Treurige avond in Dordt

In de jacht op een plek in de play-offs liep FC Dordrecht een fikse knauw op. FC Oss, bepaald geen hoogvlieger, kaapte drie punten weg aan de Krommedijk (0-1) en bemoeilijkte zo het Dordtse traject naar een mogelijke verlenging van het seizoen aanzienlijk.

De sportieve domper geschiedde op een avond die emotioneel geladen was. Een avond die in het teken stond van de op 28 februari overleden trainer Theo Bos. Voor aanvang legden de spelers van beide ploegen bloemen bij een portret van mister Vitesse. Na een korte toespraak van een duidelijk geëmotioneerde FC Dordrecht-voorzitter Ad Heijsman volgde een minuut stilte.

FC Dordrecht startte in de basis met Josimar Lima, die was teruggekeerd na een schorsing. De Kaapverdiër vond in het centrum van de verdediging opmerkelijk genoeg niet zijn vertrouwde maatje Mawouna Amevor – hij was naar de linksbackpositie gedirigeerd – maar Jeffry Fortes.

De thuisploeg hoopte aan te knopen bij de bemoedigende overwinning van 1-5 bij FC Eindhoven van twee weken eerder. Die hoop bleek ijdel. De deken van grauwheid hing niet alleen over de avond, maar ook over het Dordtse spel, dat nooit kon bekoren. Aan de zijkanten konden Romario Kortzorg en Andreas Luckermans totaal niets uitrichten. Bovendien hadden de Dordtenaren moeite met de speelwijze van de gasten, die met een ‘open linkerkant’ acteerden. Toch kwam FC Dordrecht één keer in kansrijke positie. Spits Lars Veldwijk omspeelde doelman Richard Arends en kwam vervolgens ten val. Arbiter Bekebrede beoordeelde die tuimeling als een schwalbe en trok geel voor de gehuurde spits, die te horen heeft gekregen dat zijn club FC Utrecht niet verder met hem wil.

Het zou niet de enige foutieve beslissing zijn van Bekebrede. Bij de openingstreffer – Angelo Simone gaf de afgemeten voorzet op linksback Kenny Teijsse, die doelman Stef Doedée met een geplaatste kopbal kansloos liet – zette Teijsse zich duidelijk zichtbaar af. En Angelo Simone werd in de tweede helft gespaard, want de middenvelder van FC Oss solliciteerde opzichtig naar zijn tweede gele kaart.

Los van het optreden van de arbitrage moest FC Dordrecht ook de hand in eigen boezem steken. De thuisploeg was na de pauze weliswaar veelvuldig in balbezit, maar kon nauwelijks iets uitrichten. De beste kans was nog voor Fouad Idabdelhay, die koud in het veld stond als invaller voor de geblesseerde aanvoerder Danny Post toen hij op avontuur werd gestuurd. Doelman Richard Arends was de situatie echter meester en bezegelde zo de uitkomst.

Interim-trainer Virgil Breetveld van FC Dordrecht haalde desgevraagd in zijn nababbel het moment van Veldwijk aan. ,,Tja, een strafschop en een rode kaart en de wedstrijd loopt waarschijnlijk heel anders. Maar ik ga niks over de scheidsrechter zeggen, dat moeten andere mensen maar doen.”

,,Natuurlijk hebben we zelf te weinig afgedwongen. In de eerste helft liepen we te zoeken. Dat Jeffry Fortes in het centrum speelde, was een tactische keuze en ik denk dat Jeffry het zeker niet slecht gedaan heeft. Alleen hadden we zelf meer moeten afdwingen als we écht wat hadden gewild richting play-offs. Zeker gezien het programma van de komende weken met Sparta en Cambuur als tegenstanders gaat het heel lastig worden om bij de bovenste negen te komen.”

Opstellingen
FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Fortes, Lima, Amevor; Rijsdijk, Post (74. Idabdelhay), Alisic (61. Kousemaker); Luckermans (82. Kalisse), Veldwijk, Kortzorg.
FC Oss: Arends; Nalbantoglu, Piqué (79. Janssen), Görgülü, Teijsse; Simone, Van der Sloot, Van den Ouweland, Van der Sande; Latupeirissa (90. Nelemans), De Ruiter (83. Koot).
Bijzonderheden: Arbiter Rutger Bekebrede gaf geel aan Lars Veldwijk en Jeffry Fortes van FC Dordrecht en Muslu Nalbantoglu en Angelo Simone van FC Oss.

Tekst: Arco Bomgaars
Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.