‘Rustig blijven, lief zijn’

De klap diende zich langzaam aan, maar had de uitwerking van een mokerslag. Het overlijden van Theo Bos (47) heeft FC Dordrecht verdoofd, in het hart geraakt en geëmotioneerd. Technisch manager Marco Boogers leerde Bos in 2011 kennen als trainer. Het duo vond elkaar als zielsverwanten en bouwde verbondenheid op als vrienden. Een vriendschap, die noodgedwongen eindigde.

Het geluid van beltonen overheerst deze morgen aan de Krommedijk. Onophoudelijk gaan mobiele telefoons af en wordt ook de vaste lijn van het GN Bouw Stadion gebeld. De impact van het overlijden van trainer Theo Bos, die in het seizoen 2011-2012 aan zijn klus aan de Krommedijk begon, blijkt immens. Steunbetuigingen komen uit het gehele land, de soms kille en keiharde voetballerij is geraakt door het verscheiden van de 47-jarige oud-voetballer van Vitesse en oefenmeester van FC Den Bosch, Vitesse, Polonia Warschau en FC Dordrecht.

De telefoon heeft die morgen ook het bestaan van technisch manager Marco Boogers beheerst. ,,Sinds zes uur vanmorgen is het een stroom van berichtjes en telefoontjes,” bekent Boogers, die donderdagavond om 22.55 uur een belletje van Marieke – de vrouw van Theo Bos – kreeg. ,,Vorige week woensdag hebben Ad Heijsman en ik samen met Theo nog gegeten in Elst. Dat was de laatste keer dat ik Theo gezien heb. Ik wist dat het slecht ging, de voorbije dagen hebben we geen contact meer met elkaar gehad. Ik zou hem vandaag bezoeken. Toen Marieke me belde was het een minuut lang stil. Ik wist dat de klap eraan zou komen, maar deze dreun verdoofde me.”

Een unieke samenwerking tussen een trainer en een technisch beleidsbepaler van een bvo is door het eindige abrupt beëindigd. ,,Aanvankelijk waren we nog trainer en technisch manager, maar die band is heel snel veranderd. We werden vrienden, leken soms wel broers en konden uren met elkaar praten. Over voetbal, maar ook over het leven.”

En juist in die gesprekken toonde Bos zich soms vaderlijk in de richting van Marco Boogers. ,,Al is het misschien maar één procent, Theo heeft absoluut invloed op me gehad. Hij straalde natuurlijk overwicht uit, had altijd rust. Dat probeerde hij ook op mij over te brengen. ‘Rustig blijven’ en ‘lief zijn’ waren twee begrippen die hij vaak liet vallen.”

Theo Bos begon medio 2011 met zijn klus bij FC Dordrecht. Zijn aanpak en voetbalideeën leidden al vlot tot een contractverlenging met twee seizoenen. De 22ste december van dat jaar 2011 veranderde alles. ,,De dag dat Theo hoorde dat hij alvleesklierkanker had,” draait Marco Boogers de film terug. ,,Hij heeft altijd keihard geknokt tegen die ziekte, al sprak hij er niet vaak over. Op Mallorca heeft hij me wel eens gevraagd: ‘Ga je huilen tijdens mijn begrafenis?’ ‘Ben je gek, jij gaat die strijd winnen,’ zei ik dan tegen hem. Maar vannacht heb ik gehuild als een klein kind en dat zal komende week ook gebeuren.”

FC Dordrecht heeft gisteren alle activiteiten afgeblazen en ook de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur geannuleerd. De spelers hebben vrijaf gekregen en komen maandag weer bij elkaar. In de tussentijd gaan de gedachten uit naar Theo’s vrouw Marieke en de kinderen Luuk, Tess en Lotte die achterblijven. En de herinneringen blijven aan de trainer, die ook na zijn besluit om te stoppen in de zomer van 2012 na het oefenduel bij Presikhaaf FC Dordrecht trouw was. Boogers: ,,Tot voor kort hebben we met elkaar over de club, het elftal, de speelwijze gepraat. Theo is tot het laatst onze trainer geweest, met hem waren we de club aan het opbouwen. Ik ga hem echt ongelooflijk missen.”

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.