Vertrouwen in eigen lijn

Theo Bos verloochent zichzelf ook niet in Dordt

Na twee congés bij Vitesse en Polonia Warschau vertrouwt trainer Theo Bos bij FC Dordrecht onveranderd op zijn eigen kompas. Aan de vooravond van een nieuw seizoen spreekt Bos (45) in een monoloog over zijn trainersvisie en -ervaringen, de liefde voor Vitesse en zijn doel in Dordrecht.

,,Iedere trainer loopt er een keer tegenaan en het is mij na ruim tien jaar trainerschap tweemaal in korte tijd overkomen met het ontslag bij Vitesse en Polonia Warschau. Bij Vitesse was ik op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Anderhalf seizoen had ik onder soms moeilijke omstandigheden goed gepresteerd. Na de overname door Merab Jordania, met wie ik aanvankelijk goed contact had, stond de wereld op zijn kop in Arnhem. Er kwamen spelers bij die ik niet kende, die ik nooit had zien spelen. Achteraf denk ik dat ik te veel binding met de club had om me meteen opzij te zetten. Omdat de prestaties ook niet goed waren, reageerden de supporters ook lauw op mijn vertrek. Ik ben vervolgens in het Poolse avontuur gestapt voor de ervaring en omdat het financieel ook aantrekkelijk was. Ik had een contract voor een half jaar, met een optie voor een langer verblijf. In dat contract stond dat ik de opstelling zou maken, maar vanaf de eerste dag probeerde de voorzitter (Józef Wojciechowski, red.) zich overal mee te bemoeien. Achteraf heb ik geen spijt dat ik het gedaan heb.”

,,Ik ben niet argwanend geworden door de recente ervaringen. Het is inherent aan het voetbal. Maar ik ga mezelf er niet door verloochenen. Ik volg mijn eigen lijn, daar heb ik vertrouwen in. Dat werkte bij de jeugd van Vitesse, bij FC Den Bosch en ook anderhalf jaar bij Vitesse. Ik hecht veel waarde aan een goede organisatie in het elftal. Daar moeten we bij FC Dordrecht nog flink mee aan de slag in de komende tijd. We denken nog niet genoeg vooruit. En dat is noodzakelijk, want veel doelpunten komen tegenwoordig voort uit de omschakeling. Bij de keuze van een speelwijze kijk ik naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de groep en pin ik me niet vast op een systeem, al speel ik wel graag met vleugelspitsen.”

,,Ik ben trots op de titel Mister Vitesse. Ik heb de meeste wedstrijden gespeeld en dat zal niet snel overtroffen worden. Mijn ontslag gaf me een heel slecht gevoel. Ik moest weg bij de club die me 28 jaar lief is geweest. Dat zat diep bij me. Ik zag Vitesse het liefst wedstrijden verliezen. Met het aantrekken van mijn goede vriend John van den Brom als trainer hoop ik dat het goed komt met Vitesse, al moeten er nog wel wat spelers bij komen.”

,,John heeft FC Dordrecht ook getipt om mij te polsen voor het trainerschap. ‘Die doet het nooit’, was de eerste gedachte, maar ik heb toch ja gezegd hoewel ik ook de optie had om in het buitenland te gaan werken. Op het moment dat ik met Ad Heijsman en Marco Boogers in gesprek was, wist ik van de financiële perikelen, maar er is mij verzekerd dat er geen puntenaftrek meer zal plaatsvinden. FC Dordrecht had voor mij een positieve klank en die is er na de voorbereiding nog steeds. Bang voor degradatie? Dat ben ik totaal niet. Ik denk dat er in de Jupiler League zes à zeven ploegen bovenuit steken. Wij willen kampioen worden van de rest en dat zou betekenen dat ons seizoen na 34 wedstrijden er nog niet opzit.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.