Verlossing in de Vliert

Eerste driepunter FC Dordrecht in Den Bosch

De ban is gebroken, de eerste zege is binnen. FC Dordrecht hield aan het bezoek aan FC Den Bosch, een uitbeurt die de Dordtenaren traditioneel weinig jolijt bezorgt, drie punten over na een fraaie 2-4 triomf. Een zege, die voor iedereen als een verlossing voelde.

Voor het eerst sinds 9 december 2011, toen in Apeldoorn bij AGOVV een 2-3 zege uit het vuur werd gesleept, smaakte FC Dordrecht het zoet der overwinning op vreemde bodem. Maar belangrijker dan dat geschiedkundige feit voelde de zegepraal op Brabantse bodem gisteravond als een grote genoegdoening na twee eerdere duels met FC Emmen en FC Volendam, waaraan teleurstellend slechts één punt was overgehouden.

De overwinning op het nog puntloze Den Bosch, dat het voorbije seizoen op de drempel van de eredivisie bivakkeerde, vormde vanuit meerdere opzichten een verlossing. Garry Mendes Rodrigues, de gehuurde schicht van ADO Den Haag, pikte zijn eerste seizoenstreffer mee. Maar een nog grotere grijns sierde het gezicht van Jessy Mayele, goed voor twee treffers en twee assists. ,,Een enorme opluchting,” genoot Mayele, gisteravond een toonbeeld van rust en overzicht in aanvallend opzicht. ,,Ik heb het vertrouwen gekregen van een basisplaats en dat zorgt voor rust in mijn spel. Deze wedstrijd zal ik nog wel even koesteren.”

Vooraf had FC Dordrecht-trainer Harry van den Ham nog wel wat zorgen gehad. Rogier Molhoek deed wel mee met de warming-up, maar zijn kuitblessure stond een optreden in De Vliert in de weg. FC Dordrecht begon daardoor in Noord-Brabant met Lars Veldwijk in de basis. ,,Maar het is er niet slechter door gegaan,” stelde Van den Ham na afloop. ,,We waren dominant aan de bal, voor rust zaten alle ingrediënten die ik graag wil zien in ons spel.”

De bezoekers werden gelanceerd door een vroege voorsprong. Mawouna Amevor, dit keer gestart in het hart van de defensie, verzond de dieptepass, Jessy Mayele werd niet buitenspel gegeven en was koel voor het doel. De vreugde verstomde snel, omdat Tom van Weert makkelijk een corner kon binnenkoppen maar FC Dordrecht herstelde zich snel. Garry Mendes Rodrigues zette de turbo aan en vond doelman Bruno Appels op zijn weg, waarna Jessy Mayele de rebound tegen de touwen werkte.

De Dordtse lol groeide, toen Lars Veldwijk de bal in de voeten geschoven kreeg door Jessy Mayele en vervolgens aan de wandel kon gaan, waarna de huurling van FC Utrecht onderweg naar zijn eerste competitietreffer in Dordtse dienst geen obstakel meer tegenkwam.

Met Enzio Boldewijn bracht FC Den Bosch-trainer Jan Poortvliet meteen na de pauze meer aanvalskracht in een poging om snel de ‘aansluiter’ te forceren. FC Dordrecht weerstond het korte offensief, kreeg veel ruimte maar maakte daar onvoldoende gebruik. Het bleef bij een heerlijke actie van Mayele, die het overzicht behield en Mendes Rodrigues zijn persoonlijke ban liet breken. De eigen treffer van Lars Veldwijk, weer uit een standaardsituatie, deed FC Dordrecht geen pijn meer.

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.