Rijnmondderby duurt vijf minuten te lang

FC Dordrecht is er zaterdagavond bijna in geslaagd om een punt mee te nemen uit De Kuip. Pas in de 86e minuut was het toch raak voor de thuisploeg en werd de Dordtse muur geslecht. Tot dat moment was Filip Kurto niet te passeren en had de buitenspelval van de Dordtenaren z’n werk gedaan. De Schapenkoppen hadden een verrassend strijdplan uit de hoge hoed getoverd. Dat betekende  meer ‘de lange bal’ spelen, de ‘tweede bal’ opvangen en geen risico’s nemen. Die tactiek leek te werken, want ondanks druk en dreiging van Feyenoord waren er in het eerste kwartier van de wedstrijd geen grote kansen voor de Rotterdammers. Dordt stond goed in de organisatie en probeerde steeds druk vooruit te zetten. In de spaarzame momenten voor de Feyenoord-goal kon de ploeg echter net geen vuist maken. Het dichtstbij waren de Dordtenaren in de 26e minuut toen Rick ten Voorde in kansrijke positie in balbezit kwam.

Na rust voerde Feyenoord het tempo en de druk richting Kurto verder op.  Druk vooruit zetten werd de ploeg van Brandts meermaals onmogelijk gemaakt door Feyenoord. Het was nu echt tegenhouden voor de Schapenkoppen, want Feyenoord was in die fase na rust voortdurend op de Dordtse helft te vinden.  Kurto wist de Dordtenaren met soms katachtige reflexen overeind te houden en een stuntje leek in de maak. Pisas kwam binnen de lijnen voor Danso en Van Overeem voor Meulens. Een kwartier voor het einde moest Gosens geblesseerd naar de kant, nadat El Ahmadi op zijn dijbeen was gaan staan. De actie van de Feyenoorder kreeg bijval van het publiek en het Legioen ging achter de thuisploeg staan. Dordrecht, met inmiddels Koolwijk voor Gosens, verdedigde met hand en tand. Het gelijke spel, en daarmee een zwaarbevochten punt, kwam steeds dichter bij.  In de 72e minuut pakte een sliding van Marvin Peersman echter niet goed uit: scheidsrechter Wiedemeijer beoordeelde de actie rood-waardig en zond de Belg richting de kleedkamer. Opnieuw moest Dordt met tien man verder. Het was net iets te veel gevraagd voor de Schapenkoppen. In de slotfase brak Feyenoord het Dordtse verzet en scoorden de Rotterdammers twee keer.

Hoofdtrainer Ernie Brandts was na afloop tevreden over het spel van zijn ploeg: “Ik ben trots op de ploeg. We wilden zo lang mogelijk, liefst tot het laatste fluitsignaal, de nul houden. Dat had de eerste prioriteit en dat hebben we heel lang volgehouden. Maar helaas net niet lang genoeg. Met tien man werd het te lastig. De wedstrijd duurde net iets te lang.”

Opstelling FC Dordrecht: Kurto, Fortes, Lima, Troost-Ekong, Gosens (’75 Koolwijk), Peersman, Ojo ©, Van Haaren, Danso (’55 Pisas), Meulens (’60 Van Overeem), Ten Voorde

Opstelling Feyenoord: Vermeer, Karsdorp (‘Te Vrede), Van Beek, Kongolo, Nelom, El Ahmadi (’75 Schaken), Immers ©, Vilhena, Toornsta, Kazim-Richards, Boëtius (‘ 68 Basacikoglu)

Scoreverloop ’86 1-0 Toornstra ‘90+4 2-0 schaken

Kaarten FC Dordrecht Geel: Funso, Kurto, Meulens Rood: Peersman

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.