Veel meer dan een trainer

Het overlijden van trainer Theo Bos (47) is keihard aangekomen binnen FC Dordrecht, de club waar de oefenmeester sinds medio 2011 werkzaam was. De meningen over Bos zijn eensluidend: ‘Theo was veel meer dan een trainer.’

Technisch manager Marco Boogers werd donderdagavond om 22.55 uur gebeld door Marieke, de echtgenote met Theo Bos. ,,Zij vertelde me dat Theo de strijd had verloren. Ik zou vrijdag naar hem toegaan om afscheid te nemen. Een harde klap, ik heb een vriend verloren.”

Boogers en Bos, die voor het seizoen 2011-2012 door FC Dordrecht werd vastgelegd en zijn contract vervolgens snel met twee seizoenen verlengde, hadden een bijzondere band met elkaar. ,,In eerste instantie nog als manager en trainer, maar dat is heel snel veranderd,” stelt Marco Boogers. ,,Theo is een vriend van me geworden. Hij was bijna als een broer. We konden uren met elkaar over voetbal praten. Na een wedstrijd hadden we sowieso altijd een uur contact, maar ook als Barcelona speelde en wij gelijktijdig zaten te kijken.”

Overwicht
Op 22 december 2011 werd bekend dat Theo Bos de strijd moest aanbinden met alvleesklierkanker. De oud-speler van Vitesse trad vervolgens terug, om in de voorbereiding op het seizoen 2012-2013 weer op het trainingsveld terug te keren en om kort daarop definitief een stap terug te doen. ,,Theo is altijd onze trainer gebleven. Met hem wilden we stapsgewijs steeds beter worden. Hij is ook tot het laatst betrokken gebleven. Maar vooral als mens was hij enorm belangrijk. Hij heeft mij ook veranderd door de rust die hij uitstraalde en zijn natuurlijke overwicht,” verkondigt Boogers.

Voor FC Dordrecht stond gisteravond de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur gepland. Die werd uitgesteld, nadat eerder in de week al contact met de KNVB was geweest. Vitesse, de club waar Bos als speler een icoon was en ook als trainer werkzaam, speelde gisteravond wel tegen FC Utrecht. FC Dordrecht stelde een vlag beschikbaar, die in het Gelredome opgehangen werd.

De spelers van FC Dordrecht hebben tot maandag vrij gekregen om de dood van hun trainer te verwerken. In het supportershome aan de Krommedijk kwamen aanhangers van de Dordtse eerstedivisionist gisteravond al bij elkaar. Zij konden een condoleanceregister tekenen. ,,Maar ook herinneringen ophalen,” aldus Martin van der Greijn van de supportersvereniging. ,,Theo Bos was bijzonder betrokken. Na één van de eerste wedstrijden bezocht hij als ons home. Dat heeft indruk gemaakt.”

‘Begrip met één gebaar’
Wilmer Kousemaker, de huidige aanvoerder van FC Dordrecht, kwam tegelijkertijd binnen met trainer Theo Bos in 2011. ,,Door zijn ervaring als speler en trainer was het respect voor hem groot. Als hij iets zei, dan werd er geluisterd. Je keek tegen hem op,” herinnert Kousemaker zich. ,,Hij was een mooi mens met een heel prettige benadering. Hij was ontzettend sterk in het uitleggen hoe te handelen in bepaalde situaties in het veld. Als hij één gebaar maakte, dan begreep je hem al. Ook tijdens zijn ziekte bleef hij onze duels volgen. Ik baalde extra bij een nederlaag als hij er was.”

‘Nergens te groot voor’
Voorzitter Ad Heijsman van FC Dordrecht was bij het eerste gesprek dat technisch manager Marco Boogers en hij met Theo Bos hadden. ,,Ik vroeg me echt af of hij wel op een klein clupje als FC Dordrecht zat te wachten, maar ook dat tekende Theo: hij voelde zich nergens te groot voor. Trainers zijn vaak passanten bij een club, Theo zal echter voor altijd onlosmakelijk met ons verbonden blijven. Al snel kwamen we tot de conclusie dat we met hem verder wilden, vanwege de respectvolle manier van werken, zijn visie en ideeën. Deze klap komt flink aan bij ons.”

‘Theo verloor nooit de rust’
Virgil Breetveld, de huidige interim-trainer van FC Dordrecht, werkte als assistent onder Theo Bos. ,,Het knappe van Theo als trainer was dat hij nooit het hoofd verloor. Hij was altijd rustig, was in zijn gedrag een gentleman. Nadat hij eind december 2011 te horen kreeg dat hij een ernstige ziekte had en terugtrad, heb ik altijd veel contact met hem gehad. Theo was ook aanwezig tijdens het trainingskamp in januari van dit jaar en hield toen een emotioneel verhaal op het strand. Achteraf gezien was dat misschien al het moment dat hij afscheid van ons heeft genomen.”

‘Op papier onze trainer’
De supportersvereniging van FC Dordrecht stond gisteravond stil bij het overlijden van Theo Bos. ,,We hebben het supportershome geopend, omdat we verwachtten dat er toch supporters naar de Krommedijk zouden komen,” aldus Martin van der Greijn van de supportersvereniging. ,,Theo Bos stond bij ons absoluut hoog in aanzien. Op papier was hij nog steeds onze trainer. Er was een goede band met hem, zeker omdat hij zich na één van de eerste wedstrijden al in het supportershome liet zien. Als het mogelijk is, gaan we ook naar zijn herdenking in het Gelredome.”

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.