Voorbeschouwing BV Veendam – FC Dordrecht

De Schapenkoppen waren afgelopen vrijdag snel klaar met AGOVV Apeldoorn. Met een 4-1 voorsprong gingen de mannen van Henny Lee aan de thee, hetgeen ook de eindstand zal worden omdat er in de tweede helft niet meer gescoord werd.

RTV Rijnmond riep Santy Hulst, die tweemaal doeltrof, uit tot “speler van de week” en door de zege is FC Dordrecht ook vier speeldagen voor het einde van de competitie nog in de race voor de play-offs. Groot is de voorsprong echter niet op de concurrenten, dus punten halen blijft van belang. Na BV Veendam volgen er nog duels tegen GA Eagles (momenteel zevende), FC Emmen (momenteel dertiende) en RBC Roosendaal (momenteel zestiende).

Mawouna Amevor speelde tegen AGOVV centraal in de verdediging door de absentie van Bart van Muyen (blessure) en Tom Beugelsdijk (geschorst). Amevor kreeg echter twee gele kaarten en zal nu weer een wedstrijd op het strafbankje moeten plaatsnemen. Door zijn blessure is Van Muyen nog niet inzetbaar, terwijl ook Didi Lonquet zal ontbreken. De snelle rechtsback is nog herstellende van een lieskwetsuur.

BV Veendam maakt een uitstekend seizoen door. Vorig jaar rond deze tijd leek de club af te stevenen op een faillissement, nu staan ze op een keurige vierde plaats en zijn ze al zo goed als zeker van de play-offs. En dan te bedenken dat de club geconfronteerd werd met een straf van in totaal vier minpunten. Dat maakt de prestatie er alleen maar knapper en mooier op. Want in de voorgaande dertig duels verloor Veendam nog maar zes keer. In het eigen Gjaltema Stadion aan de Langeleegte, zijn ze helemaal sterk. Dit seizoen lukte het alleen GA Eagles om in Veendam te winnen. Dit was al op de tweede speeldag, dus dat houd in dat BV Veendam in competitieverband al zeven maanden ongeslagen is in eigen huis.

Trainer Joop Gall, die in het verleden zelf een aantal seizoenen uitkwam voor Veendam, is al trainer van de club sinds 2005 en kan zijn aflopende contract verlengen. De oefenmeester heeft dit echter nog niet gedaan omdat hij graag in de Eredivisie aan de slag wil en de interesse wil afwachten. Met Michael de Leeuw (vorig seizoen goed voor 25 goals en tot nu toe 11 keer trefzeker), Marnix Kolder (bezig aan zijn twaalfde seizoen voor de club en tot nu toe 10 treffers) en Anco Jansen (zeven goals en zes assists) beschikt Gall over drie waardevolle spelers die tot nu toe statistisch gezien het meest belangrijk zijn geweest voor de ploeg. Maar ook Peter van der Vlag (444 duels), Angelo Cijntje (308 duels) en Michael Jansen (vier seizoenen Eredivisie) hebben met hun ervaring een belangrijk aandeel in de ploeg. Verder beschikken de Noordelingen ook over en stel jonge spelers waarin veel potentie zit. De 20-jarige Mitch Apau en de 23-jarige Sander Rozema zijn daarvan de beste voorbeelden. Van beide spelers werd het contract deze week met twee jaar verlengd.

Niet alleen omdat BV Veendam het zo goed doet dit seizoen, ook op basis van de resultaten in het verleden staat er de Dordtenaren een zware klus te wachten in Groningen. Met uitzondering van 10 april 2009, toen wonnen de Schapenkoppen ook meteen ruim (4-0), wisten ze de afgelopen tien keer niet te winnen in het hoge noorden.

Michel Winter is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter en moet dit duel in goede banen leiden. Hij zal hierbij worden ondersteund door de assistent-scheidsrechters Marco Buijk en Patrick Gerritsen. Vierde official is Gert-Jan Bakker.

Historie BV Veendam – FC Dordrecht, de laatste 10 duels

15-03-2010: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 1
10-04-2009: BV Veendam – FC Dordrecht: 0 – 4
17-09-2007: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 1
08-09-2006: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 1
16-09-2005: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 0
19-11-2004: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 0
12-09-2003: BV Veendam – FC Dordrecht: 1 – 1
26-03-2002: BV Veendam – Dordrecht’90: 4 – 3
16-09-2000: BV Veendam – Dordrecht’90: 2 – 1
22-04-2000: BV Veendam – Dordrecht’90: 1 – 1

Stand vooraf
04. BV Veendam, 30 gespeeld, 48 punten (49-38 +11)
08. FC Dordrecht, 30 gespeeld, 40 punten (46-49 -3)

De historische wedstrijd

Seizoen 2009-2010: BV Veendam-FC Dordrecht: 0-4

Scoreverloop:
0-1 Bart van Muyen
0-2 Johan Versluis
0-3 Cecilio Lopes
0-4 Rihairo Meulens

Het verhaal van toen:

Veel makkelijker dan vooraf verwacht pakte FC Dordrecht in Veendam de gewenste zege. De opgeladen thuisclub speelde onder druk van de periodemogelijkheden als verlamd en de Schapenkoppen hadden het duel al snel onder controle. Efficiënt en professioneel besliste Dordt in een goed half uur de makke wedstrijd.

Van Muyen, Verluis en Lopes brachten de 0-3 op het scorebord. In de slotfase maakte Meulens de verhoudingen duidelijk: 0-4. Door de zege verstevigde FC Dordrecht de koppositie in de zesde periode en liep twee doelpunten uit op de laatst overgebleven concurrent, RKC Waalwijk. Met twee thuiswedstrijden voor Dordt (FC Omniworld en Cambuur) en twee uitduels voor RKC (Excelsior en Fortuna) liggen er nu grote kansen voor een mooi slot van de competitie op de Krommedijk.

FC Dordrecht won de zesde periode uiteindelijk ook. Omniworld werd met 2-1 verslagen en Cambuur met 1-0.

Van alle Dordtse doelpuntenmakers destijds in Veendam, speelt alleen Meulens niet meer voor FC Dordrecht. Tegenwoordig staat de aanvaller onder contract bij Roda JC.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.