Verzetje in de aanloopfase

FC Dordrecht mag zich tegen Dilettant aanvallend uitleven

In de zoektocht naar de juiste balans in het elftal en de optimale veldbezetting vormde het oefenduel van FC Dordrecht bij Dilettant eigenlijk een ‘verzetje’. De zondagtweedeklasser bood namelijk geen weerstand van serieuze aard en dus kon de Dordtse bvo zich vooral in offensieve zin uitleven: 0-6.

Theo Bos, de keuzeheer van FC Dordrecht, moest het – bijna verontschuldigend – beamen: na drie serieuze krachtmetingen in de voorbereiding tegen AGOVV, Katwijk en Feyenoord was de sparringpartij met Dilettant niet een echt logisch vervolg van de oefencampagne. ,,Ik heb geen invloed op de samenstelling van het oefenprogramma gehad. Dat was allemaal al geregeld voor ik aantrad,” maakte de oefenmeester een kwinkslag. Om vervolgens met serieuze ondertoon te vervolgen: ,,Maar in de opbouw naar het seizoen was deze wedstrijd eigenlijk niet zo gelukkig, omdat de waarde ervan gering was.”

De gang naar Krimpen aan de Lek was dus vooral een verplicht nummer, dat FC Dordrecht niet als zodanig opvatte. Op het kunstgras probeerde de Dordtenaren tempo te blijven maken tegen de amateurs, die amper twee trainingen in de benen hadden en waar trainer Fred Lagendijk nog vanwege vakantie afwezig was en de honneurs liet waarnemen door Hans den Besten.

FC Dordrecht miste nogal wat spelers vanwege blessureleed. Wilmer Kousemaker, Santy Hulst, Shayron Curiel, Jermaine van Pijkeren en Mathew Morais prijkten met hun naam op de absentenlijst. Bos liet bovendien spelers met flink wat voorbereidingsminuten in de benen, Johan Versluis, Serhat Köksal en Renaldo Jongebloet, op de bank starten. Daardoor was er gelegenheid om het centrale duo Mawouna Amevor en Josimar Lima met elkaar te laten spelen. Nick Coster mocht weer eens op het middenveld opereren met Kevin Patijn in zijn rug als linksback.

Tegen de handbalverdediging die Dilettant hanteerde, was het zaak om nauwkeurig naar de openingen te zoeken. Dat lukte met de regelmaat van de klok, maar de precisie in de afronding liet nogal eens te wensen over. In twee van de drie treffers voor de pauze had Dilettant-doelman Sebastiaan Gerats een flinke hand. Eerst ging hij stijlvol voorbij aan een Dordtse corner, die vervolgens door Josimar Lima tegen de touwen werd gewerkt. En voorafgaande aan de 0-3 van uitblinker Giorgio Achterberg, die indruk maakte als linksbuiten met fraaie acties binnendoor en buitenom, ging Gerats afgrijselijk in de fout. Björn Vlasblom oogste in de eerste 45 minuten de meeste reactie. De ijverige middenvelder kreeg de lachers op zijn hand door bij een doelpoging het speeltuig over de ballenjager te knallen en de auto van technisch manager Marco Boogers vol op de motorkap te raken.

In de tweede helft mocht Jongebloet de rol van centrumaanvaller van captain Cecilio Lopes overnemen. De voormalig Ajacied had het vizier echter bepaald niet op scherp staan en verprutste enkele levensgrote kansen. Wel had Jongebloet een aandeel in de mooiste treffer van de middag: bij het Dordtse vijfde wapenfeit was hij het voorlaatste station na een ragfijne combinatie die Nick Coster feilloos afrondde. De teller bleef uiteindelijk op een sextet treffers steken. ,,We hadden eigenlijk meer moeten scoren,” vond Bos, wiens ploeg morgenavond alweer in actie komt. Dan wacht in Waardenburg FC Oss.

Opstelling FC Dordrecht: Van der Ploeg; Gielisse, Lima, Amevor (46. Versluis), Patijn (65. Van Beers); Vlasblom, Post (46. Köksal), Coster; Rijsdijk, Lopes (46. Jongebloet), Achterberg.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.