Veerkracht na valse start

FC Dordrecht herrijst na vroege achterstand en klopt Sparta

Ruim een half uur was FC Dordrecht de speelbal van Sparta Rotterdam, maar bleef het verschil binnen de perken. De Dordtse wederopstanding plaveide vervolgens het pad naar de eerste thuisoverwinning op de Maasstedelingen sinds ruim zestien jaar: 3-2.

Van disbalans tot triomfmars, de thuiswedstrijd van FC Dordrecht tegen Sparta Rotterdam was er één van grote contrasten. Na aanvankelijk onder de voet gelopen te zijn, kwam de ommekeer kort voor de pauze en transformeerde de aan de Krommedijk nog ongeslagen thuisploeg van een mak lammetje in een zijn tanden tonende tijger, die de Rotterdamse prooi niet meer losliet.

Bij afwezigheid van de met een bovenbeenblessure kampende Wilmer Kousemaker had FC Dordrecht-trainer Theo Bos gekozen voor een middenveldbezetting met drie lichtgewichten: Santy Hulst en Björn Vlasblom werden geflankeerd door ADO-huurling Donny van der Dussen. Een vederlichte linie, die in de eerste helft compleet werd overlopen door Sparta waar vooral Illias Bel Hassani zich naar hartenlust kon uitleven. De problemen ontstonden al binnen het kwartier. Van der Dussen schoof de bal pardoes in de voeten van Jeremy Bokila, die zich ontdeed van Josimar Lima en vervolgens doelman Stef Doedée simpel passeerde. Het wachten leek op de tweede Rotterdamse tik, want het Dordtse balbezit was vaak van zeer korte duur. De vrije man werd nooit gevonden, Sparta was heer en meester.

De eerste echte doelgerichte actie van Dordtse signatuur was echter meteen raak. Shayron Curiel, die tegen zijn oude club tot dan toe slechts een minuscule bijrol had vervuld, gaf een puntgave voorzet. De alerte aanvoerder Cecilio Lopes kwam voor zijn man en kopte het rondding heerlijk tegen de touwen. Op slag van rust werd de pret voor FC Dordrecht nog groter. Na klungelachtig verdedigen van Rotterdamse kant belandde de bal voor de voeten van Santy Hulst. De met een helm uitgeruste Nico Pellatz had geen verweer: 2-1.

Bos herschikte het middenrif door met Jeffrey Rijsdijk voor Donny van der Dussen meer power te brengen en Sparta in een vroeger stadium op te jagen. Rijsdijks duelkracht was daarbij bijzonder nuttig bij de voor elke meter knokkende thuisploeg die solliciteerde naar een grotere voorsprong.

Jessy Mayele kon tot tweemaal toe doorsteken, maar miste het overzicht om de vrijstaande Shayron Curiel aan de linkerkant te bedienen. Die acties waren op slag vergeten na de assist van Mayele bij de derde goal. De interceptie was van Rijsdijk, die zelf doorsprintte, Mayele omspeelde de uitgelopen Pellatz en gaf af op Rijsdijk die net achter de bleef en het speeltuig in het lege doel deponeerde.

Een ongelukkig eigen doelpunt van Mawouna Amevor, bracht de spanning toch weer terug in de wedstrijd. Sparta, waar Ambachter Marten de Roon inmiddels binnen de lijnen was verschenen, was nog wel enkele keren dreigend maar kon de opgelopen schade niet meer uitpoetsen waardoor de eerste thuiszege op Sparta sinds 18 maart 1995 (toen nog in de eredivisie) een feit was.

Opstelling FC Dordrecht: Doedée; Amevor, Versluis, Lima, Beugelsdijk; Hulst, Vlasblom, Van der Dussen (46. Rijsdijk); Mayele (77. Coster), Lopes, Curiel (90. Van Pijkeren).

Sparta Rotterdam: Pellatz; Varela, Luirink, Jeroen Veldmate, Slijngard; Nieuwendaal, Bel Hassani, Bruinier (67. De Roon); Schmeltz (63. Mark Veldmate), Bokila, Bilate (77. Overtoom).

Bijzonderheden: Arbiter Jeroen Sanders gaf geel aan Björn Vlasblom. Shayron Curiel en Josimar Lima van FC Dordrecht en Mario Bilate van Sparta Rotterdam.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.