Theo Bos vraagt om geduld

‘Over twee maanden moet er een beter FC Dordrecht staan’

Met de grootste triomf sinds de start van de voorbereiding (7-0 tegen Papendrecht) sloot FC Dordrecht de oefencampagne af. Trainer Theo Bos besefte echter maar al te goed dat zijn ploeg nog flink wat tijd nodig zal hebben voordat de optimale balans gevonden zal zijn.

Na ruim vier weken voorgalm op de aanstaande voetbaljaargang heeft FC Dordrecht nog niet de optimale klankkleur om met jubeltoon aan een expeditie van 34 Jupiler League-wedstrijden te beginnen. Daarvoor kleefden er aan de uitvoering in de diverse wedstrijden nog te veel (schoonheids)foutjes en daarvoor is het systeem en de bezetting nog allerminst uitgebalanceerd.

Duidelijk is dat Bos met een 4-3-3-systeem wil gaan spelen met een verzorgde opbouw. De positie tussen de palen is toebedeeld aan Stef Doedée, die de voorkeur heeft gekregen boven Nick van der Ploeg. ,,Eigenlijk heb ik twee eerste keepers, maar ook ik mag er maar één opstellen. Stef is het vorig seizoen goed geëindigd. Ik zie geen reden om te wisselen,” verduidelijkte Theo Bos de keuze van zijn sluitpost. Nick van der Ploeg kan straks in de bekerontmoeting bij ‘s lands sterkste topklasser IJsselmeervogels een basisplaats tegemoet zien.

Op de rechtsbackpositie ondervindt ADO-huurling Roderick Gielisse eigenlijk geen concurrentie. In het centrum is Johan Versluis, tegenwoordig voorzien van een Italiaans aandoende look, een zekerheidje. ,,Hij staat er weer,” beaamde Bos, die voor de andere plek zal moeten kiezen tussen Josimar Lima en Mawouna Amevor. De robuuste Lima mist pure snelheid tegen watervlugge aanvallers, Amevor stopte in zijn optredens zijn terugkerende fout. Tegen AGOVV leidde hij de enige en beslissende tegentreffer in. Tegen Papendrecht zette hij Robert-Jan de Vos alleen voor Doedée door zomaar de bal in te leveren. De Vos schatte het cadeau niet op waarde.

Kevin Patijn voldeed de voorbije duels op de linksbackplek. Huurling Casper van Beers kreeg nog slechts weinig speeltijd, het andere alternatief Nick Coster lijkt in de plannen van Bos meer een middenvelder.

Het middenveld is het grootste zorgenkind. FC Dordrecht mist een pure, soms nietsontziende balafpakker. Tegen Papendrecht speelde Danny Post als meer controlerende middenvelder, met Jeffrey Rijsdijk en Nick Coster aan weerszijden bij zich. ,,Danny maakt een positieve ontwikkeling door,” stelde Bos. ,,Hij is strijdvaardiger geworden. Jeffrey Rijsdijk voelt zich als middenvelder beter op zijn gemak dan als rechtsbuiten. Hij heeft oog en gevoel voor de ruimte. Hij ging tegen Papendrecht naarmate de tijd vorderde beter spelen.”

Mits topfit lijken de geblesseerden Wilmer Kousemaker en Santy Hulst, tegen Papendrecht allebei in burger aanwezig, basisopties. Bos: ,,Wilmer sluit maandag hopelijk weer aan bij de groep na zijn enkelblessure. Santy heeft naast zijn kniekwetsuur ook lastig gekregen van de kuitspier. Dat wordt een lastiger verhaal.”

In het driespitsensysteem dat Theo Bos voorstaat (‘Aan spelen in een 4-4-2-systeem zijn we op dit moment gewoon niet toe’) is captain Cecilio Lopes de onbetwiste spil als centrumspits. Giorgio Achterberg kwam tegen Papendrecht minder uit de voeten dan in eerdere oefenconfrontaties en ondervindt fikse concurrentie van Shayron Curiel, die met een bevlogen invalbeurt tegen Papendrecht zijn kandidatuur stelde. Op rechts toonde Jessy Mayele vlak voor het rustsignaal van Richard van de Rest zijn grote wapen, de snelheid, die garant stond voor de eerste treffer. Voor Renaldo Jongebloet, voorbije zaterdag twemaal trefzeker in relatief kort tijdsbestek, lijkt voorlopig niet meer in het vat te zitten dan te fungeren als wisselspeler omdat hij Lopes voor zich heeft.

FC Dordrecht speurt nog naarstig naar versterkingen, maar Bos wil zich daar niet aan vastklampen. De Gelderse oefenmeester pleitte voor geduld. ,,Over twee à drie maanden moet er een beter FC Dordrecht staan,” bespiegelde hij. ,,Tegen Papendrecht, dat een goede spelopvatting had, creëerden we voor rust al vijf opgelegde kansen maar waren we slordig in de afronding. In de tweede helft was dat beter, maar zaten er ook fases bij waarin we slordig waren in balbezit. Of we klaar zijn voor de seizoensstart is lastig te zeggen. Wat ik wel positief vind, is dat we in in de breedte er nog wel wat achter hebben zitten en een blessure kunnen opvangen.”

Opstelling FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Versluis, Lima (46. Amevor), Patijn (67. Köksal); Rijsdijk (72. Jongebloet), Post (75. Vlasblom), Coster (82. Van Beers); Mayele (67. Van Pijkeren), Lopes, Achterberg (46. Curiel).

Tekst: Arco Bomgaars
Bron: AD De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.