Voorbeschouwing Cambuur – FC Dordrecht

Met de teruggekeerde Marcel van der Sloot (RBC Roosendaal) en de nieuwe spelers Shayron Curiel (Sparta Rotterdam), Kai van Hese en Santy Hulst (gehuurd van ADO Den Haag) begint het vlaggenschip van FC Dordrecht aan de tweede competitiehelft.

Oefenmeester Henny Lee sprak begin deze maand de hoop uit dat er meer stabiliteit zal komen in het elftal. Want voor de winterstop was het vaak, mede door de schorsingen, te wisselvallig. Tijdens de tweede periode heeft iedereen echter kunnen zien waartoe het team in staat is. Er werden goede resultaten geboekt en de periode werd net niet gepakt.

Met het verdwijnen van de sneeuw, kon er gelukkig de afgelopen tijd weer op een groene mat getraind worden. Tevens speelden de Schapenkoppen in de aanloop naar SC Cambuur twee oefenduels. Topklasser Baronie werd met 1-0 verslagen en Hoofdklasser Elinkwijk met 2-0.

Johan Versluis zal in ieder geval nog even uitgeschakeld zijn. De verdediger wordt op 18 januari geopereerd aan zijn lies.

SC Cambuur kende een tegenvallende eerste seizoenshelft. Er werd al zeven keer verloren en met 24 punten staat de ploeg van Alfons Arts op de zesde plaats. Maar in feite is alleen koploper FC Zwolle uit beeld verdwenen en is er verder nog van alles mogelijk.

Randy Rustenberg (ex FC Dordrecht) speelt de rest van het seizoen voor AGOVV Apeldoorn, daartegenover staat de komst van Gijs Luirink. De ervaren verdediger wordt voor de tweede seizoenshelft gehuurd van AZ. Dat betekent nog meer routine erbij, want met spelers als Leon Hese, Rudy Jansen, Dennis van der Ree, Paul Beekmans, Danny Guijt, Sandor van der Heide en Mark de Vries beschikken de Friezen samen al over dik duizend duels in het betaald voetbal.

Wat tot dusver opvalt, is dat SC Cambuur niet een uitgesproken goaltjesdief heeft. Elf verschillende spelers kwamen dit seizoen tot scoren, waarvan nota bene middenvelder Sandor van der Heide er de meeste maakte (vier).

Dat SC Cambuur dit seizoen in eigen huis meer punten haalt dan op vreemde bodem, is niet zo vreemd. In het stadion hangt vaak een Engels sfeertje en 7000 toeschouwers is meer regel dan uitzondering. Het leeft behoorlijk in Leeuwarden, iets wat het voor tegenstanders vaak lastig maakt. Zo ook voor FC Dordrecht. De laatste overwinning dateert van 27 augustus 2004 (1-4).

De SC Cambuur-spelers Nassir Maachi en Mark de Vries hebben een verleden als speler van FC Dordrecht. Andersom hebben Henny Lee (assistent-trainer tussen 2000 en 2003) en Dave Huijmans een verleden in Leeuwarden.

De arbitrage voor de uitwedstrijd tegen SC Cambuur ziet er als volgt uit: J. Kamphuis (scheidsrechter), E. Kleinjan en M. Strijker (assistent-scheidsrechters) en T. Koekoek (vierde official).

Historie Cambuur-Dordrecht, de laatste 10 duels

12-03-2010: SC Cambuur-FC Dordrecht: 3-0
10-10-2008: SC Cambuur-FC Dordrecht: 2-0
10-08-2007: Cambuur Leeuwarden-FC Dordrecht: 2-1
02-03-2007: Cambuur Leeuwarden-FC Dordrecht: 4-2
04-11-2005: Cambuur Leeuwarden-FC Dordrecht: 0-0
27-08-2004: Cambuur Leeuwarden-FC Dordrecht: 1-4
20-02-2004: Cambuur Leeuwarden-FC Dordrecht: 2-0
07-03-2003: Cambuur Leeuwarden-FC Dordrecht: 0-1
07-12-2001: Cambuur Leeuwarden-Dordrecht’90: 1-1
02-12-2000: Cambuur Leeuwarden-Dordrecht’90: 1-0

Stand vooraf
06. SC Cambuur 17 gespeeld, 24 punten
11. FC Dordrecht 16 gespeeld, 18 punten

De historische wedstrijd

Seizoen 2002-2003: Cambuur Leeuwarden-FC Dordrecht: 0 – 1

Scoreverloop:
0-1 Marco Boogers

Het verhaal van destijds:

In Leeuwarden zorgde Dordrecht voor een kleine sensatie door Cambuur in eigen huis te verslaan: 0-1. De ploeg van Jos van Eck speelde wederom met bezieling en onverzettelijkheid. Tegen de zieltogende Friezen waren de Dordtenaren vooral in de eerste helft de betere ploeg en gezien het aantal kansen had er toen al een ruime voorsprong genomen kunnen worden. Maar enkel Marco Boogers (al na negen minuten) wist Rody Hoegee te passeren.

Pas in de slotfase van de wedstrijd begon de thuisploeg met het nemen van risico en drukzetten. De Dordtse defensie, die heel het duel stond als een huis en ook vaak slim opliep zodat de voorwaartsen van Cambuur regelmatig buitenspel stonden, gaf echter geen krimp.

Zoals we wel weten, is Marco Boogers alweer een poosje uitgevoetbald. Rody Hoegee die destijds gepasseerd werd, verdedigde eerder het doel van Dordrecht’90 en is nu keeperstrainer aan De Krommedijk.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.