Voorbeschouwing beker: Willem II – FC Dordrecht

Na zes speelronden laten we de Jupiler League even voor wat die is: we gaan bekeren. De Schapenkoppen kunnen meteen aan de bak want Willem II uit de eredivisie is de tegenstander. Al lijkt de loting op papier nog zo moeilijk, trainer Harry van den Ham ziet kansen. Zo zei hij voor de microfoon van RTV Rijnmond: ‘ze hebben het moeilijk in de eredivisie, dat was ook de verwachting. Ik denk dat wij wel de kans krijgen om te voetballen. Willem II heeft geen wonderploeg.’

En natuurlijk heeft FC Dordrecht de afgelopen jaren vaak genoeg laten zien prima voor de dag te kunnen komen in de beker. Want we herinneren ons natuurlijk allemaal nog wel de duels om de dennenappel tegen Roda JC, Ajax en AZ. Wedstrijden waarin de Schapenkoppen boven zichzelf uit stegen. En het is een gek toernooi, dat bekertoernooi. De eerste avond heeft dat alweer laten zien.

Op Johan Versluis na, onderzoeken de komende tijd moeten uitwijzen wat de lange verdediger nou precies heeft, beschikt Van den Ham over een fitte selectie.

De tegenstander
Willem II keerde afgelopen seizoen na een jaar van afwezigheid weer terug op het hoogste niveau. Het team van Jurgen Streppel verloor tien keer en eindigde op de vijfde plaats, maar via de play-offs werd op knappe wijze promotie afgedwongen naar de eredivisie. Momenteel bezetten de Brabanders de voorlaatste plaats in de eredivisie. Gewonnen werd er nog niet.

De club zet dit seizoen vooral in op (jonge) talenten en spelers met weliswaar ervaring, maar veelal opgedaan in de Jupiler League. De blikvangers in het team zijn Marc Höcher, Hans Mulder en Virgil Misidjan. Höcher is momenteel clubtopscorer met twee goals.

Willem II was vorig seizoen al snel klaar in de beker. Al in de tweede ronde werd er verloren van de amateurs van Harkemase Boys. De tricolores wisten de beker in het verleden twee keer te winnen. Dat was in 1944 en 1963, in 2005 verloor Willem II in de finale van PSV.

Willem II en FC Dordrecht troffen elkaar vorig seizoen nog in de Jupiler League. De wedstrijd eindigde toen onbeslist: 1-1.

Dirk-Jan Derksen is de assistent-trainer van Willem II. De oud spits droeg in het verleden het shirt van vele clubs, zo ook die van Dordrecht’90. Johan Versluis, die in Tilburg dus vanaf de tribune zal moeten toekijken, kwam in het verleden uit in de jeugdopleiding van Willem II.

De bekerwedstrijd moet in goede banen worden geleid door Reinold Wiedemeijer.

Historie Willem II-Dordrecht, de laatste 10 duels

2011-2012: Willem II – FC Dordrecht: 1 – 1
1994-1995: Willem II – FC Dordrecht: 1 – 0
1992-1993: Willem II – FC Dordrecht: 5 – 0
1991-1992: Willem II – FC Dordrecht: 2 – 2
1990-1991: Willem II – FC Dordrecht: 6 – 0
1987-1988: Willem II – DS’79: 2 – 0
1986-1987: Willem II – DS’79: 0 – 4
1985-1986: Willem II – DS’79: 1 – 0
1984-1985: Willem II – DS’79: 2 – 0
1983-1984: Willem II – DS’79: 0 – 1

De historische wedstrijd
Seizoen 2011-2012: Willem II-FC Dordrecht: 1-1
Scoreverloop: 0-1 Santy Hulst en 1-1 Donny de Groot

Het verhaal van destijds:
FC Dordrecht heeft een punt gepakt op bezoek bij Willem II. In het uitverkochte Koning Willem II-stadion werd het 1-1. Voor de ploeg van interim-trainer Virgil Breetveld was Santy Hulst trefzeker.

Vooral in het eerste half uur van de eerste helft speelde FC Dordrecht verdienstelijk in Tilburg. De 0-1 van Hulst, die doelman David Meul kansloos liet met een knap afstandsschot, was verdiend. In het laatste kwartier kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Donny de Groot zorgde vlak voor rust voor de gelijkmaker: 1-1.

Dat doelpunt gaf de thuisploeg duidelijk vertrouwen, want in de tweede helft werd FC Dordrecht met de rug tegen de muur gezet. Keeper Nick van der Ploeg redde bekwaam op een inzet van invaller Danny Guijt en ook daarna moest hij een paar keer handelend optreden.

FC Dordrecht-aanvaller Cecilio Lopes, die tachtig minuten onzichtbaar was, schoot tien minuten voor tijd maar net naast. Een vrije trap van Wilmer Kousemaker vloog net naast.

In de hectische slotfase kreeg met name Willem II nog kansen om de drie punten in huis te houden, maar de Dordtenaren hielden stand.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.