Shabir Isoufi: ik wil spelen

Shabir Isoufi (20) is het seizoen geëindigd met een lach en een traan. Enerzijds greep hij met FC Dordrecht net naast de play-offs voor promotie/degradatie, anderzijds plaatste zijn oorspronkelijke werkgever Feyenoord zich knap voor de voorronde van de Champions League.

In de voorbereiding op het afgelopen seizoen kreeg Isoufi van de toenmalige Feyenoord-trainer Mario Been goed nieuws te horen. De jonge middenvelder mocht zich tijdens het trainingskamp in Ermelo laten zien aan de technische staf van de Rotterdammers. Hij speelde een aantal oefenwedstrijden mee – “en dat ging best goed” -, maar een definitieve doorbraak bleef uit. Of dat te maken had met het plotselinge en veelbesproken ontslag van Been? “Ik zou het niet weten. Feit is wel dat ik onder zijn opvolger Ronald Koeman geen minuut heb gemaakt”, laat Isoufi weten in gesprek met Voetbal Centraal.

Jordy Clasie
De voormalige oefenmeester van Ajax, PSV, Valencia en AZ koos niet voor Isoufi, maar voor Otman Bakkal, Jordy Clasie en Karim El Ahmadi op het middenveld. Het trio dat uiteindelijk een belangrijke stempel zette op de behaalde tweede plaats in de competitie. Isoufi: “Met Jordy heb ik samen bij Excelsior gespeeld. Hij heeft zich echt geweldig ontwikkeld bij Feyenoord. Dat was ook wat de club voor ogen had met de samenwerking. Voor de één pakt het goed uit en voor de ander een stuk minder. Mede dankzij Jordy heeft Feyenoord zich geplaatst voor de voorronde van de Champions League. Maar het was natuurlijk een teamprestatie. Ook John Guidetti heeft een belangrijk aandeel gehad met zijn doelpunten.”

Feyenoord belandde uiteindelijk op de tweede plaats, nadat er op de laatste speeldag in het Abe Lenstra Stadion met 2-3 van SC Heerenveen werd gewonnen. PSV, dat met 1-3 te sterk was voor Isoufi’s oude club Excelsior, bleef met lege handen achter. “Ik ben echt ontzettend blij met de prestatie van Feyenoord. Ik speel al zeven jaar in Rotterdam en ben ondertussen een echte Feyenoorder geworden. Het is mooi om te zien dat ze weer terug aan de top zijn. Daar blijven ze de komende jaren staan denk ik. En voor die jonge jongens is het toch een geweldige ervaring om in de Champions League te mogen spelen?”

Voor Isoufi zijn de stadions van Real Madrid, Manchester United en Bayern München echter nog ver weg. De talentvolle middenvelder van FC Dordrecht moet het voorlopig stellen met De Adelaarshorst en Sportpark Berg&Bos. Maar dat vindt hij helemaal niet erg. “Als ik maar kan spelen. Mijn begin in Dordrecht was niet prettig, want ik zat telkens op de bank. Gelukkig heb ik aan het einde van de competitie meer minuten gemaakt, maar helemaal tevreden ben ik niet. Toch heb ik wel het gevoel dat ik me ontwikkeld heb. Niet zozeer op voetbaltechnisch gebied, maar meer op mentaal vlak. Ik heb geleerd om te knokken als het even tegenzit. Dat is ook belangrijk voor een jonge speler als ik. Het is jammer dat we er niet in geslaagd zijn om ons te plaatsen voor de play-offs. We hadden evenveel punten als Go Ahead Eagles, maar helaas was ons doelsaldo minder goed.”

“Ik wil spelen”
Wat Isoufi volgend seizoen gaat doen, is nog niet bekend. Een terugkeer naar Feyenoord ligt niet in de lijn der verwachtingen. “Voorlopig is een terugkeer niet aan de orde, nee”, aldus de in Afghanistan geboren voetballer. “Ik heb al een gesprek gehad met de leiding van Feyenoord, maar zij hebben aangegeven dat het komende zomer heel druk wordt op het middenveld. Met Ruud Vormer en John Goossens heeft de club nog twee spelers gehaald die daar kunnen spelen. Ik wil graag elke week op het veld staan en bij Feyenoord gaat dat gewoon niet lukken. Voor mij blijft alles daarom een optie. Eredivisie of Jupiler League, mij maakt het niet uit. Natuurlijk speel ik het liefste op het hoogste niveau, maar daar heb ik mezelf nog niet kunnen bewijzen. Er zijn wel enkele eerste divisie-clubs met belangstelling, maar ik weet niet hoe concreet dat is. Daar moet ik binnenkort maar eens even met mijn zaakwaarnemer over praten.”

Bron: Voetbalcentraal.nl
Tekst: Jurriën Schuiringa

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.