Terug op winnend pad

Na drie competitieduels zonder triomf en met slechts gén doelpunt op de teller smaakte koploper FC Dordrecht weer het zoet der overwinning tegen Telstar. Een triomf, die dankzij enkele juweeltjes van treffers riant leek uit te vallen maar in de slotfase nog in het gedrang kwam: 4-3.

,,We moeten ons geen crisis aan laten praten,” had FC Dordrecht-oefenmeester Harry van den Ham, die vlak voor de aftrap de Bronzen Stier als beste trainer van de eerste periode had gekregen, in de aanloop naar het treffen met de Velsenaren benadrukt. ,,We hebben drie duels eigenlijk zonder voorhoede gespeeld, we moeten weer eens scoren.”

Die impasse werd doorbroken in het GN Bouw Stadion. Sterker nog, het werd een wedstrijdje “wie maakt de mooiste goal van de avond”. Giovanni Korte deed de meest nadrukkelijke gooi met twee pareltjes (fraaie lob en een heerlijke afstandsknal), captain Adnan Alisic bood weerwerk met een uithaal in de winkelhaak.

De driepunter, die na een 4-1 voorsprong nog  in het gedrang kwam, was ook de beloning In vergelijking met het doelpuntloze gelijkspel bij FC Oss van vijf dagen eerder had Van den Ham flink wat wijzigingen in zijn basiselftal aangebracht. De absentie van de geschorst Yoëll van Nieff werd opgevangen door voormalig Telstar-speler Jeffrey Ket, die tegen zijn oude club voor het eerst in de Dordtse basis stond. Uit de laatste linie was Everon Pisas verdwenen ten faveure van Nando Wormgoor, waardoor Marvin Peersman vanuit het centrum naar de linksbackpositie was verhuisd. In de punt van de aanval liep bij de thuisploeg Paul Gladon, op links geflankeerd door Giovanni Korte die de aan de bovenbeen geblesseerde Erixon Danso verving.

Uitgerekend Sparta-huurling Gladon, in Oss nog gepasseerd, bezorgde zichzelf en zijn ploeg een ideale start door de eerste fraaie aanval van de avond doeltreffend af te ronden. Telstar, conform de verwachting van trainer Harry van den Ham spelend in een 4-5-1-samenstelling met Diangi Matusiwa als diepste spits, haalde profijt uit de enige aanval van importantie. Na Dordts mistasten stond Matusiwa aan het kanon.

Die 1-1 stand bij rust was geen afspiegeling van de verhouding, die in deel twee in een beter perspectief kwam te staan.  Jeffrey Ket deed daarbij zijn oude ploeggenoten pijn. Hij gaf de dieptepass, Giovanni Korte zorgde voor de prima aanname en lobde de bal gevoelvol over doelman Cor Varkevisser heen. De gasten waren dreigend door de koppende Paul Kok die de lat boven Warner Hahn raakte, nadat de sluitpost kort daarvoor Matusiwa van zijn tweede treffer had afgehouden. Heerlijke treffers van Alisic en Korte leken FC Dordrecht op een ruime zege te trakteren. De Noord-Hollandse oprisping met goals van oud-Dordtenaar Shabir Isoufi en Daryl van Mieghem deed de marge bijna verschronpelen, maar FC Dordrecht had net genoeg marge over.

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Wormgoor, Peersman; Alisic, Luckermans, Ket (82. Vet); Meulens (46. Pisas), Gladon, Korte.
Telstar: Varkevisser; Rifai, Mac-Intosch, Kok, Keurntjes; Lettinga (75. Isoufi), Van Essen, Klos (63. Van Mieghem), Kulhan, Salasiwa (75. Maayen); Matusiwa.

Bijzonderheden: Arbiter Allard Lindhout gaf geel aan Andreas Luckermans en Jeffrey Ket van FC Dordrecht en Oger Klos en Johan Kulhan van Telstar. 

Luidruchtige transfer vergeten

Jeffrey Ket treft met FC Dordrecht oude club Telstar

Of hij speelt of niet, voor Jeffrey Ket heeft de thuiswedstrijd van FC Dordrecht vanavond tegen Telstar sowieso een bijzonder tintje. Ket beleefde namelijk vlak voor het verstrijken van de transferperiode een geruchtmakende overstap van de club uit Velsen-Zuid naar de Krommedijk. Des duivels was Telstar-trainer Marcel Keizer eind augustus toen hij vernam dat zijn middenvelder Jeffrey Ket, die op amateurbasis bij de ‘witte leeuwen’ was neergestreken, de overstap zou maken. ,,Het was op een donderdag dat dat bekend werd,” blikt Ket terug op de met rumoer omgegeven overgang. ,,De dag voor de wedstrijd met Telstar tegen Almere City FC, een duel dat ik zou gaan spelen, raakte alles in een stroomversnelling. Ik had gesproken met technisch manager Marco Boogers van FC Dordrecht en had daar een goed gevoel aan overgehouden. Ik kon een contract tekenen voor één seizoen met een optie voor nog een jaar. Bij Telstar had ik die zekerheid nog niet. Ik wilde de overstap maken. Trainer Marcel Keizer vermoedde echter dat ik woensdag al had getekend en was razend. Er is vervolgens nog contact geweest tussen beide clubs en het is blijkbaar uitgepraat.”

Zo stormachtig als zijn entree was, zo rustig is het thans rond de 20-jarige inwoner van Hoofddorp binnen de selectie van de lijstaanvoerder en winnaar van de eerste periode. ,,Ik moet het voorlopig doen met invalbeurten,” beschrijft Ket zijn situatie. ,,Dat is ook best logisch, in de eerste periode stond er een winnend team en dan wordt er niet snel gewijzigd. Ik moet zorgen dat ik er sta als ik de kans krijg.” Tot dit seizoen stond Ket onder contract bij AZ. Daar raakte hij de voorbije jaargang in de clinch met trainer Gertjan Verbeek, die voorbije zondag in Alkmaar de wacht werd aangezegd. ,,Ik kwam eind december tijdens de training in botsing met Adam Maher,” vertelt Jeffrey Ket. ,,Dat was enigszins ongelukkig. Ik liep daarna terug naar mijn plek, maar Verbeek stuurde me van het trainingsveld omdat hij vond dat ik onverantwoord bezig was geweest. Dat tekende wel het karakter van Verbeek, wiens gedrag vorig seizoen al niet door sommige spelers gepruimd werd. Het vertrek van voorbije zondag verbaasde me daarom ook niet echt. Met Harry van den Ham  heb ik bij FC Dordrecht een trainer die totaal anders is. Hij is rustig, wijst op wat er fout gaat en maakt ook een grapje. Hij is ook een trainer die soms een vaderfiguur is.”

Jeffrey Ket, die in de jeugd van Ajax nog samenspeelde met huidig Ajax-verdediger Stefano Denswil en net voor het faillissement van Haarlem verkaste naar AZ, kijkt uit naar de ontmoeting van vanavond tegen Telstar. ,,Ik heb de  trainer natuurlijk alles kunnen vertellen over de sterke en zwakke punten van Telstar, haha. De kracht van die ploeg is het hechte collectief, de organisatie in het elftal steekt prima in elkaar. Ik beschouw onze laatste drie competitiewedstrijden als incidenten en ben ervan overtuigd dat we vanavond gaan winnen.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.