Voorbeschouwing AGOVV – FC Dordrecht

De Schapenkoppen speelden vorige week thuis, dus werden er weer drie punten aan het totaal toegevoegd. Is het zo simpel? Nee, natuurlijk niet. Maar feit is wel dat ook de nummer twee van de competitie met lege handen weer naar huis werd gestuurd. Zonder andere spelers te kort te doen, was het vooral Nick Coster die de Brabanders met zijn acties en doelpunt de stuipen op het lijf joeg. Alleen Go Ahead Eagles komt voor de winterstop nog naar de Krommedijk. Eindigt dat duel minimaal in een gelijkspel, dan is FC Dordrecht de gehele eerste seizoenshelft thuis ongeslagen gebleven.

De realiteit is dat de wedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn voor de deur staat. De laatste uitwedstrijd voor de winterstop, de laatste kans om voor het eerst uit te winnen deze lopende competitie. Want zoals bekend zijn de Dordtenaren er op vreemde bodem nog altijd niet in geslaagd om een overwinning te boeken. Deze wedstrijd kan wel eens de lastigste uitwedstrijd worden tot nog toe. Want is het niet zo dat veel mensen juist tegen de hekkensluiter een overwinning verwachten? Ga er maar aan staan…

Trainer Theo Bos kan in ieder geval niet beschikken over Kevin Patijn en Renaldo Jongebloet. Het duo is al langer uitgeschakeld.

De tegenstander

Het resultaat van de laatste wedstrijd zal AGOVV Apeldoorn goed gedaan hebben. De lastige uitwedstrijd tegen MVV Maastricht werd met 2-2 gelijkgespeeld, bij rust stonden De Blauwen nog met 2-0 achter. Het was een lichtpuntje in een verder moeilijk seizoen tot nu toe. Het uitblijven van resultaten heeft voor de nodige onrust gezorgd in het Fly Brazil stadion. Wat dat betreft zal coach Hans van Arum zich zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van een BVO heel anders hebben voorgesteld. Met slechts vijf punten bezet zijn team de laatste plaats. AGOVV Apeldoorn, dat in het verleden grote spelers heeft gehad als Klaas-Jan Huntelaar, Dries Mertens en Nacer Chadli en in het seizoen 2009-2010 onder trainer John van den Brom zeer knap als zesde eindigde, won dit seizoen alleen van Willem II, de andere veertien duels eindigden in twee gelijke spelen en twaalf nederlagen. Met twaalf goals is AGOVV Apeldoorn de minst scorende ploeg in de eerste divisie en met achtenveertig tegentreffers hebben ze bovendien de meest gepasseerde defensie. Geen cijfers om vrolijk van te worden. Maar Van Arum wil ten koste van alles winnen van FC Dordrecht. Doelstelling was om voor de winterstop in ieder geval vier punten te halen.

Michiel Hemmen en de jonge en talentvolle Soufiane Laghmouchi zijn de clubtopscorers met ieder drie doelpunten. Vooral Hemmen weet wat scoren is. Vorig seizoen scoorde hij in dertig duels twintig keer voor AGOVV. Mees Siers, sinds vorig jaar AGOVV Apeldoorn, daarvoor speelde hij voor De Graafschap, is de enige speler in de selectie die tot nu toe in alle vijftien duels binnen de lijnen kwam. In de overwegend jonge selectie, de pas 19-jarige Jerry van Ewijk speelde dit seizoen al elf duels, zijn Ellery Cairo en Peter Reekers de ervaren spelers. Cairo en Reekers zijn samen goed voor meer dan 550 duels in het betaald voetbal. Reekers zal echter niet in actie komen vanwege een schorsing, net als Levi Schwiebbe. Verder zijn Ingmar Maayen, Martijn Thomassen, ex Schapenkop Junior Livramento (speelde in het seizoen 2004-2005 één duel in de hoofdmacht van FC Dordrecht), Julius Wille en Rob van der Sluijs op de weg terug van blessures, maar nog niet inzetbaar.

