Terugblik nieuwjaarsborrel

Tijdens een knusse nieuwjaarsreceptie maakte Hans de Zeeuw indruk met een verfrissende toespraak. De directeur van FC Dordrecht liet in een bondig verhaal een scala aan onderwerpen de revue passeren. Vanuit de actualiteit ging hij soepel over naar een terugblik op het oude jaar en schetste een visie over het nieuwe.

“Er is veel te wensen op dit moment. We zitten in Europa met een oorlog en ook op andere plekken in de wereld kan de vlam  zomaar in de pan vliegen. Ook corona en de gevolgen hiervan hebben nog veel invloed op ons dagelijkse functioneren. Daarnaast zitten er helaas heel veel mensen in Nederland letterlijk in de kou door de energiecrisis en heel veel met name MKB bedrijven hebben het zwaar, laat dit nou voor onze club juist een van onze belangrijkste pijlers en steunpunten zijn in onze begroting”.

De Zeeuw noemde dat een mooi bruggetje naar FC Dordrecht: “Sportief valt nog niet mee. Vorig seizoen zijn we op plek 17 geëindigd. Onze doelstelling voor dit seizoen is een plek tussen 10 en 14 en uiteraard is dit nog zeker mogelijk maar de huidige stand, ook 17e, is teleurstellend. Daarom hebben we besloten om in deze transferwindow toch nog één of twee versterkingen te halen”.

Op financieel gebied had Hans de Zeeuw goede berichten. “Mede door onze investeerder Sportzz rust binnen de club. Daarnaast zijn we ook zelfstandig in staat geweest om onze sponsorinkomsten fors te laten groeien. In percentage ruim 40%. Operationeel was vorig jaar redelijk, maar ook FC Dordrecht heeft net als het overgrote gedeelte van de BVO’s wel een forse belastingschuld opgebouwd”.

Op de middellange termijn is de club tevreden met het netwerk dat opgebouwd wordt. De Zeeuw noemde de bekendheid over de visie van Energiek Dordrecht “het cement tussen de bouwstenen”. De eerste vruchten van het duurzaamheidsbeleid worden inmiddels geplukt. “Maar het speerpunt -en hopelijk in allerlei opzichten een hoogtepunt – moet de laatste uitverkochte thuiswedstrijd tegen TOP Oss zijn waarbij we inzetten op de eerste klimaat neutrale wedstrijd  die gespeeld wordt in Nederland”.

Zijn net genoemde “cement en bouwstenen” gebruikte Hans de Zeeuw weer handig als bruggetje naar het traditionele nieuwjaars-onderwerp: de stadionplannen. “De vergunningsaanvraag voor fase één en twee is bij de gemeente ingediend”, laat de directeur trots weten. “De financiering voor het doorbouwen van de oostzijde tot aan beide hoeken is nagenoeg rond”. De gemeente heeft echter grootse plannen voor het hele gebied waarin het stadion van FC Dordrecht ligt. “Dit geeft nieuwe uitdagingen, maar we denken in kansen. Samen met de gemeente moet het lukken dat we dit jaar de eerste paal de grond in rammen”.

De eerste stappen zijn al gezet. Na 25 jaar waren de stoelen bij de businessclub écht aan vervanging toe en is er een nieuw scorebord geplaatst, ook dat was noodzakelijk geworden omdat er voor het oude geen onderdelen meer verkrijgbaar waren. “Na dit seizoen gaan we de noordzijde onder handen nemen, zowel de tribune als de horeca- en sanitaire voorzieningen”.

Helemaal trots toonde Hans de Zeeuw zich over de nieuwe fanshop in het centrum van de stad. “Hier is en wordt waanzinnig positief op gereageerd. Er is nog genoeg te verbeteren en het assortiment moet worden uitgebreid, maar we zijn nu al supertrots op het huidige resultaat”.

Achter elkaar benoemt de directeur een aantal organisatorische verbeterpunten met het ticketing systeem, de horecasoftware en basisadministratie. Forse investeringen, maar ook noodzakelijk om aan de licentieverplichtingen van de KNVB te blijven voldoen. Het komend jaar komt daar een verplichte professionalisering van de wedstrijdorganisatie bij. “Er moet een persoon voor de veiligheid én een Supporters Liaison Officer voor minstens 20 uur in dienst komen. We kunnen daar niet omheen, maar zien ook in dat dit moet”.

“Daarnaast zijn we de afgelopen 1,5 jaar uit het stenen tijdperk gekomen met onze sociale media. Soufiane en Fleur hebben met hulp van de stagiaires hier gigantische stappen mee gemaakt”, ook nu klinkt er trots in de stem van Hans de Zeeuw als hij de volgende cijfers opleest: ´Twitter 26.000 volgers, Instagram 16.500, Facebook 12.500, Linkedin bijna 4.000, Nieuwsbrief fanbase 15.000, zakelijke nb ruim 2.000 en het nieuwste fenomeen TikTok 4.000 volgers en 36.000 likes. Onze nieuwe ‘all-in-one’ app voor supporters is einde van deze maand klaar en draait nu als pilot”.

Hans de Zeeuw sloot af met een persoonlijke noot: “Ik ben nu alweer 7 jaar Algemeen directeur bij FC Dordrecht. Het zijn tropenjaren geweest en hiermee bedoel ik niet door de ontwikkeling van het klimaat. Ik heb me in het begin vaak genoeg afgevraagd waarom ik zo dom en naïef ben geweest om er in te stappen. Ja, ik heb het onderschat en ik heb veel dieptepunten meegemaakt en maar sporadische hoogtepunten zoals het wonder van Leeuwarden. Het absolute dieptepunt voor mij in deze hele periode was het overlijden van Jaap Schalekamp, mijn steun en toeverlaat in de reorganisatie van FC Dordrecht”.

“Maar na regen komt altijd weer zonneschijn en de laatste twee jaar ben ik supertrots dat ik uw aanvoerder mag zijn en dat ik leiding mag geven aan deze fantastische groep medewerkers en vrijwilligers. Ik ben er van overtuigd dat we ons bestaansrecht hebben veiliggesteld voor de aankomende decennia en dat we binnen een paar jaar ons stadion hebben verbouwd. Onze doelstelling om structureel in de top 6 van de Keuken Kampioen Divisie te spelen gaan we realiseren. En wie weet, dromen staat vrij, spelen we dan misschien wel weer in de eredivisie”.

Dank u wel

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.