Terug naar 7 oktober 1990: Dordrecht’90 – NAC

Dordrecht’90 kwam aan de Krommedijk in de met sentimenten beladen confrontatie tegen NAC (2-2) tot de eerste echte topprestatie van het seizoen 1990-1991.

De aansprekende tegenstander – ook nog eens de oude club van trainer Hans Verèl en voorzitter Kees den Braven – en het feit, dat er bijna de volle 90 minuten met tien man moest worden gespeeld, maakten bij de gastheer ongekende krachten vrij.

Rode kaart
Het sprak voor zich, dat Hans Verèl na afloop in een opperbest humeur stak. “Deze tien hebben het fantastisch gedaan. En hoewel ik er niet van hou om namen te noemen, moet ik vooral Ries Fok en Gerrie Slagboom een geweldig compliment maken.” Veel minder vrolijk stond het gezicht van Verèl, na zo’n slordige 30 seconden. Immers, vrijwel onmiddellijk na de aftrap stuurde NAC-libero Ruud Brood Ton Cornelissen de diepte in, waarna de op snelheid geklopte Ton Rietbroek de doorgebroken aanvaller binnen de ‘zestien’ tegen de grond werkte.

Arbiter Jaap van der Niet hanteerde de spelregels strikt en ging tot de zwaarst mogelijke straf over. Een rode kaart voor Ton Rietbroek en een strafschop voor NAC derhalve. Ton Cornelissen zelf mikte vervolgens vanaf elf meter haarzuiver: 0-1.

89 minuten tien tegen elf
Zoals zo vaak, verliep een wedstrijd met tien tegen elf heel anders als werd verwacht. Reeds na vijf minuten gaf Dirk van der Laan de sensationele opening een even sensationeel vervolg. Gerrie Slagboom mocht na een afgeslagen corner ongehinderd het hele veld oversteken en zag zijn mislukte schot door Van der Laan in het lege doel getikt worden: 1-1.

Het leed voor van NAC trainer Cor Pot, die Dennis van der Gijp de hele wedstrijd in de dug-out liet zitten, was met die gelijkmaker overigens nog niet geleden. Rond het half uur werd een onschuldige voorzet van Gerrie Slagboom door Jacques Koumans, die nota bene geen Dordtenaar bij zich in de buurt wist, namelijk knullig achter zijn eigen doelman John Karelse gekopt: 2-1.

Zwaar te verduren
Pas daarna durfde Cor Pot het aan om Ruud Brood voor zijn defensie te laten opereren en vooral op links, waar Peter Remie en Hans van der Dungen beurtelings op de goed debuterende Roël Liefden afstevenden, kreeg Dordrecht’90 het zwaar te verduren. Op aangeven van Van den Dungen kwam Cornelissen echter niet verder dan de binnenkant van de paal. Op slag van rust had de topschutter meer succes, toen een hoekschop van Peter Remie door iedereen werd gemist. Voor Cornelissen was het vervolgens niet moeilijk meer om zijn dertiende treffer van het seizoen aan te tekenen: 2-2.

In de tweede helft werd Dordrecht’90 door NAC teruggedrongen, maar de thuisploeg kreeg de beste mogelijkheden op de zege. Maar Michel Langerak (na sterke actie Willaarts), Gerrie Slagboom en Johan Molenaar slaagden er niet in de counters te bekronen.

Scoreverloop
0-1 Ton Cornelissen (strafschop)
1-1 Dirk van der Laan
2-1 Jacques Koumans (eigen doel)
2-2 Ton Cornelissen

Opstellingen

Dordrecht’90: L’Ami, Wilsterman, Van der Heide, Rietbroek, Liefden, Slagboom, Fok, Langerak, D. Van der Laan, Wouden, Willaarts (J. Molenaar)

NAC: Karelse, Van den Dungen, Brood, Schrijvers, Smit (Dik), Remie, Den Haan, Baardemans, Koumans, Cornelissen, Lammers (Schapendonk)

Bijzonderheden: Een kleine 5000 toeschouwers zagen arbiter Jaap van der Niet aan Dirk van der Laan, Romeo Wouden (beiden Dordrecht’90) en NAC’er Gerard den Haan een gele en aan Ton Rietbroek (Dordrecht’90) een rode kaart geven.

Bron: De Dordtenaar (bewerkt verslag)

Bij de foto’s
Links: Trainer van Dordrecht’90 Hans Verel (foto Rinie Boon)
Rechts: Ton Rietbroek zag binnen een minuut de rode kaart (foto Michel Sterrenberg)

Eerste divisie statistieken FC Dordrecht – NAC Breda

Seizoen Wedstrijd Uitslag Doelpunten Publiek
2015-2016 FC Dordrecht – NAC Breda 0-2 Ars (2x) 2892
1999-2000 Dordrecht’90 – NAC 1-3 Marco Boogers Broers
Stewart
Arveladze (pen)
3600
1990-1991 Dordrecht’90 – NAC 2-2 Dirk van der Laan
Koumans (eigen goal)
Cornelissen (2x) 5000
1989-1990 DS’79 – NAC 1-2 Martin Beuk Cornelissen
Dennis v.d. Gijp
2000
1988-1989 DS’79 – NAC 2-3 Leen van der Weel
Jaap van der Wiel
Van Helmond (2x)
Dennis v.d. Gijp
1000
1986-1987 DS’79 – NAC 1-1 Leen van der Weel Bannon 2300
1985-1986 DS’79 – NAC 4-1 Gerrie Slagboom (3x)
Henny Verschoor
Nelemans 800

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.