC. FC Den Bosch werd negende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.