Theo Bos nieuwe trainer FC Dordrecht (update)

Theo Bos is komend seizoen de nieuwe trainer van FC Dordrecht. De 46-jarige Bos volgt Henny Lee op, die aan het einde van het seizoen vertrekt.

Bos werd afgelopen seizoen twee keer ontslagen. In oktober moest hij bij Vitesse vertrekken, omdat Albert Ferrer werd aangesteld en onlangs werd hij ontslagen in Polen bij Polonia Warschau. In Polen was hij slechts twee maanden actief. Bos was eerder trainer bij FC Den Bosch.

Bos tekent voor 1 seizoen bij FC Dordrecht. Technisch manager Marco Boogers is blij met het aantrekken van Bos. ”Met Theo halen we een brok ervaring in huis en iemand die goed beslissingen kan nemen. Ik ben er dan ook erg blij mee.” Aldus Boogers.

Carriere als speler

Theo Bos speelt als verdediger zijn gehele carrière voor Vitesse, in totaal maar liefst 15 seizoenen. Zijn debuut maakte hij in het seizoen 1983/1984, op 31 augustus 1983 in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Wageningen. Zijn laatste wedstrijd speelde hij op 25 maart 1998 tegen NAC Breda (4-1 winst). De eerste zes seizoenen speelde Bos met Vitesse in de Eerste divisie, in 1988/1989 wordt Bos met het team van trainer Bert Jacobs kampioen van de Eerste divisie, en promoveert het naar de Eredivisie, waar het in de tijd van Bos steevast bij de beste zes speelt. In totaal speelt Bos 369 competitiewedstrijden voor Vitesse, waarin hij negen keer scoort. Op 27 januari 1999 speelt Bos, samen met Edward Sturing die ook afzwaait als voetballer, voor het laatst in het geelzwart van Vitesse, in de speciale afscheidswedstrijd tegen Schalke 04.

Carriere als trainer

Na zijn spelersloopbaan gaat Bos als jeugdtrainer aan de slag bij Vitesse, waar hij begint met het trainen van de jeugd: hij heeft zowel de B- als de A-selectie en Jong Vitesse onder zijn hoede gehad. Ook is hij assistent-trainer van Ronald Koeman, Mike Snoei en Edward Sturing geweest. In 2005 verlaat ‘Mister Vitesse’ Theo Bos de club uit Arnhem en wordt hij met ingang van het seizoen 2005/2006 hoofdtrainer bij FC Den Bosch. In zijn eerste seizoen eindigt Bos met FC Den Bosch op de zevende plaats, zijn tweede seizoen wordt FC Den Bosch vijfde en haalt het de Play-offs, waarin het in de tweede ronde strandt. Zijn derde seizoen bij FC Den Bosch kent een vliegende start: uit de eerste vijf duels haalt FC Den Bosch de maximale vijftien punten, waarmee het beslag legt op de eerste periode-titel, en zich verzekerd weet van een plek in de Play-offs.

In het seizoen 2008/2009 werd bij Vitesse trainer Hans Westerhof door tegenvallende prestaties ontslagen. Na zijn ontslag op 30 december 2008 werd Theo Bos gezien als een belangrijke kandidaat om Westerhof op te volgen. Naast Theo Bos werden ook de namen John van den Brom en Johan Neeskens genoemd. Op 3 januari 2009 bevestigde Vitesse officieel dat Bos per direct hoofdtrainer van Vitesse werd. Op 21 oktober 2010 werd Theo Bos ontslagen als hoofdtrainer van Vitesse vanwege tegenvallende resultaten. Op 6 januari 2011 werd op het digitale huis van Polonia Warschau bekend gemaakt dat Theo Bos de nieuwe coach is van de Poolse topploeg Polonia Warschau. Marc van Hintum zal hem hierbij vergezellen als zijn assistent. Amper twee maanden later werd Bos alweer op straat gezet door Polonia, nadat de club op zondag 13 maart had verloren van Zaglebie Lubin.

Foto’s: Tim Versnel

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.