Vet maakt meters in de Jupiler League

‘Wat goed is komt snel’ is een spreekwoord dat zeker van toepassing is op Javier Vet, twintig jaren jong en speler van FC Dordrecht. Het gebeurde voor de middenvelder die ook achterin een waarde is allemaal in een razend tempo. Van AFC 2 mocht hij het laten zien in de Topklasse. Nog geen jaar later speelt Vet zijn wedstrijden in het betaalde voetbal bij kampioenskandidaat FC Dordrecht.

Je merkt aan alles dat Vet van binnen de energieke drang heeft om zich verder te ontwikkelen, om beter te worden en te slagen in het betaalde voetbal. Met een lichte voorkeur voor een positie op het middenveld, weet hij inmiddels ook wat hij toe kan voegen aan het defensieve blok van de Schapenkoppen: voetballend vermogen, zo zegt hij zelf. “Ik speel op dit moment centraal achterin”, zegt Vet tegen TjerkstraMedia. “Dat bevalt me goed. Ik doe het al een aantal wedstrijden op rij. Het is de bedoeling dat ik doordek op de nummer tien van de tegenstander en als zij de bal hebben probeer ik als een extra middenvelder te opereren. Daarnaast is het de bedoeling dat beide centrumverdedigers de opbouw verzorgen.”

“Vorig jaar heb ik ook wel centraal gestaan, maar het klopt dat ik meer op het middenveld mijn wedstrijden heb gespeeld. Toen Josimar Lima geblesseerd was heb ik er ook gespeeld”, zegt de rechtsbenige speler die links in het centrum staat. “Met Ilias Haddad naast me gaat het best goed denk ik.” Anderhalve week geleden tegen FC Eindhoven (3-2 nederlaag) ging het echter mis voor de ploeg van Harry van den Ham. “Dat was inderdaad niet best van onze kant”, zegt de talentvolle speler. “Zij stonden goed compact en daar hadden wij het lastig mee en als het dan niet loopt, dan win je de tweede bal ook niet en wordt het heel lastig. Zij kwamen er wel uit en wij stonden min of meer met de rug tegen de muur. De tegengoals ontstonden door miscommunicatie en door dom, knullig en suf verdedigen. Er lagen best wel mogelijkheden tegen Eindhoven. Met name achter de defensie van Eindhoven lag ruimte, maar wij voetbalden het niet goed uit.”

Door de nederlaag tegen FC Eindhoven (3-2) en het gelijke spel in het thuisduel tegen Fortuna Sittard (1-1) komt de concurrentie wel erg dichtbij. Wat doet dat met de selectie van Dordrecht? Voelt men druk of is het de spanning van het moeten presteren? Vet: “Het is niet zo zeer druk. Het is meer de wil. De wil om het kampioenschap binnen te halen. In het begin komt het zeg maar een beetje aanwaaien, maar nu wordt het heel serieus. We willen vol voor de titel te gaan. We zijn met zijn allen enorm gedreven.” Wat als het niet lukt? “Daar wil ik niet aan denken. Dat zou een enorme domper zijn,” geeft Vet aan, die veel vertrouwen houdt in het restant van de competitie.

De komende thuiswedstrijd tegen FC Volendam moet gewonnen worden, want Willem II hijgt met één punt achterstand in de nek van Dordt. “In eigen huis moeten we die wedstrijd sowieso winnen”, zegt Vet. “De tegenstander zal moeten wijken voor ons. Daarna treffen we VVV-Venlo. Ook een lastige partij, maar niet onmogelijk. Thuis wonnen we met 5-0, maar deze keer zullen we het moeilijker krijgen verwacht ik. Na het duel in Venlo krijg je opnieuw twee thuiswedstrijden die je moet winnen. En dan volgt de kraker tegen Willem II. Na die partij weten we ongeveer waar we staan. De weken voor die wedstrijd zijn heel belangrijk. Het is zaak dat we in die weken een signaal afgeven.”

