Voorbeschouwing Dordrecht – Fortuna

Na wedstrijden op zondag en maandag, staat er nu weer een competitiewedstrijd op vrijdagavond op het programma voor FC Dordrecht. Het is de tweede thuiswedstrijd in vijf dagen nadat afgelopen maandag AGOVV met 2-0 werd verslagen.

De zege kwam maandag pas laat tot stand, maar was wel verdiend. Na de nederlaag bij Sparta was het prettig om te zien dat het team zich herstelde en gewoon bovenin blijft meedraaien.

Met Fortuna Sittard komt er weer een tegenstander van formaat naar Dordrecht. Het elftal presteert dit seizoen opvallend goed. Mawouna Amevor is na zijn schorsing weer beschikbaar om te spelen. Wilmer Kousemaker is dat nog niet, de middenvelder is nog altijd herstellende van de ziekte van Pfeiffer.

De tegenstander
Terwijl de financiële problemen Fortuna Sittard maar parten blijven spelen, zijn de sportieve prestaties dit seizoen goed. Uit de laatste drie duels werden weliswaar maar twee punten gehaald, het team staat op een keurige zevende plaats en de achterstand op de nummer vijf is slechts twee punten.

Abdelaziz Khalouta (acht doelpunten en zes assists), Patrick N’ Koyi (vijf treffers) en Ramazan Cevik (fungeerde vijf keer als aangever bij een doelpunt) zijn tot dusver de meest waardevolle spelers. Naast topschutter en koning van de assist is Khalouta, samen met de ervaren Ramon Voorn, de speler die in alle tot nu toe gespeelde duels binnen de lijnen kwam. Naast Voorn, hebben ook Yoann de Boer, Kévin Diaz en Prince Rajcomar de nodige ervaring.

De Limburgers presteren dit seizoen stabiel want het verschil in resultaat tussen thuisduels en wedstrijden op vreemde bodem is maar klein.

In maart 2007 wist Fortuna Sittard voor het laatst te winnen in het GN Bouw stadion. Van de laatste zes confrontaties, won FC Dordrecht er vijf. Trainer Wil Boessen verwacht een pittig duel in Dordrecht, valt te lezen op het digitale huis van Fortuna Sittard. “FC Dordrecht speelt graag één-tegen-één en ze hebben voorin een aantal snelle jongens. Het is belangrijk dat we de strijd op het middenveld gaan winnen.”

Begin jaren negentig scoorde Marco Boogers zijn doelpunten namens Fortuna Sittard. De spits zou er een seizoen spelen. Fortuna Sittard kwam toen uit in de eredivisie. Daarnaast heeft ook Jessy Mayele een seizoen het shirt van Fortuna gedragen (2008-2009, zeven duels, geen doelpunten). Wil Boessen is nu de trainer van Fortuna Sittard, tussen 1991 en 1993 kwam de Limburgse oefenmeester als speler uit voor SVV/Dordrecht’90 en later Dordrecht’90.

Arbiter Richard Martens zal leiding geven aan zijn eerste duel van FC Dordrecht. Martens zal hierbij geassisteerd worden door de heren Anton de Wit en Bart Grosveld die zijn aangesteld als assistent-scheidsrechter. Vierde official is Barry van der Lip.

Historie Dordrecht-Fortuna Sittard, de laatste 10 keer

27-02-2012: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 2 – 2
21-01-2011: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 3 – 0
04-12-2009: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 2 – 1
22-09-2009: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 3 – 2 (beker)
24-10-2008: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 3 – 0
01-02-2008: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 1 – 0
30-03-2007: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 1 – 3
28-10-2005: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 6 – 1
20-08-2004: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 1 – 1
17-10-2003: FC Dordrecht – Fortuna Sittard 0 – 1

Stand vooraf
04. FC Dordrecht, 15 gespeeld, 28 punten (33-23, +10)
07. Fortuna Sittard, 15 gespeeld, 25 punten (22-16, +6)

De historische wedstrijd
Seizoen 2009-2010: FC Dordrecht-Fortuna Sittard: 3-2 (beker)
Scoreverloop: 0-1 Markus Richlik, 1-1 Abdul Ocal (eigen doelpunt), 2-1 John Verhoek, 3-1 Moussa Kalisse en 3-2 Zarko Grabovac

Het verhaal van destijds:
FC Dordrecht bereikte die dinsdagavond ten koste van Fortuna Sittard knap de volgende ronde van het KNVB bekertoernooi: 3-2. Met enkele wijzigingen in de basiself, gingen de Schapenkoppen goed van start. Toch kwamen de bezoekers via Markus Richlik op voorsprong. Vijf minuten later was het weer gelijk, opnieuw was het een Fortunees die scoorde, Abdul Ocal, maar ditmaal in eigen doel: 1-1. Na de gelijkmaker drong FC Dordrecht de tegenstander terug op eigen helft en ontstonden er kansen. John Verhoek bepaalde de ruststand op 2-1.

Kort na de rust, leek Moussa Kalisse de wedstrijd in het slot te gooien door de 3-1 te maken. Een goed combinerend FC Dordrecht kreeg daarna kansen om nog verder afstand te nemen van Fortuna Sittard, maar tot meer goals kwam het niet. Het werd nog spannend toen Zarko Grabovac tien minuten voor tijd de 3-2 maakte. Na de aansluitingstreffer gingen de Limburgs va-banque spelen, maar de gelijkmaker bleef uit. De wedstrijd eindigde in 3-2.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.