Vertrek met victorie

Guy Ramos zette zijn laatste schreden als voetballer van FC Dordrecht in victorie. De Kaapverdiaanse international, die vanaf 2002 aan de Krommedijk speelde, werd voor zijn vertrek naar RKC Waalwijk uitgeluid met een 3-0 triomf tegen Fortuna Sittard.

RKC Waalwijk strikte de 25-jarige Ramos voor tweeënhalf seizoen, nadat de Brabantse ex-eredivisionist eerder deze week Jurgen Colin aan het Cypriotische Anorthosis Famagusta verkocht. De geboren Rotterdammer kon met opgeheven hoofd vertrekken, al was de zege uitermate geflatteerd tegen het tot tiental gereduceerde Fortuna Sittard.

Trainer Henny Lee van FC Dordrecht had voor de confrontatie met de zieltogende Limburgers toch weer teruggegrepen op een twee-spitsensysteem met Erik Quekel en aanvoerder Cecilio Lopes, waardoor Santy Hulst was verwezen naar de bank.

Dat duo was in een ronduit slechte eerste rondgang verantwoordelijk voor de aanval die de openingstreffer op had moeten leveren. Lopes had – na een intelligente pass van Marcel van der Sloot – voor eigen succes kunnen gaan, maar besloot af te spelen op Quekel die de gapende doelmond niet trof maar de paal. Fortuna Sittard, dat via captain Yoann de Boer de lat had gegeseld, bleef verder simpel overeind tegen de fantasieloos acterende thuisploeg.

Het uitvallen van Kai van Hese vlak voor rust met noopte Bart van Hintum tot het innemen van de linksbackpositie, terwijl invaller Shayron Curiel links vanaf het middenveld ging spelen. Het was tevens het signaal voor FC Dordrecht om één op één te gaan spelen en de aanvallende intenties nog meer kracht bij te zetten. Vijf minuten na rust stond was er plots een numerieke meerderheid. Verdediger Philippe Liard van de bezoekers, die kort daarvoor al geel had gezien, hield Erik Quekel vast. Arbiter Honig interpreteerde dat als een overtreding op een doorgebroken speler, trok rood en zond de verbouwereerde Liard weg.

Aanvankelijk leverde dat voordeel nog niets op. FC Dordrecht bleef de fantasieloze lange bal hanteren, die een simpele prooi was voor het centrale duo Fernando Ricksen en Stefan Thesker. Een vrije trap van Van der Sloot, na een overtreding op Lopes, op de rand van het strafschopgebied, brak uiteindelijk de ban. Doelman Danny Wintjens zag de bal te laat en kon niet meer pareren.

Met een man minder perste Fortuna Sittard er een moedige poging uit om het evenwicht te herstellen. Even zetten de gasten druk om vervolgens het hoofd te buigen. Invaller Renaldo Jongebloet gaf de bal in de loop van Cecilio Lopes, die Wintjens met een schitterende getructe lob kansloos liet. Bijna was de spanning nog teruggekeerd omdat doelman Nick van der Ploeg naast een terugbal trapte. De bal caramboleerde echter via de paal naast. De Dordtse feeststemming, ook de laatste zege was tegen een Limburgse opponent (MVV) geweest, werd vervolgens nog groter. Shayron Curiel liet een schot los, dat door een flinke pol zodanig van richting veranderde dat Wintjens volledig verrast werd.

Opstelling FC Dordrecht: Van der Ploeg; Van Muyen, Beugelsdijk, Ramos (88. Hulst), Van Hese (43. Curiel); Kalisse, Sequeira, Van der Sloot, Van Hintum; Quekel (66. Jongebloet), Lopes.

Fortuna Sittard: Wintjens; Geenen, Ricksen, Liard, Shakison; De Boer, Grabovac, Marcus; Ojamaa (83. Schroyen), Caracciolo (53. Thesker), Garlisi (83. Di Lallo).

Bijzonderheden: Arbiter Rogier Honig gaf direct rood aan Philippe Liard van Fortuna Sitttard, die ook al geel had gekregen. Bovendien was er geel voor Marcel van der Sloot, Guy Ramos en Bart van Muyen van FC Dordrecht.

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars
Foto: Michel Sterrenberg

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.