Voorbeschouwing Beker FC Dordrecht – AZ

Wie herinnert zich niet de zeer spannende bekerwedstrijd tegen Ajax? De Schapenkoppen maakten er destijds een heerlijke partij van en moesten uiteindelijk pas in de verlenging het onderspit delven. Zo’n soort scenario tegen de huidige koploper in de Eredivisie zal mooi zijn, en dan het liefst met een overwinning als resultaat.

Dat de selectie er klaar voor is en iedereen tot het uiterste zal gaan was wel te halen uit de woorden van Theo Bos. Aan RTV Rijnmond liet de oefenmeester weten “dat als je tegen de koploper van de Eredivisie speelt je dat niet doet om leuk mee te doen, maar om te stunten”. De bal blijft rond en kansloos ben je nooit.

Met volop belangstelling en een gemotiveerde spelersgroep, zijn de goede ingrediënten aanwezig. Bovendien zijn de Dordtenaren in eigen huis nog ongeslagen en werden niet de minste ploegen opzij gezet. Renaldo Jongebloet en Kevin Patijn zijn niet inzetbaar. Jongebloet moet geopereerd worden, Patijn is onlangs geopereerd.

De tegenstander

AZ is de trotse koploper in de Eredivisie. Het team deed afgelopen weekend prima zaken. Terwijl het de zware wedstrijd tegen Austria Wien, die na een 0-2 achterstand eindigde in 2-2, nog in de benen had, werd er gewonnen van Roda JC, terwijl PSV, FC Twente en Ajax bleven steken op een gelijkspel.

AZ laat zien ook zonder de steun van Dirk Scheringa en de DSB bank tot succes te kunnen komen. De stabiele organisatie staat achter trainer Gert-Jan Verbeek en geeft hem de ruimte om zijn kwaliteiten en ideeën los te laten op de selectie. Dit werkte eerder al uitstekend bij SC Heerenveen en Heracles Almelo.

Het zijn niet de minste spelers die in Dordrecht niet binnen de lijnen zullen verschijnen. Maarten Martens en Ruud Boymans zijn al langer uitgeschakeld, Brett Holman ontbrak afgelopen zondag al tegen Roda JC en daarnaast zijn ook Rasmus Elm, Simon Poulsen en Dirk Marcellis niet van de partij wegens blessures. Rasmus Elm is de meest waardevolle speler van AZ, Simon Poulsen en Dirk Marcellis vaste en belangrijke krachten. Natuurlijk blijft er nog altijd voldoende kwaliteit over.

De parel op het middenveld luistert naar de naam Adam Maher. Pas achttien jaar, maar hij voetbalt alsof hij al jaren deel uitmaakt van de selectie. Voor zo’n speler kom je naar het stadion. Dat mag overigens ook gezegd worden van Roy Beerens. De rappe buitenspeler zat bij SC Heerenveen op een dood spoor en heeft in Alkmaar zijn geluk weer teruggevonden. Met zijn snelheid en voorzetten moet hij spitsen als Charlison Benschop en de Amerikaan Jozy Altidore bedienen. Van het handjevol Scandinaviërs dat deel uitmaakt van de selectie, spelen Niklas Moisander en Pontus Wernbloom een belangrijke rol. Moisander zorgt ervoor dat de verdediging staat, Wernbloom is mede verantwoordelijk voor een stabiel en sterk middenveld. Zonder andere spelers te kort te doen, halen we ook even de sluitpost voor het voetlicht. Want Alvarado Esteban heeft de plaats onder de lat geruisloos overgenomen van Sergio Romero. Esteban is de minst gepasseerde doelman in de Eredivisie en hield al vier keer de nul in de competitie.

Voor een relatief jonge spelersgroep, is AZ al behoorlijk volwassen. Alleen FC Twente en Aalesunds FK wisten de formatie van Gert-Jan Verbeek dit seizoen te verslaan.

De Alkmaarders wonnen de nationale beker in 1978, 1981 en 1982 en waren verliezend finalist in 2007. Ajax won “de dennenappel” toen door de strafschoppen beter te nemen.

Dordrecht en AZ staan donderdagavond voor het eerst in bekerverband tegenover elkaar.

Hersteltrainer Hans Eijkenbroek was na zijn spelerscarrière een aantal jaren trainer van AZ’67. Dat was in het seizoen 1982-1983 en tussen 1986 en 1989. Santy Hulst maakte tussen 2006 en 2008 deel uit van de selectie van AZ, maar speelde in die periode geen wedstrijden in de hoofdmacht.

De wedstrijd staat onder leiding van Pieter Vink. De assistent-scheidsrechters zijn Roger Geutjes en Wijnand Rutgers. Vierde official is Davy Otto.

Historie Dordrecht-AZ in de jaren 90

27-09-1997: Dordrecht’90 – AZ: 1 – 0
28-10-1995: Dordrecht’90 – AZ: 1 – 1
28-11-1993: Dordrecht’90 – AZ: 1 – 1
16-03-1991: Dordrecht’90 – AZ: 0 – 0

Resultaten vorige bekerronde

IJsselmeervogels – FC Dordrecht: 0 – 2
AZ – FC Groningen: 4 – 2

De historische wedstrijd

Seizoen 1997-1998: Dordrecht’90-AZ: 1-0

Scoreverloop:
1-0 Dirk-Jan Derksen

Het verhaal van destijds:

Dordrecht’90 heeft in eigen huis koploper AZ verslagen. De treffer van Dirk-Jan Derksen bleek uiteindelijk de enige van de wedstrijd.

Middels een flink portie strijdlust werd de tegenstander vastgezet en teruggedrongen. Veel kansen kregen de Schapenkoppen niet, dit gold overigens ook voor de bezoekers uit Alkmaar. Ditmaal was het niet de kwaliteit die zegevierde, maar de inzet.

Dirk-Jan Derksen speelde tussen 1990 en 2009 voor liefst elf verschillende clubs, waaronder tussen 1995 en 1998 voor Dordrecht’90. Vandaag de dag is Derksen assistent-trainer van Willem II. Uit de basisopstelling van Dordrecht’90 van toen, lichten we ook even Joop Lankhaar (die de laatste vijf jaar van zijn carrière Schapenkop was en later ook nog jeugdtrainer was aan De Krommedijk) en Cor Lems (die zijn carrière in Dordrecht begon en eindigde) eruit. De geboren Dordtenaar Michel Langerak, die net als Cor Lems zijn profloopbaan begon bij DS’79 en later ook nog vier seizoenen uit zou komen voor Dordrecht’90, stond toen in de basis bij AZ.

In het eerste divisie seizoen van 1997-1998 werd AZ kampioen en eindigde Dordrecht’90 als zeventiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.