Rug gerecht in ondertal

Met een enerverende 2-2 deling bij FC Volendam bereikte FC Dordrecht het keerpunt in de competitie. Na een 2-0 achterstand knokte de tot tiental gereduceerde koploper zich, niet voor het eerst deze jaargang, terug waardoor de marge op de concurrentie halfweg het seizoen acht punten bedraagt.

De opwindende laatste 25 minuten in Volendam belichaamden gistermiddag eigenlijk voor een groot deel de bijzondere prestaties van FC Dordrecht in het seizoen 2013-2014. Niet voor het eerst kwam de formatie van trainer Harry van den Ham (even) in ondertal te staan, niet voor het eerst werd een achterstand weggepoetst en mentale veerkracht getoond en niet voor het eerst werd een tegenstander met aanvallend spel overrompeld. Allemaal kenmerkende eigenschappen, die de koploper de eerste negentien duels regelmatig toonde.

Met 42 punten uit negentien duels en een blozend doelsaldo (46-23) bereikte FC Dordrecht het keerpunt in de competitie, met een fikse marge op ambitieuze wannabe-eredivisionisten die voor dit seizoen veel grotere ambities hadden en die met jaloezie kijken naar de wonderbaarlijke prestaties van de Krommedijkclub. Volendam-uit vormde ook weer zo’n wonderlijke wedstrijd. Een confrontatie met een langdurige voortkabbelende proloog van ruim een uur, een heftige plotwending en een knallende climax.

,,Het was lange tijd net niet bij ons,” haalde Harry van den Ham, die de afwezigheid van de geschorste Adnan Alisic opgevangen had door Javier Vet op het middenveld te posteren, achteraf aan. Het leek zelfs helemaal niet te worden, toen Tom Overtoom (schuiver waarbij Warner Hahn er niet goed uitzag) en Ludcinio Marengo Volendam een 2-0 voorsprong schonken. De ‘margeverkleiner’ van Erixon Danso was echter snel geboren, waarna de verwikkelingen elkaar in ijltempo opvolgden. De hopeloos falende arbiter Ed Janssen, die voor rust al vrolijk gemarchandeerd had door Volendammer Erik Schouten zijn tweede gele kaart te onthouden, constateerde hands en gaf tot immense Dordtse consternatie niet Marvin Peersman (die de bal pardoes tegen zich aangeschoten kreeg) maar de totaal niet bij de actie betrokken Jeffry Fortes een gele kaart.

De Dordtse protesten, die elftalleider Duco Bolte een verwijdering naar de tribune kostten, bij Janssen waren tevergeefs. ,,Achteraf heeft hij nog zijn excuses gemaakt in onze kleedkamer, maar daar kopen we niets meer voor,” baalde Van den Ham. Hahn keerde de aansluitende strafschop van Overtoom en de numerieke minderheid van de gasten verdween door de tweede gele kaart voor Levi Schwiebbe. Na de gelijkmaker van Paul Gladon had ‘Dordt’ zelfs nog drie kansen op de winst.

Opstelling FC Volendam: Timmermans; Koning, Schilder, Schouten, Wilffert; Overtoom, Wattamaleo, Schwiebbe; Laghmouchi (85. Kuwas), Veerman (89. Muhren), Marengo.
FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Haddad, Peersman; Varela, Van Nieff, Vet (71. Pisas); Meulens, Gladon, Danso.
Bijzonderheden: Arbiter Ed Janssen gaf tweemaal geel aan Levi Schwiebbe van FC Volendam en Dordtenaar Jeffry Fortes. Erik Schouten, Soufiane Laghmouchi en Ludcinio Marengo van FC Volendam en Toni Varela van FC Dordrecht kregen ook geel.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.