Van Schapekop tot Blauwe Haai

Wat heeft Josimar Lima (23) gemeen met Henrik Larsson, Patrick Vieira en Nani? De FC Dordrecht-verdediger bezit net als zij Kaapverdische roots. Maar waar Larsson, Vieira en Nani kozen voor Zweden, Frankrijk en Portugal, droomt Lima van een interlandcarrière als Kaapverdiaan. Hij wil niets liever dan komende winter met Kaapverdië schitteren op de Afrika Cup.

Lima’s droom staat op het punt om uit te komen. Bondscoach Lúcio Antunes selecteerde hem voor de oefeninterland tegen Ghana, die Kaapverdië woensdag in de Portugese hoofdstad Lissabon afwerkt. Het duel met de Black Stars geldt voor de Kaapverdianen als de laatste testcase op weg naar de Afrika Cup, het Afrikaanse titeltoernooi dat in januari 2013 wordt gespeeld. Voor Lima is het de kans zijn selectieplaats veilig te stellen. “Ik moet het nu laten zien, dat toernooi wil ik voor geen goud missen”, zegt de centrumverdediger in gesprek met Voetbal Centraal. Hoe een Schapenkop een Blauwe Haai werd.

Sensationele Blauwe Haaien
Met de uitverkiezing van Lima, die samen met Spartaan Toni Varela en de momenteel geblesseerde RKC’er Guy Ramos tot de Kaapverdische selectie behoort, komt keuzeheer Antunes zijn belofte na. “De trainer had mij toegezegd me weer op te zullen roepen zodra ik speelgerechtigd ben”, verklaart Lima, die al een aantal keer geselecteerd werd, maar nog altijd wacht op zijn eerste officiële interland voor De Blauwe Haaien. “De FIFA was er achter gekomen dat ik een interland voor Nederland onder negentien had gespeeld en dus moesten mijn papieren eerst op orde worden gemaakt. Gelukkig is inmiddels alles rond.”

Doordat Lima niet speelgerechtigd was, moest hij vanuit Nederland toekijken of Kaapverdië zich voor het eerst zou kwalificeren voor de Afrika Cup. “De beslissingsduels tegen Kameroen heb ik via livestreams op mijn laptop gevolgd. Dat was zenuwslopend”, vertelt Lima over het tweeluik met de vooraf zwaar favoriete Ontembare Leeuwen. “Ons thuisduel (2-0, red.) wonnen we, maar ik zat pas rustiger toen we tijdens de return in Kameroen 0-1 maakten. Toen wist ik dat Kameroen echt geen vier keer meer zou gaan scoren.”

Een 2-1 nederlaag volstond voor het schrijven van Kaapverdiaanse voetbalhistorie. De eilandengroep voor de Afrikaanse westkust beleeft komende winter zijn vuurdoop op de Afrika Cup. Volkomen terecht, meent Lima. “In 2010 kwamen we een punt te kort en vorig jaar liepen we op een doelpunt kwalificatie mis. Plaatsing zat er aan te komen en is dikverdiend. We schakelden Kameroen uit, dan hoor je thuis op de Afrika Cup”, vindt Lima, die rept over een heus volksfestijn dat losbrak onder de half miljoen inwoners van Kaapverdië na de geslaagde kwalificatie. “Bij terugkeer van de spelers en staf uit Kameroen was het dolle vreugde. Een mensenmassa stond hen op te wachten om ze te bejubelen. Het was een nationaal feest.”

Groots durven dromen
Voor de Kaapverdische bevolking bieden de voetbalsuccessen een welkome afleiding. Op de archipel leven veel mensen onder de armoedegrens. Het nationale team brengt hen in vervoering. “Tijdens onze thuiswedstrijden is het altijd erg sfeervol in het stadion. Ik zie dan alleen maar blije gezichten om me heen, van mensen die er met muziek een groot feest van maken”, beschrijft Lima.

Zelf is de 23-jarige sterkhouder van FC Dordrecht geboren op São Vicente, een eiland in het noordwesten van Kaapverdië. Op zesjarige leeftijd reisde hij samen met zijn moeder, zus en broertje zijn vader achterna, die zoals menig naar Nederland vertrokken Kaapverdiaan in de Rotterdamse scheepswerf werkt. Lima’s droom, met Kaapverdië aan een prestigieus toernooi deelnemen, moet spoedig in vervulling gaan. “Als ik in vorm blijf, verwacht ik de selectie van de Afrika Cup te halen”, klinkt de boomlange mandekker van de Schapenkoppen zelfbewust.

Dolgraag wil Lima er bij zijn wanneer Kaapverdië op 19 januari 2013 het openingsduel speelt tegen gastland Zuid-Afrika. In Johannesburg voor 90.000 toeschouwers strijden tegen Bafana Bafana; een groter contrast met de Krommedijk van FC Dordrecht is ondenkbaar. “Het zou zo mooi zijn om dat mee te maken. En we gaan niet voor de lol naar de Afrika Cup. We hebben niet voor niets Kameroen verslagen”, doelt Lima op de opmars van Kaapverdië, dat in zijn poule (Zuid-Afrika, Marokko en Angola, red.) met een 63e plaats het hoogst staat op de wereldranglijst.

Naast dat Kaapverdië kwalificatie afdwong voor het Afrikaanse titeltoernooi, is het ook nog in de race voor een WK-ticket. Toch is het twijfelachtig of De Blauwe Haaien in de zomer van 2014 van de partij zijn in Brazilië, want de eerste twee groepswedstrijden gingen verloren. “We zitten in een moeilijke poule. Onder zware omstandigheden speelden we in Sierra Leone en Tunesië is een Afrikaans topland”, beseft Lima, die niettemin groots blijft denken. “Beide duels verloren we met 2-1, maar we waren zeker niet kansloos. We blijven er vol voor gaan. Nu we geplaatst zijn voor de Afrika Cup is het WK ons ultieme doel.”

Tekst: Roel Tomassen / Voetbal Centraal

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.