Vechten voor basisplek

Björn Vlasblom heeft één doel: slagen bij FC Dordrecht

Dordtenaar Björn Vlasblom heeft voorlopig maar één ambitie: Zich waarmaken in de hoofdmacht van FC Dordrecht. ,,Ervoor zorgen dat mijn positie onomstreden wordt. Pas als die missie is geslaagd, kijken we wel verder.”

Door blessures en schorsingen, maar ook door zijn nimmer aflatende werklust en doorzettingsvermogen, staat de kleine middenvelder Björn Vlasblom (22) de laatste wedstrijden in de basisopstelling. ,,Ik moest het vroeger in de jeugd van Sparta ook niet van mijn techniek hebben, maar van mijn mentaliteit. Ik heb daar gasten gezien met een geweldige techniek. Daar werd je gewoon stil van. Dat waren net circusartiesten. Maar toch redden zij het niet en haalde ik uiteindelijk wel het eerste elftal. Voetballen is mijn passie en daar moet alles voor wijken.”

Björn Vlasblom is een geboren en getogen Dordtenaar. Hij groeide op in een echte korfbalfamilie. ,,Ik heb maar één liefde gekend: voetballen. Dat heb ik van mijn opa. Ik was een jaar of vier, vijf toen ik lid werd van Oranje Wit. Ik ben nu met mijn 1.70 meter een klein baasje, in die tijd was ik helemaal een klein droppie. De bal kwam bij mij tot kniehoogte.”

Vlasblom bleek een talent. ,,Ik zat bovendien in een sterke lichting. Met E1 zijn we na de winterstop D7 geworden en speelden we tegen tweedejaars D-pupillen die drie jaar en vier koppen groter waren. Om vooral in fysiek opzicht meer weerstand te krijgen.”

In D1 werd Vlasblom gescout door Sparta. Na een korte stage was hij welkom. De concurrentie in Rotterdam-West was echter groot. ,,Ik ben van de lichting Kevin Strootman en Lerin Duarte,” aldus Vlasblom, die in D1 van Sparta als laatste man begon en vanaf de B-jeugd naar het middenveld werd doorgeschoven. ,,In de D-pupillen was ik voor mijn leeftijd best nog fors. Ik had dat jaar zelfs een groeispurt. Alleen is het daarna een beetje stilgevallen. Daardoor werd ik in de B-junioren op het middenveld gezet.”

Vlasblom beleefde prachtige jaren bij Sparta. ,,Een hoogtepunt was toch wel de landstitel met A1. Je beseft dat je in het beste jeugdelftal van Nederland voetbalt.”

Björn Vlasblom zou ook het eerste elftal halen. In een periode dat het met Sparta in de eredivisie niet goed ging en Aad de Mos als redder werd binnengehaald. ,,Voor het eerst van mijn leven mocht ik met het eerste elftal mee op trainingskamp. Tegen Feyenoord in De Kuip zat ik op de bank en een week later thuis tegen FC Utrecht mocht ik in de basis beginnen. Ondanks de uiteindelijke degradatie, een schitterende ervaring. Daar had ik het allemaal voor gedaan.”

Vorig seizoen raakte Vlasblom bij Sparta uit de gratie. ,,Ik viel op een gegeven moment zelfs buiten de selectie. Ineens kwam de mogelijkheid om naar FC Dordrecht te verhuizen. Ik heb die kans met beide handen aangegrepen. Het voelde ook als thuiskomen. Ik ben geweldig opgevangen en heb hier het plezier weer teruggevonden.”

Vlasblom heeft zijn plek bij de ‘schapenkoppen’ wel gevonden. ,,Het feit dat mijn contract pas met een jaar is verlengd tot 2014 is voor mij een bevestiging dat ook FC Dordrecht blij met mij is. En ik vind het geweldig om in mijn eigen stad te voetballen. Voor de uitwedstrijd tegen Volendam was een groot aantal vrienden van mij meegereisd, omdat zij wisten dat ik zou spelen. Dat is toch geweldig? En nu maar hopen dat ik mijn basisplek kan vasthouden. Ik weet niet of tegen FC Emmen mag beginnen, ik kijk er in elk geval al naar uit. We moeten dat potje uithalen. Deze groep wil maar één ding: de nacompetitie halen. We mogen daarom zeker thuis geen punten meer verspelen.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Jan Volwerk

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.