Versterkt Jong FC Twente zet Dordrecht simpel opzij

FC Dordrecht is de eerste kennismaking met Jong FC Twente in competitieverband slecht bekomen. De lijstaanvoerder in de Jupiler League was in de muisstille Grolsch Veste kansloos tegen de flink versterkte Overijsselse tweede keus: 2-0.

FC Dordrecht-voorzitter Ad Heijsman waarschuwde al ruim voor het begin van dit Jupiler League-seizoen: de toelating van drie jeugdteams zou competitievervalsing in de hand werken door de wisselende samenstellingen waarin Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente zouden (kunnen) opereren. Heijsmans woorden kregen een hoog waarheidsgehalte gisteravond in Enschede. Koploper FC Dordrecht had de ‘pech’ dat het Jong FC Twente moest bezoeken uitgerekend in de periode van een interlandweekeinde. Daardoor had trainer Jan Zoutman, voormalig keuzeheer van Haarlem en IJsselmeervogels, de beschikking had over (meer dan) eredivisiewaardige spelers als Youness Mokhtar, Robbert Schilder, Nils R├Âseler. Cuco Martina, Thilo Leugers en Tim Hölscher. En elders in het land speelden Lasse Schöne en Danny Hoesen bij Jong Ajax mee en was Luciano Narsingh de grote man bij Jong PSV. De speelkalender is dus (mede) bepalend voor de sterkte van de drie reserveteams.

FC Dordrecht, dat zelf overigens wel erg bleekjes en soms hulpeloos ogend opereerde, trof een geinspireerd en sterk FC Twente, dat niet schrok van de vroege pressie die de bezoekers zette. De lijstaanvoerder, die virtueel de leiding heeft af moeten staan aan Sparta, trad weer aan met de van een hamstringblessure herstelde Erixon Danso. Nando Wormgoor begon, ondanks blessuregevoeligheid, toch aan de wedstrijd. In het doel was Robbert te Loeke de stand-in voor Warner Hahn, die even verderop in Deventer met Jong Oranje sparde tegen Jong Oostenrijk (0-3).

Het spookduel in een verlaten Grolsch Veste werd na twintig minuten opengebroken. Youness Mokhtar, net voor het verstrijken van de transferwindow nog overgenomen van FC Zwolle, passeerde Te Loeke met een fraaie lob. Van den Ham haalde kort daarop Wormgoor naar de kant voor Everon Pisas. In aanvallend opzicht bleek FC Dordrecht krachteloos. Een kopbal van Giovanni Korte, op de rechterflank verkozen boven Rihairo Meulens, en twee momenten van Paul Gladon waren de oogst in deel één waarin de schade nog groter had kunnen zijn. Renato Tapia, al eerder in scoringspositie, wilde het voorbeeld van Mokhtar imiteren, maar zijn lob kon door Te Loeke uit de lucht worden geplukt.

De contouren van de derde nederlaag van het seizoen stonden meteen na rust vast. Binnen een minuut na terugkeer uit de kleedkamer was het pleit beslecht dankzij de tweede Overijsselse treffer van Felitciano Zschusschen. Een kansloos vervolg was daarmee prompt gebeuren, want FC Dordrecht slaagde er in geen enkel opzicht in om doelman Filip Bednarek op de proef te stellen. Tot vijf minuten voor tijd, maar Korte schoof de bal in vrije positie naast.

Jong FC Twente:  Bednarek; Breukers, Martina, Röseler, Schilder; Tanda, Leugers, Tapia (80. Yahaya); Hölscher (71. Born), Zschusschen (90. Oosterwijk), Mokhtar.

FC Dordrecht: Te Loeke; Fortes, Haddad, Wormgoor (23. Pisas), Peersman; Alisic (64. Ket), Luckermans, Van Nieff; Korte, Gladon, Danso (64. Mayele).

Bijzonderheden: Arbiter Jeroen Manschot gaf geel aan Tim Hölscher, Youness Mokhtar, Nils Röseler en Thilo Leugers van Jong FC Twente en Everon Pisas en Yoëll van Nieff van FC Dordrecht.

Van den Ham wil geen excuses zoeken

FC Dordrecht-trainer Harry van den Ham wilde zich na afloop van de 2-0 nederlaag bij Jong FC Twente niet verschuilen achter excuses. ,,We waren voor dit seizoen al tegen de huidige competitieopzet. Daar is al genoeg over gezegd. Feit was dat we een tegenstander zijn tegengekomen die een maatje te groot was met grote individuele kwaliteiten, waar we zelf veel te weinig tegenover hebben gesteld. We zochten veel te veel de eindpass naar voren, ons handelsmerk – het leveren van pressie – was niet goed verzorgd. En verdedigend gaven we de tweede treffer wel heel makkelijk weg: Jeff (Jeffry Fortes, red.) laat zijn man wel heel makkelijk binnendoor komen en dan moet je nog 45 minuten met een 2-0 achterstand.”

Doelman Robbert te Loeke trok enigszins het boetekleed aan met betrekking tot de eerste tegentreffer, de boogbal van Youness Mokhtar. ,,Ik stond misschien wat te ver voor mijn doel, al maakt hij die bal wel fantastisch af.” Spits Paul Gladon, die nauwelijks in het stuk voorkwam in Enschede, legde de verantwoordelijkheid van de nederlaag vooral bij de eigen ploeg. ,,Natuurlijk schrokken we wel van de namen bij Jong FC Twente, maar we hebben zelf gewoon veel te weinig gebracht. En dat is kloten.”

Tekst: Arco Bomgaars

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.