Stroeve start FC Dordrecht

Thuishaven Theo Bos decor voor 0-7 zege tegen Spero

FC Dordrecht versloeg zaterdag in Elst, de woonplaats van trainer Theo Bos, in zijn eerste oefenwedstrijd eenvoudig zondag-vierdeklasser Spero. Tot dubbele cijfers, toch een beetje ingecalculeerd, kwam het echter niet: 0-7. Aan Dordtse zijde kwamen negen debutanten binnen de lijnen. De nieuwe spitsen Lars Veldwijk en Jhon van Beukering kwamen direct tot scoren.

Theo Bos hoefde eens een keer niet de bijna honderd kilometer tellende route naar Dordrecht af te leggen om met zijn selectie op pad te gaan. De 46-jarige oefenmeester kwam te voet naar sportpark De Pas, waar hij zijn formatie weifelend de nieuwe voetbaljaargang zag aanvangen.

,,Het was een typische eerste wedstrijd van het seizoen,” vond Bos. ,,Het tempo lag veel te laag, er werden aan de bal veel slechte keuzes gemaakt en spelers liepen te veel met de bal. Het was over het algemeen nog onvoldoende, al is dat logisch. We zijn pas een week bezig.”

FC Dordrecht begon met de van de beloften van Ajax overgekomen Warner Hahn op doel. De verdediging werd gevormd door Roderick Gielisse, Josimar Lima, Johan Versluis en de van ADO Den Haag afkomstige Ricardo Samoender. Het middenrif bestond uit Danny Post, de aan de Krommedijk teruggekeerde Adnan Alisic en de sterk spelende Jeffrey Rijsdijk. In de aanval stonden Jessy Mayele, Lars Veldwijk en Shayron Curiel geposteerd.

Via twee treffers van Veldwijk, die in de punt van de aanval een solide indruk wekte, en een intikker van Mayele leidde FC Dordrecht al voor het rustsignaal riant. Na de theepauze tekende de ingevallen Wilmer Kousemaker binnen de minuut zijn eerste treffer aan: 0-4.

FC Dordrecht leek de druk, met zeven invallers, op te voeren tegen de inmiddels al op apegapen liggende amateurs. Exemplarisch was het terugwisselen van de Gelderse aanvaller Mark van Ingen. De spits werd eerder al met bloemen van het veld gehaald en geëerd voor bewezen diensten, maar moest na het zoveelste krampgeval nog eenmaal zijn ploegmakkers helpen. Rijsdijk en wederom Kousemaker scoorden nog binnen het uur, waarna de Dordtse aanvalswoede temperde. Jhon van Beukering produceerde zijn eerste doelpunt in Dordtse dienst in het slotkwartier: 0-7.

Opvallend waren de aanvallende impulsen van linksachter Samoender. De 20-jarige Hagenaar raasde als een intercity over de flank en leverde de ene na de andere voorzet af. ,,Aanvallen is ook mijn kracht,” stelde Samoender. ,,Ik heb nog nooit zo hard getraind als afgelopen week. Bij ADO ontwikkelde ik mij onvoldoende bij de beloften. Ik voelde dat ik rijp was voor een kans in het eerste, bij FC Dordrecht hoop ik die te grijpen,” vervolgde Samoender.

Theo Bos was tevreden over zijn nieuwe vleugelverdediger. ,,Al denk ik dat hij aanvallend nog meer kan brengen. Verdedigend is hij niet getest, omdat de tegenstander wel erg defensief speelde. Dat maakte het ook lastig. Wij hadden echter wel met 15-0 kunnen winnen.”

Behalve de van andere profclubs overgekomen spelers, krijgen ook drie Dordtse beloften de komende weken de kans om een plek in de selectie af te dwingen. Michael Potkamp, Rick de Graaf en Obi Onyeike kwamen in de tweede helft in het veld. Onyeike, een 20-jarige verdediger, is het broertje van voormalig FC Dordrecht-spits Chima Onyeike en speelde vier seizoenen in de jeugdopleiding van FC Dordrecht. ,,Het is een leuke ervaring om mee te mogen maken. Ik was gewaarschuwd dat het tempo wat hoger zou liggen dan bij de beloften, maar ik trok mij goed op aan de andere spelers. De komende weken ga ik keihard trainen om een plaats bij het eerste af te dwingen.”

Scoreverloop: 12. Jessy Mayele 0-1, 22. Lars Veldwijk 0-2, 41. Lars Veldwijk 0-3, 46. Wilmer Kousemaker 0-4, 49. Jeffrey Rijsdijk 0-5, 61. Wilmer Kousemaker 0-6, 75. Jhon van Beukering 0-7.

Opstelling FC Dordrecht eerste helft: Hahn; Gielisse, Versluis, Lima, Samoender; Post, Alisic, Rijsdijk; Mayele, Veldwijk, Curiel.
Tweede helft: Benavides; Onyeike, Amevor, De Graaf, Samoender; Kousemaker, Potkamp, Rijsdijk; Mayele, Van Beukering, Curiel.

Tekst: Yorick Groeneweg / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.