Spannend jaar in verschiet

Heijsman: Toekomst FC Dordrecht op het spel

FC Dordrecht staat aan de vooravond van spannende tijden, op sportief en financieel gebied. Preses Ad Heijsman benadrukte in zijn nieuwjaarsspeech nogmaals dat 2012 een jaar van belangrijke verwikkelingen wordt, waarin de toekomst van de club op het spel staat. Deze maand is er al meer duidelijkheid, als het Dordtse college van B & W zich over de stadionplannen buigt.

Het nieuwe stadion, het is een jaarlijks terugkerend onderwerp in de speeches van Heijsman. En, zo beloofde de voorzitter van FC Dordrecht, ook in 2013 zal het terugkeren in de nieuwjaarsrede. ,,Want als we een gemeentelijk ‘go’ krijgen voor het nieuwe stadion, dan zal het nog het hele jaar duren om allerlei procedures te doorlopen. In 2013 zal dan, volgens de planning in het bidbook dat we eind december bij het gemeentebestuur hebben ingediend, de eerste paal de grond ingaan.”

Om minimaal tien à vijftien jaar te kunnen voortbestaan, is het betrekken van een nieuw stadion aan de Provincialeweg een halszaak voor FC Dordrecht, zo beklemtoonde Heijsman nog maar eens. ,,Want de rek is er op deze locatie aan de Krommedijk wel uit. Het is echt nu of nooit voor de club.”

De bal ligt dus nu bij het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Dordrecht. In andere steden, waar collegaclubs in de Jupiler League actief zijn, werd de voorbije tijd de gemeentelijke steun voor bvo’s niet alleen in woord, maar ook in daad (lees: financieel opzicht) geopenbaard. Heijsman noemde een aantal voorbeelden. ,,MVV is door de gemeente Maastricht met 3,8 miljoen euro gesteund, Willem II in Tilburg met 2,3 miljoen. In Emmen is de gemeente grootaandeelhouder van de club en FC Eindhoven slaagde erin om de vier lichtmasten van het stadion te verkopen. En het meest recente voorbeeld is Sparta, dat in 2003 het stadion voor zes miljoen euro van de hand deed aan de gemeente Rotterdam en het voor nul euro heeft teruggekocht. Dat is toch even lekker zes miljoen verdiend in acht jaar tijd. En dan laat ik de gemeentes Sittard, Oss en Helmond nog maar even buiten beschouwing. Terwijl wij altijd zelf de broek op hebben moeten houden. Ik zal burgemeester Arno Brok daar toch nog eens een keer fijntjes op wijzen, in vergelijking met die andere steden.”

FC Dordrecht maakt nog steeds deel uit van de gevreesde categorie 1, waarbij de club onder curatele van de KNVB staat. In financieel lastige tijden geen sinecure, maar Heijsman verzekerde dat er licht gloort. ,,Op 31 december 2011 lagen we financieel op schema. En vanaf deze maand zal een FC Dordrecht-bus door de stad gaan rijden met sponsormogelijkheden.” In 2011 nam FC Dordrecht afscheid van commercieel manager Leo Scheffer, die werd opgevolgd door het duo Rein Vetten en Kim Vrolijk.

Op sportief vlak is deelname aan de play-offs het ultieme doel dit seizoen. ,,Ook wat dat betreft liggen we met een huidige gedeelde zesde plaats op koers,” aldus Heijsman, die het officiële gedeelte van de nieuwjaarsreceptie besloot met het onderscheiden van Ariejan Wallaard tot lid van verdienste van FC Dordrecht. De geëmotioneerde Wallaard, die in 1995 bij het toenmalige Dordrecht’90 begon als elftalleider van het tweede, is thans teammanager en wedstrijdsecretaris.

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.