Stem van de Krommedijk

Piet Staat belijdt clubliefde door de microfoon

De zoektocht naar ‘The Voice of Holland’ is in alle hevigheid ontbrand en nog lang niet beslist, maar de stem van de Krommedijk is al jarenlang vertrouwd en bekend. Sinds 2005 hanteert Piet Staat, een enkele wedstrijd uitgezonderd, de microfoon tijdens de thuisduels van FC Dordrecht. Duidelijk, volgens een vast stramien en met clubliefde in de intonatie.

Zijn stem schalt voor het zevende seizoen door de luidsprekers, maar Piet Staat (51) is al een kleine vier decennia een trouwe aanhanger van het betaalde voetbal in de Merwestad. ,,In juli 1974 zag ik mijn eerste wedstrijd, toen FC Dordrecht speelde tegen een elftal van Arsenal en met 9-0 won. Sindsdien ben ik trouw volger van de club en heb ik ook diverse functies vervuld.”

Van kaartverkoper bij DS’79 tot D-pupillentrainer bij Dordrecht’90 en van programmabladmaker tot stadionspeaker, Piet Staat draaide op vele fronten mee. ,,In 1998 ben ik voor het eerst achter de microfoon gekropen bij het tweede. Soms vroeg ik me wel eens af wat ik daar deed als er veertig tot vijftig man publiek was. Maar ook dan was het leuk om de aanwezigen informatie te bieden.”

In 2005 nam Staat, in het dagelijks leven werkvoorbereider op het distributiecentrum van Dirk van den Broek in Alphen aan den Rijn, de taak van Leo Scheffer over als spreekstalmeester bij de thuiswedstrijden van FC Dordrecht. Dat doet hij inmiddels volgens een beproefd recept. ,,Ik zorg dat ik altijd vroeg in het stadion ben. Even koffie drinken, een rondje door de perskamer maken, de opstellingen halen, de pupil van de week opvangen en langs de tegenstander om de namen te checken. Voordat ik de opstellingen oplees, geef ik altijd informatie over de komende uitwedstrijden. Die informatie heb ik zelf ‘schapenkopjes’ genoemd. En ik wijs de supporters op het naleven van de regels omtrent spreekkoren. Dat hoort bij de KNVB-voorschriften.”

Tijdens de wedstrijd is het dan een kwestie van scherp blijven. ,,Ik houd de deur van de radiokamer – waar ik samen met Jeroen van der Sluis en Edwin Freeth zit – open, zodat ik in geval van spreekkoren meteen kan ingrijpen. Niet direct wat roepen, maar de jongens op de tribune bij aanhoudend geschreeuw duidelijk aanspreken en wijzen op het feit dat zij over de schreef gaan. Ik denk dat ik wel een zakelijke speaker ben. Geen type zoals die van VVV, die bij een treffer volledig uit zijn dak gaat. Bij mij hoor je de liefde voor FC Dordrecht maar een klein beetje. Het is overigens de kunst om steeds de goede doelpuntenmaker te noemen. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik de verkeerde doelpuntenmaker van FC Dordrecht zou melden.”

Staat, die zelf voetbalde bij Fluks, VVGZ en DFC en ook nog deel uitmaakte van het amateurelftal van het toenmalige Dordrecht’90, bewaart mooie herinneringen aan zijn periode als stadionspeaker. ,,De bekerwedstrijd tegen Ajax staat me nog helder voor de geest. Ik maakte me al op voor de strafschoppenreeks toen Emanuelson de winnende maakte. Ik vind het lekker als er een volle bak is. Dat stimuleert.”

De wedstrijd van vanavond tegen Sparta is ook voor Piet Staat bijzonder. ,,Er is altijd veel sfeer. Op de een of andere manier ligt Sparta ons uit beter dan thuis. Maar dit elftal van FC Dordrecht heeft bewezen dat het goed kan voetballen. Het wordt een boeiende avond.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.