Revelatie blijft nuchter

Erixon Danso van FC Dordrecht: Ik kan nog beter

Met zes doelpunten in evenzovele duels heeft Erixon Danso een belangrijk aandeel in de successtory van FC Dordrecht in de beginfase van dit seizoen. De buitenspeler blijft zelf echter nuchter, zelfs kritisch onder de ‘hype’ rond zijn persoontje: ,,Ik kan nog beter. Ik moet nog meer rendement uit mijn acties halen.”

Met een ingepakte rechterknie schuift Erixon Danso aan voor het interview. De blessure is een souvenir van Ties Evers, de verdediger van De Graafschap die Danso afgelopen maandag alleen ten koste van een serie overtredingen kon stuiten. ,,Ik hoop dat ik de wedstrijd tegen VVV-Venlo kan spelen. Het zal krap worden, want ik heb een flinke tik tegen de binnenkant van de knie gekregen.”

De absentie van de geboren Amsterdammer met Arubaanse roots zou een flinke aderlating voor lijstaanvoerder FC Dordrecht zijn. Danso (24) is tot nu toe één van de revelaties van het seizoen. Speersnel op de flank, trefzeker in het vijandelijke strafschopgebied. Tegen De Graafschap leidde hij zijn ploeg op De Vijverberg nog met twee treffers naar een fraaie overwinning (1-2). De beslissende treffer viel diep in de blessuretijd, terwijl iedereen zich al had verzoend met een remise. Danso was de held, maar zelf blijft de flankaanvaller nuchter onder de loftuitingen.

,,Natuurlijk is het mooi als je erkenning krijgt. Maar ik weet voor mezelf dat mijn rendement omhoog moet. Ik moet scherper zijn als ik voorzetten geef, voor de goal moet ik nog alerter zijn. Ik kan en mag niet tevreden zijn.”

Erixon Danso koestert de kans die hij van FC Dordrecht gekregen om zich in Nederland weer in de kijker te spelen, na een verblijf in Spanje bij Orihuela en Valencia B. ,,Enkele jaren geleden heb ik ervoor gekozen om naar het buitenland te gaan. Ik wilde niet meer in Nederland voetballen, had hier na mijn periodes bij Ajax en FC Utrecht het stempel gekregen dat ik gedragsproblemen zou hebben. Het is een zware periode geweest in Spanje. Ik was eenzaam, werd soms racistisch bejegend. Ik wilde zelfs stoppen met voetbal. Achteraf is die periode in Spanje heel waardevol geweest. Ik ben er mentaal veel sterker door geworden. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu ben wie ik ben. Ik weet wat ik ervoor heb moeten doen om dit te bereiken.”

Inspratie
Op zijn lichaam draagt hij de initialen van zijn moeder en zusje (‘De twee belangrijkste vrouwen in mijn leven’). Hij woont na zijn terugkeer in Nederland samen met zijn broers. Familie en het geloof geven hem kracht. ,,Ik bid dagelijks tot God om vergeving van mijn zonden. Dat geeft me rust en inspiratie. En ik wil plezier hebben. Bij FC Dordrecht, dat me heel snel heeft benaderd na mijn terugkeer in Nederland, had ik na één training het gevoel dat ik op mijn plek was. Ik had, geheel tegen mijn gewoonte, niets gedaan en rust genomen. Bij FC Dordrecht had ik meteen plezier. En als dat zo is, kom ik tot goede prestaties.”

Het leven lacht Erixon Danso toe. Op maatschappelijk gebied is hij druk bezig in de netwerkmarketing, op het voetbalveld is hij op zijn plek in Dordrecht. Maar hij blijft scherp. ,,Na de wedstrijd tegen De Graafschap was iedereen dolblij. Ik bleef ijskoud en was meteen alweer gefocust op de wedstrijd tegen VVV Venlo. Ik wil professioneel blijven denken. ”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.