AGOVV Apeldoorn-FC Dordrecht is voor de twee trainers een aparte wedstrijd. Hans van Arum en Theo Bos waren namelijk in twee eerdere periodes collega’s van elkaar. De twee speelden samen in het Vitesse shirt tussen 1989 en 1992 en toen Theo Bos de hoofdtrainer was van Vitesse, fungeerde Hans van Arum als diens assistent. In dubbel opzicht zou dus zowel Van Arum als Bos deze wedstrijd heel graag willen winnen.

De Blauwen wonnen op 23 september 2011 voor het laatst een competitiewedstrijd, de Schapenkoppen wonnen op 18 februari 2011 voor het laatst een uitwedstrijd. Sinds de rentree van AGOVV in het betaald voetbal, waren ze tussen 2006 en 2008 FC Dordrecht de baas in eigen huis. De laatste drie edities in Apeldoorn (waarvan ook een bekerduel) werden gewonnen door de Dordtenaren. Beide teams kwamen elkaar overigens tijdens de voorbereiding op het seizoen al tegen in Waardenburg. AGOVV Apeldoorn won toen met 1-0.

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door Jeroen Abbink. De assistent-scheidsrechters zijn W. Schuitemaker en F. Vandeursen. Vierde official is J. Spinhoven.

Historie AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht

26-09-2010: AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht: 0 – 3
16-04-2010: AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht: 0 – 2
11-11-2008: AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht: 2 – 3 (beker)
15-08-2008: AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht: 1 – 0
10-03-2008: AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht: 3 – 2
03-11-2006: AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht: 1 – 0
20-01-2006: AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht: 2 – 1
20-05-2005: AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht: 2 – 3
28-11-2003: AGOVV Apeldoorn – FC Dordrecht: 0 – 0

Stand vooraf
12. FC Dordrecht, 15 gespeeld, 21 punten (22-32, – 10)
18. AGOVV Apeldoorn, 15 gespeeld, 5 punten (12-48, – 36)

De historische wedstrijd

Seizoen 2008-2009: AGOVV Apeldoorn-FC Dordrecht: 2-3 (beker)

Scoreverloop:
0-1 Didi Lonquet
1-1 Jeremy Bokila
2-1 Dries Mertens
2-2 Eddy Putter (strafschop)
2-3 Jerson Ribeiro

Het verhaal van destijds:

Het ging om de winst, en winst kwam er. Eindelijk. De ontlading was groot toen Jan Wegereef na 94 slopende minuten met zijn laatste fluitsignaal de 2-3 eindstand de boeken in blies.

Een beste wedstrijd was het niet op het kunstgras in Apeldoorn, wel een spannende. Tegen de verhouding in zette Didi Lonquet FC Dordrecht op voorsprong, nog voor rust waren de verhoudingen hersteld door doelpunten van Bokila (1-1) en Mertens (2-1).

Toen AGOVV Apeldoorn na de rust de kansen liet liggen om de wedstrijd te beslissen, sloegen de Schapenkoppen toe. Uitblinker Rihairo Meulens versierde tegen zijn oude club een penalty die door Eddy Putter feilloos werd benut (2-2). Invaller Jerson Ribeiro maakte er vlak voor tijd 2-3 van.

Geen van de doelpuntenmakers speelt nu nog voor AGOVV of FC Dordrecht. Jeremy Bokila is vandaag de dag actief voor Sparta Rotterdam, terwijl Dries Mertens nu uitkomt voor PSV. Didi Lonquet en Eddy Putter zijn momenteel niet actief in het betaald voetbal, Jerson Ribeiro speelt voor Almere City FC.

De Schapenkoppen zouden in bekerverband vervolgens uitgeschakeld worden door De Graafschap, de competitie werd beëindigd op de achtste plaats. AGOVV eindigde in de competitie maar drie plaatsen lager: elfde.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.