Risico’s betalen zich laat uit tegen Cambuur

Lange tijd leek de eerste thuisnederlaag voor FC Dordrecht in de confrontatie met SC Cambuur in het verschiet te liggen. In de ultieme wedstrijdmomenten betaalden de genomen risico’s zich echter uit en transformeerde de formatie van Theo Bos een nakende knieval in een triomfmars: 2-1.

Zes minuten voor tijd prijkte de hatelijke 0-1 stand nog op het scorebord en stevenden de Friezen af op hun derde triomf op vreemde bodem in de lopende voetbaljaargang. In een tijdsbestek van 480 tellen draaide het wedstrijdbeeld echter totaal om. De tot stormram omgeturnde verdediger Tom Beugelsdijk en aanvoerder Cecilio Lopes, die koel bleef vanaf de strafschopstip, zetten de Krommedijk toch nog in vuur en vlam.

Vergeten was de heel matige eerste helft, waarin FC Dordrecht weer tegen een vroege achterstand aanliep en zich gelukkig mocht prijzen dat de schade halverwege niet groter was dan de 0-1. De tegentreffer kwam bovendien goedkoop tot stand. Doelman Stef Doedée verzuimde de bal ver weg te trappen en dat kwam de thuisploeg duur te staan. De bezoekers handelden snel, Melvin de Leeuw bediende Martijn Barto en de spits, die Mark de Vries heeft verdrongen, was meedogenloos in de afronding.

FC Dordrecht, waar Tom Beugelsdijk bij afwezigheid van de geschorste Nick Coster op de linksbackpositie was gestart, ontsnapte vervolgens aan een grotere achterstand. Centrumverdediger Martijn van der Laan geselde de lat met een pegel en Öguzhan Türk testte de reactiesnelheid van Doedée.

Opbouwend kwam de formatie van Theo Bos totaal niet uit de verf. Het ontbrak aan creativiteit, aan spelers die de verantwoordelijkheid opeisten en het middenveld was onzichtbaar. Veelvuldig werd voor de fantasieloze diepe bal gekozen. Dat was een kolfje naar de hand van de gasten, die de bovenliggende partij in de duels waren. Santy Hulst, enkele weken geleden nog de grote man tegen Willem II, grossierde in balverlies. De middenvelder had één geslaagde actie, die prompt leidde tot een doelrijpe kans voor Jessy Mayele. De soevereine doelman Marco Bizot was echter op zijn post.

In het tweede bedrijf liet Cambuur het initiatief aan FC Dordrecht, dat wel meer balbezit had maar geen kansen creëerde. Een klein kwartier voor tijd besloot Bos zijn laatste troeven uit te spelen. De Gelderse oefenmeester bracht Giorgio Achterberg en Mawouna Amevor. Tom Beugelsdijk dook als extra spits naast Lopes op. Het Haagse breekijzer deed zijn werk: na een aanval door het Friese centrum dook Beugelsdijk op bij de tweede paal, waar hij eerst Bizot zag redden om vervolgens miraculeus met het hoofd te scoren: 1-1.

Cambuur, dat veel te lang op de 0-1 had gespeculeerd, was plots weer bij de les. Roderick Gielisse moest een kopbal van Melvin de Leeuw op de doellijn redden en Charles Dissels vond de voet van Doedée. De winnende treffer viel echter aan de overzijde. Kevin Tano ging in de ‘zestien’ over het been van Jonathan Vosselman en Cecilio Lopes voltrok het vonnis. FC Dordrecht had gegokt en gewonnen.

Opstelling FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Versluis, Lima, Beugelsdijk; Hulst (77. Amevor), Kousemaker, Rijsdijk; Mayele (58. Tano), Lopes, Curiel (77. Achterberg).

SC Cambuur: Bizot; Droste, Hese, Van der Laan (73. Dijkstra), Vosselman; Türk, Van der Heide (85. El Makrini), Bakker; Schepers (67. Dissels), Barto, De Leeuw.

Bijzonderheden: Arbiter Ketting gaf geel aan Kousemaker van FC Dordrecht en Hese en Vosselman van Cambuur.

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.