Van bankzitter naar captain

Na 25 competitieduels op de bank te hebben gezeten, kreeg Stef Doedée zijn kans bij FC Dordrecht in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Een week later droeg de doelman zelfs de aanvoerdersband in het duel bij koploper FC Zwolle. ,,De voetballerij is onvoorspelbaar.”

Het kan verkeren, weet Stef Doedée inmiddels uit eigen ervaring. Lang diende de 24-jarige keeper in de schaduw van Nick van der Ploeg te vertoeven. Totdat trainer Henny Lee besloot om voor het duel met runner-up RKC Waalwijk de sleutelpositie onder de lat te wijzigen. ,,Tot dat moment was het een zaak geweest van mezelf scherp houden op de training, ervoor zorgen dat ik er zou staan als er een beroep op me gedaan zou worden. Ik ben dus goed blijven trainen om zo de trainer te overtuigen dat ik er stond op het moment dat hij me nodig had. Een voorbeeldige opstelling, inderdaad. Je kunt je ook anders opstellen, maar daar heb je dan jezelf vooral mee. Ik ben mijn ding blijven doen.”

Maar na zijn eerste seizoen bij FC Dordrecht, waarin Doedée tot dertig wedstrijden kwam, was het wel knarsentanden. ,,Natuurlijk heb ik gebaald dat de keuze op Nick viel. Maar ik heb mijn wedstrijden wel kunnen keepen bij Jong FC Dordrecht. Wat anders dan bij het eerste, maar ik kon me wel etaleren. En ik ben met plezier blijven trainen in de voorbije maanden. De samenwerking met keeperstrainer Rody Hoegee bevalt me prima. Hij heeft leuke, afwisselende oefenstof. Ik denk ook dat ik dit seizoen gegroeid ben op keepersgebied. Ik vind mezelf sterk in het coachende gedeelte, het neerzetten van de poppetjes in de organisatie. Dat heb ik ook bij Jong FC Dordrecht laten zien.”

De aflossing van de wacht vóór RKC kwam als een verrassing. ,,Tja, wat zeg je op zo’n moment? Ik was blij dat ik de kans kreeg. Nee, met Nick heb ik daar geen woord over gewisseld. Elk woord wat je op zo’n moment zegt, is er een te veel denk ik. We hebben een goed zakelijk contact, maar als zoiets gebeurt doe je er het zwijgen toe.”

Tegen RKC leek de in Berlicum geboren keeper op weg naar een clean sheet, maar gooiden treffers van Donny de Groot en Karim Bridji roet in het eten. ,,Balen als je tot de 85ste minuut de nul houdt. Ik was niet extra gespannen,” kijkt Doedée terug. Voor het bezoek aan FC Zwolle kreeg hij een verrassende mededeling. ,,De trainer gaf te kennen dat hij me aanvoerder wilde maken, omdat Cecilio Lopes niet zou meespelen. Verrassend, maar ik heb er natuurlijk mee ingestemd. En sowieso bijzonder, want bij FC Zwolle heb ik vorig jaar mijn competitiedebuut gemaakt.” Bij de koploper sleepte FC Dordrecht een punt uit het vuur, mede door het goede optreden van Doedée die de nul hield. ,,Die band geeft me wel extra kracht, maar je moet het niet overschatten.”

Met nog een contract voor één seizoen op zak, ziet de toekomst van de goalie er zonnig uit. ,,Als ik niet meer had gespeeld dit seizoen, dan hadden de zaken er misschien anders uitgezien. Ik ben pas 24 jaar geworden, wil graag spelen en zou dat bij de evaluatie aan het eind van het seizoen ook te kennen hebben gegeven. Ik wil nu goed presteren met FC Dordrecht en een gooi doen naar de play-offs.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arcom Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.