Van den Ham is na eerste test niet veel wijzer

Door de fikse knieblessure voor Goes-speler Roysel James eindigde het oefenduel tussen FC Dordrecht en de Zeeuwse zondaghoofdklasser reeds na 83 minuten bij een 1-1 stand. Binnen die tijdspanne werd duidelijk dat de puzzel voor trainer Harry van den Ham met betrekking tot de ideale bezetting van het Dordtse middenveld absoluut nog niet is opgelost is.

De onbetwiste nummer één van de Jupiler League presenteerde zich bij de eerste wedstrijdschreden in het nieuwe jaar 2014 bepaald nog niet in topvorm. Op het terrein van OVV in Oostvoorne, de club van de analist van FC Dordrecht Marco Jalink, bleek wederom dat met name de compositie van het Dordtse middenrif Van den Ham en zijn assistenten nog de nodige hoofdbrekens zal bezorgen.

Voor de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft, de uitbeurt bij Almere City FC (0-2 winst), gaf de Utrechtse oefenmeester al aan dat hij meer verwacht van de middenlinie. Tegen Goes kwam dat niet uit de verf. Naast de onbetwiste keuze Yoëll van Nieff, de man met diepgang en de verfijnde traptechniek, draafden voor rust Toni Varela en Jeffrey Ket op. ,,Maar dat leverde niet op wat ik ervan verwacht had,” gaf Van den Ham grif toe. ,,Toni heeft duidelijk moeite met de speelstijl, komt af en toe de ballen bij de laatste lijn ophalen. Waar Yoëll veel vuile meters maakt, zijn Toni en Jeffrey duidelijk zoekende.”

Na de pauze bestond het Dordtse middenveld uit Van Nieff, geflankeerd door de doorgeschoven back Jeffry Fortes en Youri Loen, de van NEC gehuurde nieuwe aanwinst. Loen liet zich in zijn eerste wedstrijdminuten niet onbetuigd. ,,Een sterke verbindingsspeler,” constateerde Van den Ham, die legio mogelijkheden heeft in die linie. Weliswaar is Andreas Luckermans, die inmiddels door zijn club Anderlecht aan Helmond Sport is verhuurd, vertrokken, maar dan blijven er nog voldoende smaken over. Tegen Goes bleven de middenvelders Adnan Alisic, Wilmer Kousemaker en Matthew Steenvoorden aan de kant en speelde Javier Vet voor de pauze als centrale verdediger.

Ook de spitsen maakten weinig indruk tegen het door FC Dordrecht-assistent Gérard de Nooijer getrainde Goes. Paul Gladon opereerde moeizaam en leed vaak balverlies, zijn vervanger Jessy Mayele was weliswaar balvaster maar miste actieradius. ,,Een punt van zorg,” erkende Van den Ham, die de aan de enkel geblesseerde sterkhouder Josimar Lima, die in de belangstelling staat van het door Zeljko Petrovic getrainde Al Shaab uit de Verenigde Arabische Emiraten, en de met spierpijn kampende Giovanni Korte aan de kant hield.

Robbert te Loeke mocht de eerste helft het doel verdedigen, maar bepaald niet gelukkig in die periode. Een communicatiefout met Ilias Haddad leidde prompt een tegentreffer in: de Zeeuwse aanvoerder Jonathan Constansia profiteerde. Erixon Danso, de meest dreigende Dordtenaar, egaliseerde nog wel snel maar daar bleef het bij in Oostvoorne waar de ongelukkige actie van Roysel James een voortijdig einde inleidde. ,,Nadat we vrijdag pittig getraind hadden en ook op zaterdagmorgen nog een trainingssessie achter de rug hadden, viel het niet mee,” was het resumé van Harry van den Ham. ,,Er is op weg naar Excelsior nog het nodige werk te doen.”

Opstelling FC Dordrecht: Te Loeke (46. Hahn); Fortes, Vet (46. Onyeike), Haddad, Peersman; Varela (46. Wormgoor), Van Nieff (73. Potkamp), Ket (46. Loen); Meulens (46. Snijders), Gladon (46. Mayele), Danso.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.