Titel geen verboden woord

De successtory van FC Dordrecht in het seizoen 2013-2014 kreeg op Het Kasteel een vervolg. De 2-3 triomf in de kraker bij Sparta betekende een volgend hoogtepunt voor de trotse koploper in de Jupiler League, die de voorzichtigheid heeft laten varen: FC Dordrecht is een serieuze kandidaat voor de titel.

Trainer Harry van den Ham wond er na de overmeestering van de naaste achtervolger Sparta geen doekjes om: ,,Als je na zestien wedstrijden koploper bent en vier punten los bent van de concurrentie, dan moet je er niet voor weglopen en durven uitspreken dat je voor het kampioenschap gaat.”

Het woord titel is geen verboden woord meer aan de Krommedijk. En waarom zou het ook? Bijna halfweg de competitie is de sprookjesachtige sfeer die aanvankelijk rond de koppositie van FC Dordrecht hing veranderd in zuiver realisme. Na de prettige surprisestart, die uitmondde in het claimen van de eerste periodetitel, volgde een korte terugval maar de laatste weken gaat het overwegend crescendo en wint de Dordtse selectie aan kwaliteit én kwantiteit. De toevoeging van Toni Varela en Genaro Snijders in de voorbije week maakt de keuzemogelijkheden voor Van den Ham nog groter.

In de lakmoesproef bij Sparta legde FC Dordrecht één helft lang een superieure voorstelling op de mat van Het Kasteel. Sparta, de ploeg die moet presteren en promoveren, gokte op een behoudende speelstijl en drong het initiatief op aan de bezoekers. De Dordtenaren wisten daar wel raad mee en toverden bij vlagen heerlijk combinatievoetbal uit de hoge hoed dat samen met Rotterdamse persoonlijke fouten tot een overtuigende 0-3 pauzestand leidde.

Van den Ham was op de proppen gekomen met een verrassende opstelling, waarin nieuwkomer Varela tegen zijn oude club meteen een basisplaats had gekregen en Yoëll van Nieff vanaf de aftrap er weer bij was. Topschutter en buitenspeler Giovanni Korte, die dinsdag geopereerd wordt aan zijn sleutelbeenbreuk, was vervangen door de herstelde Erixon Danso. Danso was belangrijk met een assist (bij de openingstreffer van de Spartaan in Dordtse dienst Paul Gladon) en een treffer, terwijl tussendoor Rihairo Meulens zijn doelpuntensteentje bijdroeg aan een grandioze demonstratie van de lijstaanvoerder.

Danso had kort na de pauze de 0-4 op de schoen, maar geselde onbehouwen de lat boven doelman Khalid Sinouh. In plaats van de definitieve beslissing te forceren kantelde de wedstrijd vanaf dat moment en waren heldendaden van keeper Warner Hahn nodig om het opportunisme van Sparta, waar met Stef Peeters en Mario Bilate meer aanvallend vermogen was gebracht, te stremmen. Hahn bleek niet bestand tegen inzetten van Johan Voskamp en Mario Bilate, waardoor de laatste tien minuten de spanning helemaal terug was in de wedstrijd.

FC Dordrecht, dat na de kantwissel te ver terugliep en zelf niet meer zo effectief als voor rust omsprong met de mogelijkheden, hield stand en durfde na afloop hardop te dromen van een kampioenschap in de Jupiler League.

Opstelling Sparta Rotterdam: Sinouh; Nys Luirink, Ramsteijn (76. Van Berkel), Slijngard; Nieuwendaal, El Hassnaoui, De Nooijer (55. Peeters); Van Hout, Voskamp, Deekman (55. Bilate).

FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Haddad, Peersman; Varela (82. Pisas), Van Nieff, Alisic (75. Ket); Meulens, Gladon, Danso (66. Snijders).

Bijzonderheden: Arbiter Serdar Gözübüyük gaf geel aan de Spartanen Kai Ramsteijn, Steef Nieuwendaal en Soufian El Hassnaoui en Toni Varela, Jeffry Fortes en Jeffrey Ket van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.