Voor Javier Vet is het zijn eerste seizoen op het één na hoogste podium. Hij heeft zich goed en snel aangepast. “Ik heb het vanaf dag één goed naar de zin bij Dordrecht. Er heerst een goede sfeer binnen de club en je merkt aan alles dat veel jongens er vol voor willen gaan. De drive, de passie. Je merkt het overal. Op het trainingsveld, tijdens de wedstrijden als ook in het krachthonk. Het motiveert mij ook”, vertelt de allround-speler.”Het is echter zaak voor mij om bij te blijven. Vorig jaar speelde ik nog in het tweede team van AFC en plots heb je meer dan twintig duels gespeeld voor FC Dordrecht. Qua niveau is het natuurlijk heel anders. De trainingsintensiviteit en het baltempo ligt veel hoger en ook fysiek moet je je mannetje staan.”

De interesse van FC Dordrecht in Vet ontstond tijdens de Copa Amsterdam in het Olympisch Stadion waar hij uitkwam met het Men United Team. Als aanvoerder van dat team leverde hij een aantal goede wedstrijden af. “De resultaten waren minder, maar ik speelde zelf wel aardig. Zo is het balletje gaan rollen”, zegt de speler, die duelsterk is en over een goede trap beschikt.

Aan carriereplanning wil Vet voorlopig niet doen. Ambitieus is hij echter wel. “Ik ben daar niet echt mee bezig”, zegt hij. “Het mooiste zou zijn dat ik in mijn debuutjaar kampioen wordt met FC Dordrecht. Dat is wel een doel, want je wilt natuurlijk zo hoog mogelijk voetballen. En dat is toch de eredivisie.” Je merkt wel dat de speler enige vastigheid zoekt wat betreft zijn positie. Javier begon dit seizoen als opvolger van Danny Post op het middenveld maar zakte een aantal wedstrijden geleden een linie terug. Vermoedelijk een tactische zet van de coach. “Ik denk dat de rest van competitie moet uitmaken op welke positie ik het beste tot mijn recht kom”, zegt Vet die na dit seizoen nog een eenjarige overeenkomst heeft met Dordrecht. “Ik vind spelen op het middenveld leuker, want die drang naar voren heb je als middenvelder altijd in je, maar centraal ligt me wat meer merk ik. Ik denk dat ik voetballend wat kan toevoegen achterin. Ik kan echter nog veel leren hoor.”

“Ik kan veel leren van beelden van een wedstrijd”, geeft Vet aan. “Het positioneel staan, het meemaken van situaties en het moment – wanneer speel ik iemand wel of niet aan – zijn zaken die belangrijk kunnen zijn voor een beginnende verdediger als ik ben. Om verder te groeien moet ik af en toe ook risico’s durven nemen. Daarnaast kan ik in fysiek opzicht nog leren. Er is nog genoeg te doen. Ik ben een positieve jongen en blijf keihard werken. Mijn teamgenoten kunnen altijd op me bouwen.”

Wat is de juiste manier voor Dordrecht om het kampioenschap veilig te stellen? “Als we zo spelen als we deden in de uitwedstrijd bij FC Emmen (1-6 winst) dan moet het gaan lukken”, geeft Vet aan. “We waren daar in het begin van de wedstrijd meedogenloos, en dat moeten we zijn. We moeten de tegenstander van het veld blazen. Naast meedogenloos zijn, is het zaak te blijven strijden.”

Paul Gladon speelt sinds het duel in Emmen zijn duels voornamelijk op de tienpositie. “Dat functioneert goed”, zegt Vet. “Dat komt het spel van Dordt wel ten goede denk ik. Onze spitsen scoren weinig, omdat ze een aanspeelpunt zijn. Er is voor hen weinig aan- en toevoer omdat onze buitenspelers veel naar binnen trekken. Het is een voor de spits van FC Dordrecht een soort van kleine opoffering. Zo lang de middenvelders ook blijven scoren, dan is er niets aan de hand en moet het gewoon gaan lukken.”

Tekst: Sipke Tjerkstra voor Tjerkstra Media

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.