Titel in de waagschaal

FC Dordrecht legt de kansen op het kampioenschap in de Jupiler League steeds nadrukkelijker in de waagschaal. Bij FC Eindhoven liep de lijstaanvoerder voor de derde keer in vier wedstrijden tegen averij op. Drie tegentreffers in Dordtse cadeauverpakking leidden naar een 3-2 nederlaag voor de zwalkende koploper.

Willem II kan vandaag het verschil tot één punt achterstand reduceren en het lijkt een utopie dat de Tilburgers dit keer niet profiteren van het falen van FC Dordrecht. Defensief geklungel, met een negatieve hoofdrol voor doelman Warner Hahn, zorgden voor een knieval op Brabantse bodem die duur zou kunnen zijn in de titelrace.

Een kampioenschap, het lijkt een onrealistisch droombeeld als het optreden in het Jan Louwers Stadion als maatstaf wordt genomen. FC Dordrecht legde 45 compleet kansloze openingsminuten op de mat, zonder een greintje voetballend vermogen en overtuiging en een rammelende organisatie. Het summum werd gevormd door drie kolossale verdedigingsfouten die door Eindhoven keihard werden afgestraft, waardoor de tweemaal scorende verdediger Chiro N’Toko de gevierde held werd.

FC Dordrecht-trainer Harry van den Ham had met flink wat mutaties gehoopt de organisatie in zijn elftal op poten te krijgen. Ten opzichte van de wedstrijd van een week eerder tegen Jong Ajax was er flink ingegrepen met drie nieuwe namen in de opstelling: Youri Loen, de in de basis debuterende Funso Ojo en de kersverse vader Rihairo Meulens. De veldbezetting was ook flink gewijzigd. Ilias Haddad keerde terug in het centrum van de defensie, hetgeen ten koste ging van William Troost-Ekong. Op het middenveld had Van den Ham Loen en Ojo naast Robin Gosens geposteerd, op rechtsbuiten startte Rihairo Meulens die boven Giovanni Korte was verkozen. Paul Gladon keerde terug in de spits, waardoor Jessy Mayele op de bank was beland.

Alle mutaties leken geen enkel effect te sorteren. FC Dordrecht speelde een bedroevende eerste helft. Jeffry Fortes leidde de vroege openingstreffer van Nayib Lagouireh knullig in. Het vervolg was fnuikend: geen duelkracht, een rammelende veldbezetting, louter de fantasieloze lange bal die geen enkel effect sorteerde en veel overtredingen markeerden het machteloze Dordtse optreden. Van den Ham greep nog voor rust in door Jessy Mayele voor de verzopen rondlopende Youri Loen te brengen. Een gelukkige hand van wisselen, zo bleek nog voor het scheiden van de markt want de invaller herstelde uit een vrije trap van Robin Gosens met een kopbal fortuinlijk het evenwicht.

Een blunder van Hahn, die een vrije trap uit zijn handen liet vallen en Chiro N’Toko de niet te missen kans op 2-1 bood, noopte Dordrecht weer tot een achtervolging. Die leek geslaagd toen Paul Gladon de gelijkmaker binnenhamerde, maar opnieuw geklungel bij een vrije trap waar N’Toko opnieuw profiteerde van de fout inschattende Hahn en de Dordtse ondergang bezegelde.

Opstelling FC Eindhoven: Van den Kieboom; Durwael, Nieveld, N’Toko, Cuevas; Van Son (83. Van Geele), Beekmans, Bourdouxhe, Lagouireh, Makiavala (90. De Wilde), Hunte.
Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Haddad, Vet (77. Troost-Ekong), Peersman; Gosens, Ojo, Loen (36. Mayele); Meulens, Gladon, Danso (72. Korte).
Bijzonderheden: Arbiter Pol van Boekel gaf geel aan Maik van den Kieboom van FC Eindhoven en Youri Loen, Funso Ojo, William Troost-Ekong en Marvin Peersman van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar
Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.