Type “Bony”, een vergelijking waar je ‘u’ tegen zegt

Nadat hij een schorsing van twee wedstrijden heeft uitgezeten, is de Franse spits Jöel Fabrice Thomas aanstaande zondag weer beschikbaar voor de hoofdmacht. De Fransman sprak eerder met de redactie van het FC Dordrecht Magazine over zijn voetbaldromen.

Joël Fabrice Goho Bah Thomas, zo heet de in augustus aangetrokken spits voluit.
Niet de eerste Fransman die we op de Krommedijk voor de Schapenkoppen in actie zien komen.
In 2008 was het Tommy de Jong (een naam als een kaaskop maar toch echt een Franse kaaskop) die als eerste Fransman voor FC Dordrecht speelde.
Thomas werd door de trainer omschreven als een type “Bony”, een vergelijking waar je ‘u’ tegen zegt.
De aanvaller met dezelfde achtergrond als Wilfried Bony kan er om lachen. “Hij is net als ik Frans met roots uit de Ivoorkust en vooral een goed voorbeeld voor mij.”

Afgelopen seizoen kwam de boomlange spits nog uit voor het Schotse Raith Rovers, nadat hij eerder ook o.a. in de Duitse, Griekse en Roemeense competitie speelde.
“Het was niet mijn bedoeling om van club naar club te gaan, maar het is gewoon zo gelopen. Ik wil graag voetballen, op het veld staan dus elke kans heb ik gegrepen. Maar ik wilde altijd in Nederland voetballen, de manier waarop hier wordt gespeeld ligt mij. Als kind zag ik Gullit en van Basten spelen en ik was onder de indruk. Ik heb niet echt voorbeelden maar als ik namen moet noemen zijn zij het wel. Mijn zaakwaarnemer zag mij in Schotland voetballen en tipte FC Dordrecht. De club kende ik al van naam, een jaar of zes geleden was ik daar ook al in beeld. Ik hoefde niet lang na te denken, dit was de mogelijkheid om in het land te voetballen waar er wordt gespeeld zoals het mij ligt.”

Joël werd na de eerste competitiewedstrijd (5 augustus) vastgelegd door FC Dordrecht. Hij heeft de eerste wedstrijd dus vanaf de tribune bekeken.
“Ik was meteen onder de indruk toen ik hier kwam en ze de eerste wedstrijd zag spelen. Dit team is inderdaad nog erg jong, maar een echt team. Na de training gaan ze nog extra krachttraining doen. Er wordt hard gewerkt, ze zijn gretig dat zie je aan alles.”

De speler is met zijn 29 jaar meteen de oudste en dus ook de meest ervaren voetballer van de selectie. Merkt hij het verschil?
“Ik heb er niet bij stil gestaan dat ik de oudste ben, het is meer dat ik aan mezelf heb gemerkt dat ik volwassener ben geworden in de loop der jaren. Vroeger wilde ik alles tegelijk, nu ben ik een stuk rustiger. Geduld hebben, dat is het meest waardevolle wat ik heb geleerd de afgelopen jaren.”

Echt terugkijken op mijn carrière kan ik pas na mijn allerlaatste wedstrijd, nu bekijk ik alles per wedstrijd.
Ik zal de supporters niks beloven qua aantal doelpunten die ik ga maken. Dat kan ik gewoon niet. Wat ik wel kan beloven is dat ik mijn best ga doen en dat ik de wil heb om te scoren.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.