Sensatie na 3-3 tegen MVV

Daags na de wedstrijd zindert de vreugde-explosie na de 3-3 nog altijd onder het dak boven de lege tribunes. De open geschopte graspollen op het veld wijzen op de gevoerde strijd de avond daarvoor, de lege bekers in de gangpaden op de bijna vierduizend mensen die de sensationele wedstrijd tegen MVV hadden bijgewoond. Zij gingen na het spectaculaire slot van de topper in de Jupiler League alsnog voldaan naar huis.

“Wij hadden ook echt kunnen winnen”, sprak Lars Veldwijk na afloop in de catacomben. De spits doelde daarmee op het eerste kwartier van de tweede helft toen FC Dordrecht vol overgave na de 0-3 ruststand aan de inhaalrace begon en zich vier goede kansen verwierf. Een aloud voetbalcliché luidt dat als één daarvan erin gaat er een heel andere wedstrijd ontstaat. Nu moest het publiek tot de slotfase wachten voor de even ultieme als sensationele ontknoping die er toch nog kwam.

“Een Dordtenaar blijft altijd zingen”, zong West gedurende de gehele tweede helft op de tribune.
Een Dordtenaar blijft altijd knokken, bewezen de spelers op het veld gedurende de gehele tweede helft. De schier onoverbrugbare achterstand werd in ultimo rechtgezet en zelden eerder werd een gelijkmaker op de Krommedijk zo uitzinnig bejubeld.

Dordt opende de wedstrijd in het eerste kwartier dominant. Op basis van eigen kracht en eigen speelwijze werd de aanval gezocht, maar tegen het bekeken MVV kwam het niet tot gevaar. Dit keer was het de tegenstander die geduldig wachtte tot het de macht over kon nemen. De Maastrichtse ploeg onderstreepte bijna gelijk hun kwaliteit toen Leroy Labylle efficiënt profiteerde van een slippertje in de Dordtse afweer: 0-1.

Een kwartier later was het bij de tweede kans alweer raak. Aanvoerder Tom van Hyfte was attent op een rebound van Warner Hahn (0-2). Vlak voor rust leek diezelfde Van Hyfte de wedstrijd al te beslissen: 0-3.

Drie kansen, drie doelpunten. Zo goed is de koploper. De runner-up ging in mineur aan de thee en binnenskamers gaf geen mens meer een dubbeltje voor de hoop op een resultaat van de eigen ploeg. Of er zou snel iets moeten gebeuren.

Daar ging Dordt ook voor. Getergd kwam het elftal – met Mayele in plaats van Kalisse – uit de kleedkamer en trok opnieuw vol goede moed naar voren. Nu reikte de aanval wel tot voor de goal van MVV en werd daar ook gevaarlijk. Maar de schoten gingen naast of vonden doelman Bram Castro op hun weg.

Aan de andere kant voorkwam Warner Hahn tot tweemaal toe een grotere achterstand. De hoop bleef zodoende bestaan en Dordt toonde mentaliteit door die vast te houden. Met een dubbele wissel (Peersman en Martina voor Samoender en Alisic) werd een kwartier voor tijd het slotoffensief ingezet. De met krachten smijtende thuisclub vocht zich en weg naar voren en zag de inzet uiteindelijk beloond.

Castro, de keeper van MVV die in de twaalf voorgaande wedstrijden slechts tien doelpunten had hoeven incasseren, kon de Dordtse aanvalsdrift ook niet meer beteugelen. Garry Mendes Rodrigues schoot in de 84e minuut de 1-3 op het scorebord en vier minuten later zorgde Jeffrey Rijsdijk voor de aansluiting: 2-3.

In de door Bas Nijhuis toegevoegde extra tijd ging het er vol op. Maastricht hing de stormbal, maar ook die kon het tij niet meer keren. Josimar Lima schoot met zijn 3-3 de Krommedijk in extase.

“Het was een spektakel”, verwoordde Harry van den Ham even kort als bondig de analyse van deze topwedstrijd.

Scoreverloop:
0-1 Labylle (19), 0-2 Van Hyfte (36), 0-3 Van Hyfte (43), 1-3 Mendes (84), 2-3 Rijsdijk (88), 3-3 Lima (90+3).
Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Amevor, Samoender (74. Peersman); Rijsdijk, Post, Alisic (74. Martina); Kalisse (46. Mayele), Veldwijk, Mendes.
Bijzonderheden: Alisic en Post kregen een gele kaart van scheidsrechter Nijhuis.