Uit het lood geslagen

Terugtreden Theo Bos verdooft FC Dordrecht

In de aanloop naar het nieuwe seizoen heeft FC Dordrecht de grootst mogelijke tegenslag moeten incasseren. Op de 2-5 oefenwinst bij FC Presikhaaf volgde de bekendmaking van trainer Theo Bos dat hij zijn taken om gezondheidsredenen moet neerleggen. Een aankondiging die insloeg als een bom.

Het was alsof de spelers van FC Dordrecht hadden voorvoeld dat er iets aan zat te komen. Tijdens de tweede oefensessie op weg naar een nieuwe voetbaljaargang hadden zij geopereerd als een elftal zonder dwarsverbanden, een verzameling eenlingen die doolde over het Gelderse kunstgras. Bij geen enkele van de vijf treffers was er uitgelaten gereageerd. Het leek wel of alle voetballers in zichzelf waren gekeerd, al worstelend van binnen met een onvermijdelijke boodschap.

Op weg naar de kleedkamer in slenterpas stonden de blikken strak. Dat veranderde in enkele minuten toen de complete spelersgroep en de volledige technische staf, samen met technisch manager Marco Boogers, een kleedkamer opzochten. Enkele minuten later ging de deur voorzichtig open.

De eerste speler die zijn hoofd om de hoek stak, Adnan Alisic, perste een flinke hoeveelheid lucht uit zijn bolstaande wangen. In zijn voetsporen kwamen medespelers die verdoofd leken of uit het lood geslagen. Vooral de spelers met wie Theo Bos al een seizoen in Dordrecht werkte, Johan Versluis, Wilmer Kousemaker, Jeffrey Rijsdijk en Danny Post, maakten een duidelijk aangeslagen indruk, hadden moeite om hun emoties te controleren.

De impact van de zojuist aangehoorde mededeling was groot geweest. Theo Bos verliet vervolgens de kleedkamer en vertrok richting bestuurskamer, Marco Boogers riep kort daarop nogmaals alle spelers bijeen om zich daarop ook richting bestuurskamer te begeven. Spelers druppelden vervolgens de kleedkamer uit, maar duidelijk was dat niemand wilde praten over hetgeen zich zojuist had afgespeeld.

Minuten kropen vervolgens voorbij, voordat Theo Bos samen met Marco Boogers de bestuurskamer verliet. De mededeling van de oefenmeester was kort en zakelijk: ,,Ik heb de spelers verteld dat ik om gezondheidsredenen mijn trainerstaken moet neerleggen. Daar wil ik het bij laten,” sprak Bos, waarna hij door Boogers naar zijn auto geëscorteerd werd en zich huiswaarts begaf. Technisch manager Boogers bevestigde daarna de lezing van zijn trainer: ,,Ik was al een week op de hoogte dat dit zou gebeuren, dat Theo zijn taken zou neerleggen. Hij heeft dit moment gekozen.”

In januari, enige weken nadat een tumor in de alvleesklier was geconstateerd, trad Theo Bos ook terug bij FC Dordrecht. Maar de beslissing van 14 juli 2012 was een definitieve stap, een markering van een eindpunt. De aanwezigheid van familieleden, onder wie echtgenote Marieke en dochter Lotte, en goede vriend Marc van Hintum waren een teken aan de wand geweest.

,,Theo wilde graag nog één keer op de bank zitten. Alles wat hij vandaag gedaan heeft was de laatste keer: de wandeling over het veld, staan naast de dug-out, zitten op de bank. Alles voor het laatst,” aldus een zichtbaar emotionele Boogers, die zich de komende dagen gaat buigen over de opvolging van Theo Bos. ,,Ik heb de belangrijke spelers gevraagd om me te helpen, want hoe moeilijk het ook is, we moeten wel verder in de voorbereiding.”

Daags na de aankondiging van Theo Bos maakte Jhon van Beukering bekend dat hij niet meer in actie zal komen voor FC Dordrecht. ,,Ik wilde het voor Theo doen, maar de situatie is veranderd.”

Scoreverloop: 18. Jeffrey Rijsdijk 0-1, 45. Jeffrey Rijsdijk 0-2, 55. Lars Veldwijk (str.) 0-3, 64. Shapoul Ali (str.) 1-3, 72. Lars Veldwijk 1-4, 80. Shiwan Hamdaziz 2-4, 84. Shayron Curiel 2-5.

Opstelling FC Dordrecht (eerste helft): Hahn; Gielisse, Versluis, Amevor, Samoender; Mendes Rodrigues, Post, Rijsdijk, Kousemaker; Mayele (10. Veldwijk), Van Beukering.

Tweede helft: Benavides; Onyeike, Lima (59. Samoender), De Graaf, Amevor; Post (65. Potkamp), Mendes Rodrigues, Molhoek; Martina, Veldwijk, Curiel.

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.