Robin Gosens blij met bliksemoverstap naar Dordt

Robin Gosens ondervond aan den lijve hoe snel het soms in de voetballerij kan gaan. Koud terug van het trainingskamp met Vitesse in Abu Dhabi kreeg hij te horen dat FC Dordrecht hem graag als huurling wilde inlijven. Zo gezegd, zo gedaan want inmiddels staan de eerste 90 wedstrijdminuten al op het conto van de 19-jarige linksback met een Duits paspoort.

Nog geen twee weken paradeert Robin Gosens aan de Krommedijk, maar de in het Duitse Emmerich woonachtige verdediger heeft zijn draai in zijn nieuwe werkomgeving al gevonden. De overgang van eredivisiekoploper Vitesse naar Jupiler League-lijsttrekker FC Dordrecht lijkt geruisloos verlopen. ,,Het is allemaal razendsnel gegaan, maar ik ben bij FC Dordrecht prima opgevangen,” spreekt Gosens, die dagelijks samen met doelman Robbert te Loeke en collega-huurling Youri Loen de reis naar Dordrecht maakt, zich uit. ,,Vitesse en FC Dordrecht spelen ongeveer hetzelfde systeem, dat heeft de snelle overgang ook makkelijk gemaakt voor me.”

Met TGV-snelheid werd de tijdelijke overgang van Gosens, die in 2012 bij Vitesse belandde na eerst voor FC Fortuna Elten 1910, 1. FC Bocholt en VFL Rhede te hebben gespeeld, afgerond nadat hij met de Arnhemse club van het trainingskamp in Abu Dhabi was teruggekeerd. ,,Van mijn zaakwaarnemer vernam ik meteen dat FC Dordrecht me graag wilde huren. Hoewel ik tijdens het trainingskamp heb laten zien wat ik kan, was trainer Peter Bosz duidelijk: met Patrick van Aanholt voor me, zijn de kansen op speelminuten in de eredivisie heel klein. Bij FC Dordrecht krijg ik de kans om mij verder te ontwikkelen en speelminuten te make in een competitie waar het niveau goed is. En bovendien, ik krijg de kans om te spelen voor het kampioenschap.”

Robin Gosens, kind van een Nederlandse vader die ook voetbalde en een Duitse moeder die aan atletiek deed, spreekt onmiskenbaar met een lichte Duitse tongval. ‘Een echte Duitser’ noemde zijn huidige trainer Harry van den Ham hem na zijn debuut tegen Excelsior. ,,Ik snap wel wat de trainer daarmee bedoelde,” lacht Gosens. ,,Ik blijf 90 minuten gaan, wil niet opgeven en wil hard blijven werken. Ik was ook best tevreden over mijn debuut, na twintig wat onwennige minuten kwam ik steeds beter in de wedstrijd. Het was ook voor het eerst dat ik in een stadion met zoveel mensen speelde.”  ‘Kampfgeist en laufstark’ zijn twee eigenschappen die vaak met Duitse voetballers geassocieerd worden in Nederland. ,,Daar herken ik me ook wel in. Ik ga duels niet uit de weg en wil als linksback graag over mijn tegenstander heengaan. Die positie is overigens wel nieuw voor me. Tot dit seizoen speelde ik als middenveld op ‘6’ of op ‘8’.”

Met een contract voor nog een seizoen bij Vitesse op zak lijkt de toekomst Gosens, die voorlopig vasthoudt aan de Duitse nationaliteit hoewel hij even bij Oranje onder 19 in beeld was , toe te lachen. Eén droom koestert hij nadrukkelijk. ,,Natuurlijk lijkt het me prachtig om ooit in de Bundesliga te spelen. Schalke’04 is mijn favoriete club. Maar eerst wil ik groeien bij FC Dordrecht.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar
Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.