Rene Hiddink is in Kigali herenigd met Brandts

De trainersloopbaan van René Hiddink heeft een bijzondere wending gekregen. Na vijf seizoenen bij FC Dordrecht is de 56-jarige Achterhoeker neergestreken in de Rwandese hoofdstad Kigali. Bij landskampioen APR FC wordt Hiddink assistent van Ernie Brandts, met wie hij in het verleden bij De Graafschap speelde.

Van het GN Bouw Stadion naar het Stade Amahoro, van de Jupiler League naar de Rwandese Premier League. De weinig voorspelbare voetballerij zorgt ook voor René Hiddink voor een wonderlijke speling van het lot.

Zo zit je zonder club na vijf jaar assistent-trainerschap bij FC Dordrecht en zo flankeer je een voormalig clubgenoot van De Graafschap in Kigali. ,,Het is allemaal in sneltreinvaart gegaan en het was een verrassende ontwikkeling voor mij,” vertelt Hiddink vanuit de Rwandese hoofdstad. ,,Vorige week werd ik benaderd door Ernie of ik interesse had om zijn assistent bij APR FC (afkorting van Armée Patriotique Rwandaise FC, red.) te worden. Wij kenden elkaar van de periode bij de Graafschap waar we samen hebben gespeeld en zijn allebei Achterhoekers. Twee dagen later was ik rond met de club en voorbije zaterdag ben ik op stel en sprong vertrokken. Ik heb in allerijl afscheid moeten nemen van mijn familie en mijn vriendin. Inmiddels ben ik aan het acclimatiseren in een totaal andere omgeving. Het klimaat is prettig, het voelt goed.”

Ernie Brandts is al een jaar werkzaam bij de club, die slechts achttien jaar bestaat maar in eigen land toonaangevend is. ,,Afgaande op dat wat ik tot nu toe gehoord heb, is het niveau te vergelijken met de onderkant van de eredivisie en de bovenkant van de Jupiler League. Naast autochtone spelers telt de selectie jongens uit Burundi, Congo, Ivoorkust en een Braziliaan. APR FC is dé topclub en mag komend seizoen, dat half september begint, in de Afrikaanse variant van de Champions League uitkomen. Bij Rwanda hebben mensen nog altijd de gedachte aan die verschrikkelijke burgeroorlog in 1994 tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Dat is verleden tijd, er is sprake van een stabiele situatie en prettig leefklimaat. De mensen zijn bijzonder gastvrij.”

Die gastvrijheid proefde Hiddink ook in zijn Dordtse periode, waar hij Gert Kruys en Henny Lee assisteerde en als wedstrijdanalist fungeerde. ,,Een prachtige tijd, waarin ik het fantastisch naar mijn zin heb gehad en ook nog zelf als trainer bij Emma heb kunnen werken. FC Dordrecht zal altijd een speciale club voor mij blijven.”

Op de vraag of Hiddink met dit Rwandese avontuur in de voetsporen treedt van zijn broer en globetrotter Guus, moet hij lachen. ,,Dan moet ik nog wel de nodige reizen gaan maken in de komende jaren, haha. Ik heb Guus nog wel gebeld om hem advies te vragen over dit avontuur, zoals ik hem wel vaker bel met dingen op voetbalgebied. Hij zei dat ik deze uitdaging absoluut moest aangaan en dat ik een mooie ervaring tegemoet ging.”

Morgen begint APR FC de voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat tot in juni zal duren. ,,Voorlopig ga ik voor een jaar aan de slag samen met Ernie. Of dit voor mij een tussen- of een eindstation is? Geen idee. De voetballerij is onvoorspelbaar, dat heb ik zelf aan den lijve mogen ondervinden.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.