Radeloos in afwerking

Kansenmorserij kost FC Dordrecht twee punten

Als FC Dordrecht de play-offs op een paar punten misloopt, zal het nog wel eens met afschuw terugdenken aan die maartavond in Volendam. Een opeenhoping van kansen was voor de dominerende Dordtenaren niet voldoende om aan De Dijk de broodnodige winst veilig te stellen: 1-1.

Kevin Tano, Jeffrey Rijsdijk, Cecilio Lopes: zij zullen zich nog wel eens achter de oren krabben als FC Volendam-uit in hun gedachten opdoemt. Het drietal had zich onsterfelijk kunnen maken door de tweede overwinning van het seizoen in een uitwedstrijd veilig te stellen, maar vergrootten slechts de Dordtse radeloosheid in de afronding die heel zwaar doorwoog.

In de derde uitbeurt in successie na MVV en SC Cambuur bleek de gekozen 4-4-2-samenstelling niet bespelen voor FC Volendam, dat echter gespaard werd door de aanhoudende Dordtse kansenmorserij. ,,MVV komt over ons heen, de andere ploegen winnen in onze buurt. Aan het eind van de rit zou dit wel eens cruciaal kunnen zijn,” schudde interim-trainer Virgil Breetveld mismoedig het hoofd.

FC Dordrecht ging in Noord-Holland op een andere toer. Die andere speelwijze, die FC Volendam totaal verraste, ging gepaard met een verrassende personele bezetting. Doelman Nick van der Ploeg kreeg de voorkeur boven Stef Doedée, op het middenrif startte Björn Vlasblom en voorin vormde Kevin Tano een duo met aanvoerder Cecilio Lopes. Tano overtuigde destijds in het openingsduel tussen FC Dordrecht en FC Volendam, verdiende een transfer van het vissersdorp naar ADO Den Haag dat hem aan de Krommedijk stalde.

Tano’s optreden, dat ten koste collega-huurling Wouter de Vogel ging, was allerminst anoniem. In de eerste 45 minuten kwam hij viermaal in kansrijke positie voor doelman Sonny Stevens, maar faalde telkens. De terechte voorsprong voor de heersende bezoekers kwam er toch: Cecilio Lopes knikte uit de vijfde Dordtse corner, getrapt door Jeffrey Rijsdijk, zijn elfde seizoenstreffer binnen. FC Volendam, na het congé voor voormalig FC Dordrecht-trainer Gert Kruys geleid door de 3 S’en (Steur, Smit en Stricker), oogstte vooral fluitconcerten van de eigen aanhang. Het elftal opereerde zonder bezieling, en grossierde in balverlies.

Na de pauze nam de thuisploeg steeds meer risico’s en hoopten de Dordtse kansen zich op. Rijsdijk mocht na een gruwelijke mistrap van Leon Tol alleen op Stevens af maar verprutste de droomkans. Ook bij de tegenstoot na Volendams negende hoekschop stond het vizier van de Rotterdammer niet op scherp. De kans kwam in een fase van hangen en wurgen achterin en de Dordtse weigering,tweemaal vormgegeven door Lopes, om het duel te beslissen. Missers die uiteindelijk fataal werden, want invaller Jack Tuyp bezorgde Volendam alsnog een totaal onverdiend punt na Dordts broddelwerk bij een vijandelijke vrije trap.

Opstelling FC Volendam: Stevens; Koning, Leon Tol, Lindenbergh (74. Schilder), Roj; Bakkenes, Mühren, De Loor (60. Kramer); Nick Tol, Marengo (60. Tuyp), Ahahaoui.

FC Dordrecht: Van der Ploeg; Gielisse, Versluis, Beugelsdijk, Amevor; Rijsdijk, Vlasblom, Hulst (63. De Vogel), Coster; Tano (70. Van der Dussen), Lopes.

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.